Xαλάκι στην εξώπορτα έργα του Φράνσις Μπέικον...

03.03.2009
Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα αυθεντικό έργο του Φράνσις Μπέικον, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να αγοράσετε ένα αυθεντικό χαλί στο ένα χιλιοστό της τιμής που πουλιέται η ζωγραφική του. Εως τώρα πίστευαν ότι υπάρχουν μόνο τρία χαλιά με την υπογραφή του.

Αν δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα αυθεντικό έργο του Φράνσις Μπέικον, υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να αγοράσετε ένα αυθεντικό χαλί στο ένα χιλιοστό της τιμής που πουλιέται η ζωγραφική του.

Εως τώρα πίστευαν ότι υπάρχουν τρία χαλιά με την υπογραφή του. Το ένα ανήκει στο Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει πληρώσει 43 εκατομμύρια λίρες γι αυτό. Το άλλο είναι αναρτημένο στον τοίχο της Τέιτ Μπρίτεν στο Λονδίνο και το τρίτο στο Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ. Μέχρι που ανακαλύφθηκαν σε μια αποθήκη, ανάμεσα σε περσικά χαλιά, ακόμα δύο χαλάκια του Μπέικον. Το μοναδικό τους ελάττωμα είναι ότι έχουν πατηθεί από πολλά παπούτσια.

Η ιδιότητα του Μπέικον ως σχεδιαστή χαλιών είχε ξεχαστεί, όπως και οι εκθέσεις των δημιουργημάτων του το 1929 και το 1930, έως ότου μια Ιρανή έμπορος χαλιών, καθαρίζοντας μια αποθήκη, παρέδωσε στον οίκο δημοπρασιών Γουιλτσάιρ μερικά χαλιά. «Ξαφνικά, ανάμεσα σε πλήθος περσικών χαλιών, εμφανίστηκαν δύο εμφανώς μοντέρνα ευρωπαϊκά χαλάκια, τα οποία παραμέρισα αυτόματα, αξιολογώντας τα μερικές εκατοντάδες λίρες», λέει ο ειδικός Ιαν Μπένετ των Νεδερχαμπτον Σέιλσρουμ. Μέχρι που είδε με κεφαλαία γράμματα το όνομα Φράνσις Μπέικον.

Τα χαλάκια ανήκαν σε μία ηλικιωμένη κυρία, η οποία μην αναγνωρίζοντας την αξία τους, τα χρησιμοποιούσε ως χαλάκι στην εξώπορτα. Είχαν σχεδιαστεί από τον έφηβο Μπέικον, όταν είχε διωχθεί από το πατρικό του, τότε που ο πατέρας του τον βρήκε μπροστά από τον καθρέφτη με τα εσώρουχα της μητέρας του.

Ο Μπένετ θεωρεί πως είναι σχεδόν αδύνατον να εκτιμηθεί η τιμή πώλησής τους, καθώς δεν έχει εμφανιστεί κανένα από αυτά τα χαλιά στην αγορά τα τελευταία χρόνια.