Ταξίδια στον κόσμο της επιστήμης!

14.10.2003
Δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία της Αννας Παρίζι για παιδιά κυκλοφορούν από την νεανική Βιβλιοθήκη/ Γνώσεις των εκδόσεων Καστανιώτη και μας ταξιδεύουν στον κόσμο της επιστήμης!
&00 Δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία της Αννας Παρίζι για παιδιά κυκλοφορούν από την νεανική Βιβλιοθήκη/ Γνώσεις των εκδόσεων Καστανιώτη και μας ταξιδεύουν στον κόσμο της επιστήμης!


Μαγικοί αριθμοί και ταξιδιάρικα αστέρια

Από τι είναι φτιαγμένα τα άστρα; Γιατί λάμπουν; Γιατί μία πέτρα πέφτει, ενώ τα μπαλόνια αιωρούνται στον ουρανό; Πόσες φορές η απάντηση σε ερωτήσεις σαν κι αυτές ήταν "Δεν έχω την παραμικρή ιδέα"; Ή πάλι οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν τόσο πολύπλοκες, που και να μη τις έδιναν το ίδιο θα έκανε;
Ακολουθώντας τους συλλογισμούς των πρώτων ανθρώπων που προσπάθησαν να καταλάβουν πως λειτουργεί η φύση, θα μπορέσεις να διαπιστώσεις πώς προχώρησε η επιστημονική έρευνα.
Μέσα από φανταστικές συνεντεύξεις με Αιγυπτίους και Βαβυλώνιους ιερείς, το Θαλή, τον Πυθαγόρα, τον Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη, τον Αρχιμήδη και άλλους μεγάλους φιλοσόφους, μέσα από μικρά πειράματα, ανέκδοτες ιστορίες και χιουμοριστικά σχέδια, που περιλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, μπορεί κάποιος νέος να ανακαλύψει και να γνωρίσει τα πρώτα βήματα στο μακρύ και δύσβατο μονοπάτι της επιστήμης.


Μήλα φτερά και τηλεσκόπια, η επιστημονική επανάσταση

Ξετυλίγοντας το νήμα της ιστορίας, το βιβλίο αυτό διηγείται τις εξελίξεις της μεγαλύτερης κατά πολλούς επιστημονικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διαβάζοντάς το κανείς μπορεί να συνομιλήσει με μερικούς από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών. Θα ανακαλύψει τα προβλήματα που συνάντησε ο Κοπέρνικος, τις περίεργες ιδέες του Κέπλερ, τις δυσκολίες του Γαλιλαίου, τον απαίσιο χαρακτήρα του Νεύτωνα.
Αν είναι διατεθειμένος να γνωρίσει τους συλλογισμούς, τις παρατηρήσεις, τα πειράματα και τις αποδείξεις αυτών των επιστημόνων, τότε θα καταλάβει τις ιδέες τους. Μαζί με το Γαλιλαίο θα κοιτάξει τον ουρανό με το τηλεσκόπιο, θα γνωρίσει τα νέα ισχυρά μέσα που "κατασκεύασαν" ο Καρτέσιος, ο Λάιμπνιτς και ο Νεύτωνας και τέλος θα ανακαλύψει αυτό το πλήρες, αλλά και συνάμα περιεκτικό μοντέλο της φύσης που θα μείνει στην Ιστορία με το όνομα "κλασική φυλακή".