Τα αγαπάμε, είναι το τέλειο comfort food, οι διατροφολόγοι σκίζουν τα πτυχία τους για να τα περιορίσουμε αλλά τα ζυμαρικά δεν πεθαίνουν ποτέ! Οι τρόποι παρασκευής τους, αμέτρητοι, οι γεύσεις πλούσιες ακόμα και με λίγα υλικά γι’ αυτό και λατρεύονται απανταχού της Γης.
Όμως, δεν είναι όλα τα ζυμαρικά του εμπορίου ποιοτικά. Αν φτιάχνετε χειροποίητα ζυμαρικά τότε θα έχετε παρατηρήσει σαφώς τη διαφορά. Ακόμα όμως και αν δεν το κάνετε, υπάρχουν τρόποι να ξεχωρίζετε τα ποιοτικά ζυμαρικά του εμπορίου σαν να ήσασταν Ιταλοί!
Τα καλά ζυμαρικά είναι σωστά επεξεργασμένα και αναδεικνύουν καλύτερα τις σάλτσες σας, είναι πιο εύπεπτα και νόστιμα. Πώς τα ξεχωρίζουμε λοιπόν;
1.Το χρώμα
Ήδη από τη συσκευασία μπορείτε να δείτε το χρώμα που έχουν. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο κίτρινο έχουν τόσο πιο ποιοτικά είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ζυμαρικά που χρησιμοποιείτε δεν είναι καλά. Το σκούρο κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι τα ζυμαρικά αποξηράνθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες και γρήγορα. Αντίθετα, τα ανοιχτόχρωμα, παλ κίτρινα σημαίνει ότι αφέθηκαν έως και 24 ώρες ακολουθώντας μια πιο φυσική διαδικασία.
2. Η υφή
Τα καλής ποιότητας ζυμαρικά έχουν μια ιδιαίτερη υφή όταν τα πιάσετε στο χέρι σας. Αλλά και στην όψη μοιάζουν να έχουν περισσότερους «πόρους». Είναι σαν… αλευρωμένα και όχι λεία όπως τα κοινά ζυμαρικά ώστε η σάλτσα όταν προστεθεί να μένει πάνω στο ζυμαρικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν κοπεί με χάλκινα εργαλεία αλλά και ότι είναι πιο εύκολα στη χώνεψη.
3. Ο χρόνος βρασίματος
Τα καλής ποιότητας ζυμαρικά χρειάζονται αρκετό χρόνο για να βράσουν και θα πρέπει να αναγράφεται στο κουτί όταν τα αγοράζετε.
Αν κατά το βράσιμο παρατηρήσετε ότι βράζουν πολύ γρήγορα τότε δεν είναι ποιοτικά. Επίσης την ώρα που τα στραγγίζετε, αν δείτε σπασίματα στα ζυμαρικά, επίσης δεν είναι ποιοτικά καθώς σημαίνει ότι το σιτάρι υπέστη «επιθετική» επεξεργασία.