Ιωάννα Καρυστιάνη, Ο Άγιος της Μοναξιάς

03.10.2003
Μία ερωτική ιστορία της εποχής μας με σκηνικό και ουσία την παραίτηση και τη μοναχικότητα, που οδηγούν στον εσωτερικό εγκλεισμό σαν το μόνο ασφαλές καταφύγιο του καθενός. Ενας κόσμος που έχει ανάγκη να αγαπήσει ξανά, με κάθε τίμημα, τη ζωή, τον τόπο του, κάτι.
"Η ίδια στα δεκατέσσερα της έλεγε πως μεγαλώνοντας θα σκίσει, από τα δεκαπέντε ως τα δεκαεφτά της, σπασίκλα στο διάβασμα, το πίστευε ακόμη, αλλά είχε πάψει να το λέει, μετά, γύρω στα είκοσι, έπεσε στους άτυχους έρωτες, στις άφαντες επαναστάσεις, στα άπιαστα όνειρα και στη γενική περικοπή των στόχων, μέχρι που στα είκοσι τρία της συνειδητοποίησε ότι δεν την έπαιρνε παρά να εξασφαλίσει ένα πτυχίο, ένα διδακτορικό κι έναν άντρα.
Τα χρόνια περνούσαν, καμία ανατροπή, καμία ελπίδα, η απογοήτευση της δικαιώθηκε πλήρως."

H υπόθεση του βιβλίου διαδραματίζεται σε κάποιο νησί του Αιγαίου, το οποίο η κεντρική ηρωίδα, Στέλλα Σαλαγιά, αποκαλεί "Κωλόνησο". Στην Κολώνησο το χειμώνα όλα είναι θαμπά και καταθλιπτικά... Οι παραλιακές ταβέρνες είναι κλειστές, "οι εκκλησίες θα άνοιγαν του χρόνου πάλι και η ομίχλη που δεν έλεγε να αραιώσει απαγόρευε τις εξορμήσεις..." Τα γράμματα σβήνουν ή πέφτουν κάτω από τις πινακίδες των ξενοδοχείων, σχηματίζοντας αλλόκοτες λέξεις. Είναι το ιδανικό τοπίο για να "βουλιάξει" στη στεριά, να πιάσει πάτο, να καταβυθιστεί. H Στέλλα υπηρετεί στο εκεί τοπικό Γυμνάσιο ως καθηγήτρια φυσικής. Παρέα με άλλες τρεις καθηγήτριες γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο της με Τερλέγκα και ουίσκι. Θέλει να "σπάει" χωρίς θεατές. Ως αναπόφευκτο γεγονός έρχεται στη ζωή της ο έρωτας... ο έρωτας με έναν άγνωστο και περίεργο ντόπιο, τον Σίμο, που ζει μία ταραχώδη ζωή με τη μητέρα του στο απέναντι σπίτι. Και στο εξής όλα αλλάζουν.

Μέσα από τις σελίδες του "Αγίου της Μοναξιάς" ξεπηδούν τα όλα "σημεία" της εποχής μας: Το ανικανοποίητο, η απέραντη και απόλυτη μοναξιά της ανθρώπινης ψυχής, η διαρκής και αέναη αναζήτηση της συναισθηματικής ολοκλήρωσης, η φθορά της επανάληψης και της καθημερινότητας, η ασχήμια του ίδιου και του σταθερού στη ζωή και ο έρωτας... Μία ερωτική ιστορία της εποχής μας με σκηνικό και ουσία την παραίτηση και τη μοναχικότητα, που οδηγούν στον εσωτερικό εγκλεισμό σαν το μόνο ασφαλές καταφύγιο του καθενός. Ενας κόσμος που έχει ανάγκη να αγαπήσει ξανά, με κάθε τίμημα, τη ζωή, τον τόπο του, κάτι.

Η αλήθεια είναι ότι είναι δύσκολο για κάποιον που δεν έχει ξαναδιαβάσει Καρυστιάνη να αφεθεί στην πένα της, να αγαπήσει την ιδιαζόντως περίεργη και προσωπική γλώσσα της και να συνεπαρθεί από την πλοκή του έργου -που αρχίζει να κυλά αβίαστα από την δεύτερη ενότητα του βιβλίου ("Μπολσόι"). Εάν όμως το καταφέρει γίνεται αμέσως φανατικός οπαδός της. Γιατί η συγγραφέας δεν φοβάται να παίξει με τις λέξεις και τους ήχους και - γιατί όχι;- να δημιουργήσει τη δική της αργκό. Δεν φοβάται να "χάθεί" στο λόγο της και να γράψει αυτόματα "εισβάλλοντας" κατά κάποιο τρόπο στο ποιητικό επίπεδο της γλώσσας, με μυθιστορηματικό, όμως, προσωπείο. Και αυτό είναι που συναρπάζει, γιατί τελικά μέσα απ' αυτό βγαίνει η ουσία.


Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Ο Αγιος της Μοναξιάς
Συγγραφέας: Ιωάννα Καρυστιάνη
Σελίδες: 272
ISBN: 960-03-3344-3