Το Eldorado του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (**)

03.03.2009
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης καταπιάνεται στο πρώτο του μεγάλο θεατρικό εγχείρημα με το «κακό παιδί» του γερμανικού θεάτρου, τον Μάριους φον Μάγιενμπουργκ και παρουσιάζει στο θέατρο Χώρα τη μαύρη κωμωδία, «Eldorado».
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης καταπιάνεται στο πρώτο του μεγάλο θεατρικό εγχείρημα με το «κακό παιδί» του γερμανικού θεάτρου, τον Μάριους φον Μάγιενμπουργκ και παρουσιάζει στο θέατρο Χώρα τη μαύρη κωμωδία, «Eldorado».

Ένας φιλόδοξος κτηματομεσίτης χάνει τη δουλειά του και το κρύβει από τη σύζυγό του, η οποία είναι πιανίστρια, αλλά έχει χάσει την πίστη της στη μουσική. Η μητέρα της είναι μια πλούσια χήρα με αδυναμία στους νεαρούς άνδρες. Ο αριβίστας νεαρός εραστής της και ένας διεφθαρμένος μεγαλοεπιχειρηματίας συμπληρώνουν τα κομμάτια του παζλ.

Με λίγα λόγια στο έργο αντικατοπτρίζεται η σύγχρονη κοινωνία με όλες τις νευρώσεις της: η αποξένωση των σύγχρονων ζευγαριών, η υπόγεια σύγκρουση μητέρα- κόρης, οι καταιγιστικοί και εξαντλητικοί ρυθμοί ζωής, το πάθος για την επαγγελματική επιτυχία και το θυσία των πάντων στο βωμό του χρήματος.

Ένας αντιπροσωπευτικός καθρέφτης της σύγχρονης εποχής, όπου ο καθένας υπάρχει μέσα από έναν κοινωνικά αποδεκτό τίτλο μέχρι που έρχεται αντιμέτωπος με την καταστροφή... κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης με την απόφασή του να ανεβάσει το συγκεκριμένο εξαιρετικά δύσκολο και σκοτεινό θεατρικό, έπαιξε ένα μεγάλο στοίχημα που δυστυχώς δεν κατάφερε να το κερδίσει και αρκέστηκε απλώς σε μερικές πολύ καλές στιγμές (για παράδειγμα η σκηνή του αυνανισμού του ήρωα έξω ακριβώς από το υπνοδωμάτιό του, η κωμικοτραγική σκηνή με την ντουλάπα κ.ά).

Οι ερμηνείες των ηθοποιών διακρίνονταν από έναν υπέρ του δέοντος σχεδόν άκρατο κυνισμό και η στάση τους ήταν τόσο σκληρή και ξύλινη που καθιστούσε απαγορευτική κάθε ουσιαστική επικοινωνία με το κοινό. Ο Θάνος Σαμαράς, στο ρόλο του κεντρικού ήρωα που προσπαθεί να παλέψει με την επαγγελματική του αποτυχία, έδωσε μία μονοεπίπεδη ερμηνεία που μερικές στιγμές παρέπεμπε σε κωμική καρικατούρα, εξαιρετικά απόμακρη η Γιώτα Φέστα και πολύ πιο συμπαθητικές ήταν οι Διόνη Κουρτάκη και η Γιούλη Τάσιου στους ρόλους της συζύγου και μαθήτριας.
Αμηχανία δημιουργούσε η επιλογή του συγκεκριμένου σκηνικού χώρου του Σωκράτη Σωκράτους, που παρέπεμπε σε μία illustration πασαρέλα και που ενώ αρχικά μας εντυπωσίασε με την επιβλητικότητά του, τελικά δεν στάθηκε αρωγός στη μετάδοση των μηνυμάτων του έργου και εγκλώβισε τους ηθοποιούς στους ιδιόμορφους διαδρόμους και τα βαθιά κενά τους.

Info
Μετάφραση : Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία : Κωνσταντίνος Γιάνναρης
Σκηνογραφία-Κοστούμια : Σωκράτης Σωκράτους
Φωτισμοί : Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική Σύνθεση και επιμέλεια: Δημήτρης Μαραμής
Επιμέλεια Κίνησης : Νίκος Καλογεράκης
Βοηθός Σκηνοθέτη : Νάντια Παπαθεωδούρου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Παραγωγή Γιώργος Λυκιαρδόπουλος Highway Productions
Μια παράσταση του CoYoT

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Τετάρτη : 21:30
Πέμπτη : 21:30
Παρασκευή : 21:30
Σάββατο : 21:30
Κυριακή : 21:30


ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό: Τετάρτη - Πέμπτη : 19 €
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 22 €
Φοιτητικό: 15 €

ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 90 λεπτά

Γεωργία Οικονόμου