Οι πιο τοξικές φράσεις που λέμε στις σχέσεις μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

27.01.2025
Οι πιο τοξικές φράσεις που λέμε στις σχέσεις μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Freepik
Κάποιες μας βγαίνουν τόσο φυσικά που ίσως ποτέ να μην έχουμε σκεφτεί τι αντίκτυπο μπορεί να έχουν

Στις σχέσεις μας, συχνά αφήνουμε τα συναισθήματα, το άγχος ή ακόμα και τη συνήθεια να μας οδηγήσουν σε φράσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον σύντροφό μας, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Αυτές οι φράσεις, ακόμα κι αν δεν λέγονται με κακή πρόθεση, μπορεί να δημιουργήσουν ένταση, απόσταση ή ακόμα και να βλάψουν την αυτοεκτίμηση του άλλου.

Ας δούμε μερικές από τις πιο τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούμε, κάποιες φορές με ιδιαίτερη ευκολία και πώς μπορούμε να τις αντικαταστήσουμε με κάτι πιο θετικό και υποστηρικτικό.

«Υπερβάλλεις»

Όταν λέμε στον άλλον ότι υπερβάλλει, στην ουσία μειώνουμε τη σημασία των συναισθημάτων του. Τον κάνουμε να αισθάνεται ότι δεν τον παίρνουμε στα σοβαρά ή ότι οι αντιδράσεις του είναι παράλογες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αίσθημα μοναξιάς.
Αντί γι’ αυτό: Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση. Μπορείτε να πείτε: "Καταλαβαίνω ότι έχεις φορτιστεί πολύ. Θες να το συζητήσουμε για να σε βοηθήσω;"

«Πάντα αυτό κάνεις»

Οι γενικεύσεις, όπως η λέξη "πάντα", μπορεί να είναι πολύ αποθαρρυντικές. Είναι σαν να ακυρώνουμε όλες τις καλές στιγμές ή τις προσπάθειες του συντρόφου μας και να εστιάζουμε μόνο στις αρνητικές.
Αντί γι’ αυτό: Προσπαθήστε να εστιάσετε σε συγκεκριμένα περιστατικά και να μιλήσετε για το πώς αυτά σας επηρέασαν. Για παράδειγμα: «Όταν συμβαίνει αυτό, νιώθω απογοητευμένος/η. Μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να το αποφύγουμε;"

«Σιγά το πράγμα»

Με αυτή τη φράση μειώνουμε τη σημασία που έχει κάτι για τον άλλον. Ακόμα κι αν για εμάς δεν μοιάζει σημαντικό, για τον σύντροφό μας μπορεί να είναι κάτι που τον απασχολεί βαθιά.
Αντί γι’ αυτό: Δείξτε ενσυναίσθηση και υποστήριξη. Μπορείτε να πείτε: "Βλέπω ότι σε επηρεάζει πολύ αυτό. Πες μου πώς νιώθεις για να καταλάβω καλύτερα"

«Αν με αγαπούσες, θα...»

Αυτή η φράση είναι χειριστική και βάζει όρους στην αγάπη. Η αγάπη δεν πρέπει να είναι υπό όρους, ούτε να χρησιμοποιείται ως εργαλείο για να χειραγωγήσουμε τον άλλον.
Αντί γι’ αυτό: Εκφράστε τις ανάγκες σας με ειλικρίνεια και χωρίς εκβιασμούς. Πείτε: "Θα ήθελα πολύ αν μπορούσες να το κάνεις αυτό για μένα, γιατί θα με έκανε να νιώσω ότι με καταλαβαίνεις."

«Δεν με ακούς ποτέ»

Η λέξη "ποτέ" γενικεύει και μπορεί να προκαλέσει άμυνα. Μπορεί να κάνει τον άλλον να αισθανθεί ότι οι προσπάθειές του δεν εκτιμώνται ή ότι τον κατηγορούμε συνεχώς.
Αντί γι’ αυτό: Προσπαθήστε να εκφράσετε πώς νιώθετε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Πείτε: "Νιώθω ότι δεν με ακούς όταν σου μιλάω για κάτι που με απασχολεί. Είναι σημαντικό για μένα να το καταλαβαίνεις."

«Θα το ξεπεράσεις»

Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται καθησυχαστική, αλλά συχνά ακούγεται αδιάφορη. Ο σύντροφός σας μπορεί να νιώθει ότι δεν εκτιμάτε το πώς αισθάνεται εκείνη τη στιγμή.
Αντί γι’ αυτό: Προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση και υποστήριξη. Πείτε: "Λυπάμαι που νιώθεις έτσι. Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω;"

«Εσύ φταις που...»
Αυτή η φράση είναι έντονα κατηγορητική και μπορεί να οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις. Όταν κατηγορούμε τον άλλον για όλα τα προβλήματα, παραβλέπουμε τη σημασία της συνεργασίας και της συμπόρευσης μέσα σε μια σχέση.
Αντί γι’ αυτό: Εστιάστε στο πώς μπορείτε να λύσετε ένα πρόβλημα μαζί. Πείτε: "Νομίζω ότι και οι δύο πρέπει να δουλέψουμε για να το ξεπεράσουμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο;"

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα»

Αυτή η φράση ακυρώνει την εμπειρία και την οπτική του άλλου. Είναι σαν να λέμε ότι η πραγματικότητά του δεν έχει σημασία, κάτι που μπορεί να είναι εξαιρετικά πληγωτικό.
Αντί γι’ αυτό: Αναγνωρίστε την εμπειρία του άλλου, ακόμα κι αν διαφωνείτε. Πείτε: "Καταλαβαίνω ότι εσύ έτσι το βλέπεις. Θες να μου εξηγήσεις περισσότερα για να δω τη δική σου πλευρά;"

Η σημασία της θετικής επικοινωνίας

Η επικοινωνία είναι η βάση κάθε υγιούς σχέσης. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά οι λέξεις έχουν μεγάλη δύναμη – μπορούν να ενισχύσουν τη σχέση μας ή να δημιουργήσουν ρήγματα.

Όταν αποφεύγουμε τις τοξικές φράσεις και προσπαθούμε να επικοινωνούμε με σεβασμό και κατανόηση, όχι μόνο βελτιώνουμε τη σύνδεσή μας με τον σύντροφό μας, αλλά δημιουργούμε και έναν ασφαλή χώρο όπου και οι δύο μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα.

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την παρόρμηση να πείτε κάτι αρνητικό, κάντε ένα βήμα πίσω, σκεφτείτε και επιλέξτε λέξεις που ενισχύουν τη σχέση σας. Οι μικρές αλλαγές στον τρόπο που επικοινωνούμε μπορούν να έχουν μεγάλο θετικό αντίκτυπο.

Τελευταία τροποποίηση στις 27.01.2025 - 14:20