"Ο Επιθεωρητής" στο Θέατρο Πόρτα

25.11.2003
Στο θέατρο Πόρτα για την χειμερινή περίοδο 2003-2004 δύο σημαντικοί πρωταγωνιστές, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Πέτρος Φιλιππίδης συναντιούνται για να ανεβάσουν το θεατρικό αριστούργημα του Γκογκόλ "Ο επιθεωρητής" σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.
Στο Θέατρο Πόρτα συναντιούνται δύο σημαντικοί ηθοποιοί, ο Γιώργος Κωνσταντίνου και ο Πέτρος Φιλιππίδης, για να ανεβάσουν το θεατρικό αριστούργημα του Γκογκόλ "Ο επιθεωρητής" σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη.
Ο "Επιθεωρητής" πρωτοπαρουσιάστηκε στο "Θέατρο της Αυλής" στη Μόσχα παρουσία του Τσάρου το 1836 . θέμα του η διαφθορά των αρχών όπου ένας αδέκαρος απατεώνας συλλαμβάνεται ως κυβερνητικός αξιωματούχος και τιμάται δεόντως. Ο Χλεστάκόφ (Πέτρος Φιλιππίδης), ένας νεαρός, κατώτερος δημόσιος υπάλληλος, σπάταλος και καλοπερασάκιας, έχει αράξει σε μία απόμερη ρωσική επαρχιακή πόλη, επειδή έχει σπαταλήσει και την τελευταία του δεκάρα. Συμπτωματικά οι "αρχές" εκείνης της πόλης περιμένουν την επίσκεψη ενός κυβερνητικού επιθεωρητή (Γιώργος Κωνσταντίνου) και επειδή πληροφορούνται ότι ταξιδεύει ινκόγκνιτο βγάζουν το συμπέρασμα ότι ο νεαρός Χλεστακόφ είναι ο επιθεωρητής που περιμένουν. Μέσα σ' έναν καταιγισμό από ξεκαρδιστικά επεισόδια που ακολουθούν αυτήν την μοιραία παρεξήγηση, ο Γκογκόλ ξεσκεπάζει τις στρεψοδικίες, τις καταχρήσεις, τις δωροληψίες, τις απάτες των κρατικών λειτουργιών. Παρουσιάζονται μπροστά μας, ο καθένας με τα ανθρώπινα και γελοία ελαττώματά του και προσπαθούν αυτοί οι δωροδοκούμενοι να δωροδοκήσουν, να ρίξουν λάσπη ο ένας στον άλλον, να κερδίσουν την εύνοια κείνου που θεωρούν ανώτερό τους. Η καυστική σάτιρα του έργου κάνει τον "Επιθεωρητή" διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ στην Ελλάδα του σήμερα.

Παίζουν: Γιώργος Κωνσταντίνου, Πέτρος Φιλιππίδης, Γιάννης Δεγαίτης, Γιώργος Γαλίτης, Κώστας Φλωκατούλας, Σπύρος Μπιμπίλας, Γεωργία Καλλέργη, Δέσποινα, Ψαρροπούλου, Στράτος Χρήστου.
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Μετάφραση: Λουϊζα Μητσάκου, Λεωνίδας Καρατζάς
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σκηνικά: Τιτή Κυριακίδου
Φωτισμός; Αργύρης Θεός
Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος
Παραγωγή: Αλέξανδρος Παρίσης- Νίκος Δεμέστιχας
Πρεμιέρα: 28 Νοεμβρίου

Πρόγραμμα παραστάσεων:
Δευτέρα- Τρίτη: Αργία
Τετάρτη: 19.30
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 21.30
Σάββατο- Κυριακή: 18.30

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 23 ευρώ λαική Απογευματινή και Φοιτητικό: 17 ευρώ