Aπό την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, παιδιά, νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, την εικαστική δημιουργία, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία. Βιβλία, κινηματογράφος, αρχαία και βυζαντινά μνημεία καθώς επίσης και η νεώτερη πολιτιστική κληρονομιά αναπλάθονται μέσα από την παιδική ματιά και πρωταγωνιστούν σε ένα νέο πολιτιστικό σκηνικό.
Πρόκειται για την έκθεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού με τον τίτλο "Παιχνίδια Πολιτισμού", η οποία παρουσιάζεται στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί, τα παιδιά θα μυηθούν στα μυστικά της τέχνης, είτε αυτά αφορούν στο σινεμά, είτε στην αρχαιολογία και τα εικαστικά.
Μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαστήρια θα λειτουργούν από το πρωί έως αργά το απόγευμα. Σε αυτά, τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται σε επαφή με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και την εξοικείωση με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από διαδικασίες που περισσότερο θυμίζουν παιχνίδι παρά μάθημα, μουσειοπαιδαγωγοί θα τα καθοδηγούν και θα απαντούν σε ερωτήσεις.
Πώς γυρίζεται μια ταινία; Πώς γινόταν το εμπόριο τα παλιά χρόνια; Πώς μας πάνε τα βιβλία σε θαλασσοταξίδια; Τι μπορεί να βρει κανείς σκάβοντας στην άμμο; Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να ανακαλύψουν τα παιδιά παίζοντας πάνω σε ένα μεγάλο καράβι που έχει στηθεί στον χώρο της έκθεσης "Παιχνίδια Πολιτισμού".
Με άλλα λόγια, η έκθεση επιθυμεί να προσφέρει στο κοινό μια εικόνα των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων, μέσα από τα οποία επιχειρεί να μετατρέψει τους χώρους πολιτιστικής αναφοράς, τα μνημεία, τα πολιτιστικά αγαθά και την άυλη κληρονομιά από ένα κλειστό σύνολο πληροφοριών, που διακινούνται μόνο μεταξύ ειδικών μελετητών και δημιουργών, σε ένα "παιχνίδι" επικοινωνίας. Το "παιχνίδι" αυτό αξιοποιείται ως επιστημονικό, μορφωτικό και παιδαγωγικό εργαλείο για να ζωντανέψει την πολιτική και κοινωνική ιστορία του τόπου, ενώ παράλληλα προσφέρεται ως έμπνευση για νέες καλλιτεχνικές αναζητήσεις.
Η έκθεση αυτή προτίθεται να αναλύσει το ελληνικό μοντέλο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στον τομέα του πολιτισμού. Αφηγείται την εικοσαετή προσπάθεια των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, αλλά και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων να συντάξουν ένα κώδικα επικοινωνίας που θα διευκολύνει την επαφή του μεγάλου κοινού με τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, καθώς και τη συμμετοχή του στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Για την οργάνωση της έκθεσης συνεργάστηκαν φορείς που εκπροσωπούν όλους σχεδόν τους τομείς του πολιτισμού για να προσφέρουν μια αίσθηση καλειδοσκοπίου, εικόνων δηλαδή που αλληλοσυμπληρώνονται μετακινούμενες, καταλύοντας διαρκώς τους όρους και τα όρια και δημιουργώντας νέα σχήματα.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά (Δευτέρα- Σάββατο: 9.00-14.30 και 17.00- 20.00 και τις Κυριακές 10.00-14.00).
Τα σχολεία μπορούν να επισκέπτονται την έκθεση κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 593173.
Aπό την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, παιδιά, νέοι και νέες από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, την εικαστική δημιουργία, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία...