Σπύρος Αλαμάνος: βιογραφικά στοιχεία

01.11.2003
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1947, ο Σπύρος Αλαμάνος εργάζεται ακατάπαυστα στον εικαστικό χώρο, παρουσιάζοντας το έργο του μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία.
Γεννημένος στην Κέρκυρα το 1947, ο Σπύρος Αλαμάνος εργάζεται ακατάπαυστα στον εικαστικό χώρο, παρουσιάζοντας το έργο του μέσα από τη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη φωτογραφία. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 13 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και χαρακτικής στην Κέρκυρα. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κέρκυρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κεφαλλονιά, στην Πάτρα και αλλού. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές αφίσες με διάφορα θέματα.
Έργα του έχει δεχθεί η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, η Δημοτική Πινακοθήκη Κερκύρας, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, η Πινακοθήκη της Ιονικής Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, το Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, η Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς του ανήκει σε ιδιωτικές συλλογές. Συνεργάστηκε με την ΑΝΕΔΚ, συμβάλλοντας με τα έργα του στην τουριστική προβολή της Κέρκυρας. Υπήρξε δάσκαλος της Καλλιτεχνικής Σχολής Κερκύρας από το 1984 ως το 1991. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια εργάστηκε ως γραφίστας στο εργαστήρι του Παναγιώτη Γράββαλου.
Πρωτοπαρουσιάστηκε ως ζωγράφος το 1971 και την ίδια χρονιά του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο για τη φιλοτέχνηση της αφίσας της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης. Επίσης βραβεύτηκε για τη δημιουργία του μόνιμου σήματος της Ναυτικής Εβδομάδας. Το 1975 συμμετέχει στην Πανελλήνια Έκθεση Ελλήνων Καλλιτεχνών. Φιλοτέχνησε επίσης το μόνιμο σήμα και την αφίσα του Φεστιβάλ Κερκύρας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αίθουσας Τέχνης Κερκύρας.
Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής (για τα εικαστικά) του περιοδικού "Πόρφυρας". Το 1984 γίνεται τακτικό μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Το 1985 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια του περίπτερου της Κέρκυρας στην έκθεση "Filoxenia '85" στη Θεσσαλονίκη, δουλειά η οποία βραβεύτηκε και παρουσιάστηκε στη Δ.Ε.Θ. Το 1988 έργο του επιλέχθηκε από το Ε.Ε.Τ.Ε. και παρουσιάστηκε στη Μόσχα στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Ελληνικός Μήνας στην Τέχνη". Το 1993 η ελβετική εταιρεία φαρμάκων Roche εκδίδει το ημερολόγιό της στην Ελλάδα με 12 έργα του. Την ίδια χρονιά η Εθνική Πινακοθήκη-Παράρτημα Κερκύρας, κάνει αναδρομική παρουσίαση της δουλειάς του. Το 1994 φιλοτεχνεί για λογαριασμό του Δήμου Κερκυραίων τα τρία μετάλλια της Συνόδου Κορυφής.

Το 1995 εκδίδεται το πρώτο του βιβλίο με θέμα "Η ζωγραφική του Σπύρου Αλαμάνου". Την ίδια χρονιά εκδόθηκε από το στγγραφέα Π. Κρανιδιώτη το βιβλίο "Προσωπικές Πηγές και Λόγος της Πλαστικής Εικόνας", το οποίο αναφέρεται στο έργο του καλλιτέχνη, σε έκδοση "Ανοιχτού Θεάτρου".

Το 1997 συμμετέχει σε ομαδική έκθεση στη Βενετία που οργάνωσε το Βυζαντινό Ινστιτούτο Ελλήνικών Μελετών σε συνεργασία με το Τμήμα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Βενετίας, στη μνήμη του Γιάννη Ρίτσου. Το 1998 εκδίδει το βιβλίο "Εκ βαθέων". Το 2000 εκδίδει το βιβλίο "Αποτύπωμα". Το ίδιο έτος η Ιατροχειρουργική Εταιρεία Κερκύρας εκδίδει το "Έργο", με αποσπάσματα των μελετών του. Το 2001 επιμελείται για λογαρισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων το βιβλίο "Ευθύς εγέμισε άνθη". Το 2002 εκδίδει το βιβλίο λόγου και εικονας με τίτλο "Τα υψίπεδα".