Στο Μπουντουάρ του Ναδίρ...

19.09.2003
Στη Βαλκανική που περιγράφει το βιβλίο, βασιλεύει το Ναδίρ, ένα ιδιόρρυθμο νυχτερινό κέντρο, που με το προκλητικό του πρόγραμμα έχει εκθρέψει τις φαντασιώσεις των κατοίκων της Χερσονήσου. Στο θρυλικό Μπουντουάρ του Ναδίρ, που είναι τα πολυτελή αποχωρητήρια του κέντρου, πραγματοποιούνται εκκεντρικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, μυστικές συνευρέσεις επωνύμων, πολιτικές και οικονομικές συναλλαγές, δωροδοκίες, ανταλλαγές και συμφωνίες μιας σύγχρονης Βαλκανικής που σφύζει από μυστικά και συνομωσίες...
Στη Βαλκανική που περιγράφει το βιβλίο, βασιλεύει το Ναδίρ, ένα ιδιόρρυθμο νυχτερινό κέντρο, που με το προκλητικό του πρόγραμμα έχει εκθρέψει τις φαντασιώσεις των κατοίκων της Χερσονήσου. Στο θρυλικό Μπουντουάρ του Ναδίρ, που είναι τα πολυτελή αποχωρητήρια του κέντρου, πραγματοποιούνται εκκεντρικές καλλιτεχνικές παραστάσεις, μυστικές συνευρέσεις επωνύμων, πολιτικές και οικονομικές συναλλαγές, δωροδοκίες, ανταλλαγές και συμφωνίες μιας σύγχρονης Βαλκανικής που σφύζει από μυστικά και συνομωσίες. Έξω από τους εκτυφλωτικούς προβολείς, ένας ιστός νομάδων καλλιταχνών ζώνει το Ναδίρ, καραβάνια με γελωτοποιούς, ακροβάτες, θηριοδαμαστές και εγγαστρίμυθους διασχίζουν την Ευρώπη μεταφέροντας μηνύματα, δεμένοι με τον όρκο της σιωπής. Μέσα σε τούτη την ατμόσφαιρα διεξάγει την έρευνά της η ντετέκτιβ Καμπάλ, όταν της αναθέτει ο εργοδότης της να διαλευκάνει μια υπόθεση που εκ πρώτης όψεως μοιάζει με πικάντικο κωμικό σκάνδαλο.

Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Μπουραζοπούλου είναι μια σκωπτική αλληγορία με φόντο τα ... ενοποιημένα Βαλκάνια του 21ου αιώνα, που κινείται ανάμεσα στον πραγματικό και σε έναν επινοημένο κόσμο, με ύφος παιχνιδιάρικο και πραγματικά ευρηματικές ιδέες. Η ομολογουμένως πληθωρική αφήγηση αναδεικνύει τη δεξιοτεχνία της γραφής της, ενώ η πλοκή εξελίσσεται με απρόσμενο τρόπο, αναπάντεχες λύσεις και πολλές εκπλήξεις που συχνά ξαφνιάζουν τον αναγνώστη. Η ιστορία ξεκινά σαν ένα πολύπλοκο παζλ που στην πορεία αρχίζει να παίρνει μορφή και σιγά σιγά να συμπληρώνεται από τα κομμάτια που αποκαλύπτονται σταδιακά και ... ανέλπιστα! Η γραφή της Μπουραζοπούλου είναι σύνθετη και γλαφυρή και τα περιγραφικά κομμάτια εκτεταμένα, χωρίς ωστόσο να κουράζουν ή να παρεμβαίνουν ενοχλητικά στην πλοκή. Με λίγα λόγια "Το Μπουντουάρ του Ναδίρ" είναι ένα βιβλίο με ένταση, φαντασία που από την αρχή επιχειρεί να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, αλλά και στο φινάλε δεν τον απογοητεύει.

H Iωάννα Μπουραζοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε Διοίκηση Ξενοδοχείων στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο University of Birmingham της Αγγλίας, στον τομέα του Διεθνούς Ξενοδοχειακού Management. Εργάστηκε σε τουριστικές μονάδες ως το 2000. Το 2002 αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, όπου εξειδικεύτηκε στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας και σήμερα εργάζεται στο Πρόγραμμα Υπηρεσιών Υγείας του Β' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Αττικής.

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Το Μπουντουάρ του Ναδίρ
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπουραζοπούλου
Σελίδες: 445
ISBN: 960-03-3490-0