Η Λυρική γιορτάζει με "Trovatore"

05.11.2003
Με την περίφημη όπερα του Βέρντι "Τροβατόρε", η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα, εορταστική καλλιτεχνική περίοδο, για τα 60 χρόνια της αυτόνομης λειτουργίας της, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Η επέτειος αυτή συμπίπτει και με τα 150 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης όπερας του Βέρντι, που θεωρείται ως μία από τις ωραιότερες του μεγάλου συνθέτη.
&00 Με την περίφημη όπερα του Βέρντι "Τροβατόρε", η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζει τη νέα, εορταστική καλλιτεχνική περίοδο, για τα 60 χρόνια της αυτόνομης λειτουργίας της, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου. Η επέτειος αυτή συμπίπτει και με τα 150 χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της συγκεκριμένης όπερας του Βέρντι, που θεωρείται ως μία από τις ωραιότερες του μεγάλου συνθέτη.

Η Ε.Λ.Σ. ανεβάζει την παράσταση με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του λυρικού τραγουδιού διεθνώς, όπως είναι η Δήμητρα Θεοδοσίου (η οποία έχει ερμηνεύσει το ρόλο της Λεονόρα και στη Σκάλα του Μιλάνου υπό τη διεύθυνση του Ρικάρντο Μούτι), ο Εμίλ Ιβάνοφ, ο Δημήτρης Καβράκος, αλλά και σημαντικούς καλλιτέχνες της Λυρικής Σκηνής, όπως ο Βαγγέλης Χατζησίμος, η Βικτόρια Μαϊφάτοβα, ο Δημήτρης Τηλιακός, η Τζούλια Σουγλάκου, κ.α.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι συντελεστές της παράστασης στις 4 Νοεμβρίου, ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ε.Λ.Σ., Λουκάς Καρυτινός, χαρακτήρισε τον "Τροβατόρε" ως το αριστούργημα του Βέρντι, εντάσσοντάς τον θεματικά μαζί με τον "Ριγγολέτο" και την "Τραβιάτα", σε ένα τρίπτυχο έργων του συνθέτη, στα οποία κεντρικό ρόλο κατέχει το άτομο και μάλιστα το περιθωριακό, παρεξηγημένο άτομο (Ατσουτσένα στον Τροβατόρε, Ριγγολέτο στην ομώνυμη όπερα, Βιολέττα στην Τραβιάτα), ενώ τα σύνολα και οι ομάδες -που σε άλλα έργα βρίσκονται στο επίκεντρρο του ενδιαφέροντος- υποβαθμίζονται.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Νικολαϊδης σημειώνει: "ο Τροβατόρε, ενώ μουσικά είναι αρτιότατος, θεματικά παρουσιάζει κάποια κενά, εξιτίας του εξαιρετικά συμπυκνωμένου λιμπρέτου και η πλοκή του μπορεί κάποιες στιγμές να γίνει δυσνόητη. Γι' αυτό ανατρέξαμε στο πρωτότυπο ισπανικό κείμενο του Gutierez ώστε να κατανοήσουμε τα γεγονοτα και τους χαρακτήρες σε όλες τους τις εκφάνσεις. Για τη διευκόλυνση των θεατών οι ελληνικοί υπέρτιτλοι του έργου περιέλαβαν και κάποιες επεξηγηματικές πληροφορίες έξω από το λιμπρέτο. Γενικά είναι ένα έργο σκοτεινό και στο μεγαλύτερο μέρος τους οι σκηνές διαδραματίζονται νύχτα. Δύο ακόμη δομικά στοιχεία ατον Τροβατόρε είναι η φωτιά και ο πολεμος. Διατηρήσαμε γενικά την κλασική σκηνοθετική γραμμή, ενώ τα σκηνικά είναι ζωγραφιστά θυμίζοντας παραμύθι."

Ο Τζουζέπε Βέρντι, συνεπαρμένος από τη μορφή της τσιγγάνας Ατσουτσένα, ηρωίδας του έργου "Τροβαδούρος" του Ισπανού συγγραφέα Αντονιο Γκαρθία Γκουτιέρες, διέβλεψε τη δυνατότητα να πλάσει μια γυναίκα ηρωίδα αντίστοιχη του εξαιρετικά επιτυχημένου Ριγγολέτο. Η Ατσουτσένα, ρόλος κλειδί στον Τροβατόρε είναι μια περιθωριακή μορφή που κινείται απο δύο αντικροουόμενες δυνάμεις: την αγάπη για το παιδί της και την εκδίκηση. Αλλά και στην εξέλιξη της όπερας, μεγάλη σημασία έχουν τα έντονα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα στην Ατσουτσένα και τον υποτιθέμενο γιο της Μανρίκο, τον ερωτικό του αντίζηλο στην καρδιά της τρυφερής Λεονόρα, Κόντε ντι Λούνα, ο οποίος αποδεικνύεται αδελφός του.

Η φωτιά, είτε πραγματική, είτε ως φλόγα πάθους, διαπερνά όλο το έργο. Όλοι οι ήρωες φλέγονται από τα πάθη τους (μίσος, έρωτα, εκδίκηση), ενώ η φωτιά υπάρχει σε πολλές σκηνές και με υλική υπόσταση (η φωτιά στον καταυλισμό των τσιγγάνων, η φωτιά του πολέμου).
Ο Βέρντι αξιοποίησε μουσικά το λιμπρέτο του Καμαράνο, με άριες, ντουέτι, φωνητικά σύνολα, αφηγηματικές σκηνές, μοτίβα με χαρακτήρα εκκλησιαστικής μουσικής και δραματικούς μονολόγους μοναδικής έμπνευσης που απογειωσαν το έργο από την πρώτη του κιόλας παρουσίαση το 1853 στο θέατρο της Ρώμης "¨Απόλλων". Οι επευφημίες ήταν τόσο έντονες, ώστε η τελευταία σκηνή του έργου επαναλήφθηκε κατόπιν απαίτησης του κοινού!

Συντελεστές:
Μουσική Διεύθυνση : Λουκάς Καρυτινός, Χρύσανθος Αλισάφης
Σκηνοθεσία : Βασίλης Νικολαϊδης
Σκηνικά : Γιώργος Γαβαλας
Κοστούμια : Caire Bracewell
Διεύθυνση Χορωδίας : Φανή Παλαμίδη
Επιμέλεια Κίνησης/Χορογραφία : Έφη Καρακώστα
Φωτισμοί :Γιάννης Θεοδωρίδης

Πρωταγωνιστούν:
Λεονόρα: Δήμητρα Θεοδοσίου (9, 11, 14 Νοεμβρίου, 28 Δεκεμβρίου), Τζούλια Σουγλάκου (12, 15, 18, 23 Νοεμβρίου), Σοφία Μητροπούλου (16 Νοεμβρίου, 30 Δεκεμβρίου, 8, 11 Ιανουαρίου)

Ατσουτσένα: Βικτόρια Μαϊφάτοβα (9, 11 Νοεμβρίου, 28, 30 Δεκεμβρίου), Λυδία Αγγελοπούλου (12, 15, 18, 23 Νοεμβρίου), Βαρβάρα Τσαμπαλή (14, 16 Νοεμβρίου, 8, 11 Ιανουαρίου)

Μανρίκο: Εμίλ Ιβάνοφ (9, 12, 15, 18, 23 Νοεμβρίου), Βαγγέλης Χατζησίμος (11, 14, 16 Νοεμβρίου), Φρακ Φορέτα (8, 11, Ιανουαρίου)

Κόντε ντι Λούνα: Δημήτρης Τηλιακός (9, 11, 14, 16, 18 Νοεμβρίου), Ανδρέας Κουλουμπής (12, 15, 23 Νοεμβρίου, 28, 30 Δεκεμβρίου)

Φεράντο: Δημήτρης Κασιούμης (9, 11, 14, 16, 18 Νοεμβρίου), Γιάννης Γιαννίσης (12, 15, 23 Νοεμβρίου), Δημήτρης Καβράκος (28, 30 Δεκεμβρίου, 8, 11 Ιανουαρίου) κ.α.

Οι παραστάσεις έχουν οριστεί για τις 9, 11, 12, 14, 15, 16, 18, 23 Νοεμβρίου, 28 & 30 Δεκεμβρίου, 8 & 11 Ιανουαρίου στις 19.00
Τιμές εισιτηρίων: ευρώ 50, 40, 33, 32, 25, 20 (φοιτητικό).