"Γλυκεία Κύπρος" στο Μουσείο Μπενάκη

17.09.2003
Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση χαρτογραφίας με τίτλο: "Γλυκεία Χώρα, Κύπρος, η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Χαρτογραφία, 15ος- 19ος αιώνας", φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση χαρτογραφίας με τίτλο: "Γλυκεία Χώρα, Κύπρος, η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Χαρτογραφία, 15ος- 19ος αιώνας", φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη.
Οι εκατό περίπου χάρτες που παρουσιάζονται στην έκθεση προέρχονται από την πλουσιότατη και σημαντικότατη συλλογή της κυπρίας Σύλβιας Ιωάννου, η οποία επί χρόνια συγκεντρώνει ιστορικό υλικό της ιδιαίτερης πατρίδας της: περισσότεροι από 250 χάρτες, πολυάριθμα σπάνια βιβλία και μοναδικά χειρόγραφα.
Καλύπτοντας την περίοδο τεσσάρων αιώνων κρίσιμων για την τύχη, η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες και σκιαγραφεί, παράλληλα με την εξέλιξη της χαρτογραφίας, την ιστορία της Κύπρου και τις μεταπτώσεις του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το νησί της Αφροδίτης.

Η πρώτη ενότητα, αφιερωμένη στη Φραγκοκρατία και την Ενετοκρατία, εισάγεται με έναν σπανιότατο χάρτη όπου διακρίνονται τα φραγκικά τείχη της Λευκωσίας. Ακολουθεί η απεικόνιση των οχυρώσεων που οικοδόμησαν οι Ενετοί για την αναχαίτιση των Οθωμανών εισβολέων καθώς και η χαρτογράφηση του Πολέμου της Κύπρου (1570-1571), ο οποίος είχε σοβαρό αντίκτυπο στη χριστιανική Ευρώπη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το μονόφυλλα που περιλαμβάνονται στην ενότητα, όπως αυτό του Simon Pinargenti.

Η αναγεννησιακή αναζήτηση, η οποία αποτελεί το κεντρικό θέμα της δεύτερης ενότητας, έλκει την καταγωγή της από τα πονήματα των γεωγράφων της αρχαιότητας (Στράβων, Πτολεμαίος) για να εξελιχτεί, μέσα από τις φιλοσοφικές θεωρίες των κοσμογράφων, στα νησολόγια, με πρωιμότερο εκείνο του Benedetto Βordone.

Η τρίτη ενότητα περιλαμβάνει άτλαντες, οι περισσότεροι από τους οποίους βασίζονται για την Κύπρο στην απεικόνιση του ενετού Giacomo Franco που δημοσιεύτηκε στην έκδοση Abraham Ortelius, Theatrum Orbis Terrarum, κορωνίδα της αναγεννησιακής χαρτογραφίας. Το ίδιο άλλωστε πρότυπο θα χρησιμοποιήσει αργότερα και ο Willem Janszoon Blaeu στον δικό του ρομαντικό χάρτη του νησιού, που είναι ο ωραιότερος από όλους τους προηγούμενους. Στην τέταρτη ενότητα παρουσιάζεται ένα συγκεκριμένο είδος χαρτών, οι ναυτικοί χάρτες. Εδώ εντάσσεται και το κόσμημα της συλλογής, το χειρόγραφο νησολόγιο του Αntonio Millo.

Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα εικονογραφείται δειγματοληπτικά η χαρτογραφική παραγωγή της εποχής του Διαφωτισμού με τους ναυτικούς χάρτες της Αγγλοκρατίας, βασισμένους σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, όπως είναι οι χάρτες των Thomas Graves και Horatio Herbert Kitchener. Ο σπουδαιότερος χάρτης της ενότητας φέρει την υπογραφή του Pierre Moyllart Sanson.

Η έκθεση συνοδεύεται από έναν αναλυτικό και πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο στα ελληνικά και τα αγγλικά.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Σπίτι της Κύπρου.
Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου- 19 Οκτωβρίου

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τέταρτη, Παρασκευή, Σάββατο 9.00-17.00
Πέμπτη: 9.00- 00.00
Κυριακή: 9.00-15.00
Τρίτη κλειστά