Η Εύα Σιμάτου αναρωτιέται:"Why so serious?"

07.11.2014
Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω; Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει και η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί ένα έργο που μιλάει για το θέατρο, όπως λίγα έχουν τολμήσει και η Έυα Σιμάτου πρωταγωνιστεί μαζί με τον Νίκο Αρβανίτη και τον Λάζαρο Βαρτάνη. Ο λόγος για το Innerview, μία ξεχωριστή παράσταση που κίνησε το ενδιαφέρον μας και γι΄αυτό δεν χάσαμε την ευκαιρία να τα πούμε λίγο με την Εύα Σιμάτου.

Να σημειώσουμε πως την νεαρή ηθοποιό την ξεχωρίσαμε αρχικά στην παράσταση «Όνειρα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που ανέβηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου ενσάρκωσε όλους τους γυναικείους σαιξπηρικούς ρόλους και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν μάθαμε πως επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2000 υποψηφίους από όλο τον κόσμο (με τελικό αριθμό συμμετεχόντων μόλις 12) για να παρακολουθήσει το πρόγραμμα Contemporary Drama της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών (RADA).

e-go: Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση αυτή.
Εύα Σιμάτου: Τρία πρόσωπα, ένας ηθοποιός, ένας σκηνοθέτης και μία δημοσιογράφος έρχονται αντιμέτωποι με τις αλήθειες τους. Με αφορμή μια συνέντευξη αναγκάζονται να αποκαλύψουν τις πιο εσωτερικές πτυχές τους και να αντικρύσουν τον πραγματικό τους εαυτό.

e-go: Τι είναι αυτό που σας γοήτευσε ιδιαίτερα στη γραφή του Αλέξη Σταμάτη;
Η θεατρική γραφή του Αλέξη Σταμάτη συνεπαίρνει με τον υπαινιγμό της πίσω από το κείμενο και τη διείσδυση σε βάθος στους χαρακτήρες των ηρώων. Προσωπικά, μου ασκεί ιδιαίτερη γοητεία η ανεπαίσθητη ανύψωση του ρεαλισμού. Μέσα από τον ίδιο τον ρεαλισμό, ο συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργεί στιγμές που ίπτανται από το έδαφος.

e-go: Στην παράσταση υποδύεστε μία δημοσιογράφο που προσπαθεί να εκμαιεύσει από έναν σκηνοθέτη την ενδότερη... αλήθεια. Πόσο εύκολο είναι να ανιχνεύσουμε αυτή την αλήθεια όχι μόνο στον άλλο, αλλά και στον ίδιο μας τον εαυτό;
Καθόλου εύκολο. Αν ήταν εύκολο, ίσως και να μην ήταν τόσο γοητευτικό. Μία πορεία προς τα μέσα, μία ανίχνευση εαυτού και αλήθειας είναι ότι πιο πολύτιμο μπορεί να προσφέρει κανείς στον εαυτό του. Η γνώση του εαυτού σου και η παραδοχή κάθε αλήθειας σου, όπως ακριβώς είναι, χωρίς να την μεταπλάθεις όπως σε συμφέρει, μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά μόνο έτσι κερδίζεις τον εαυτό σου. Τότε ο εαυτός μας μπορεί να γίνει ο πιο ισχυρός μας σύμμαχος.
Τώρα όσον αφορά στην ανίχνευση της αλήθειας των άλλων, εκεί θα πρέπει αρχικά να καθαρίσει κανείς από πιθανές δικές του προβολές, να τον ενδιαφέρει πολύ ο Άλλος για να σκύψει σ΄αυτον και φυσικά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να θελήσει κι ο άλλος να αφήσει τις αλήθειες του να φανούν.

e-go: Που πιστεύετε πως η παράσταση θα αγγίζει τον Έλληνα θεατή και γιατί;
Η παράσταση έχει μία περίεργη ισορροπία μεταξύ ψυχρού και θερμού, μεταξύ επίθεσης και αποδοχής. Νομίζω ότι η τρυφερότητα που βγαίνει τελικά μέσα από ακραία αντίθετες ατμόσφαιρες και πράξεις, αποκαλύπτει την ευαισθησία της ανθρώπινης φύσης που αφορά όλους τους θεατές.

e-go: Αν και τόσο νέα, έχετε πάρα πολλές εμπειρίες από την παγκόσμια θεατρική σκηνή. Αποκορύφωμα η συμμετοχή σας στο Contemporary Drama της Βασιλικής Ακαδημίας Δραματικών Τεχνών (RADA). Πως κρίνετε την ελληνική θεατρική παραγωγή;
Φελινική! Επικρατεί ένας οργιαστικός πλουραλισμός με απίθανους συνδυασμούς, με απρόοπτες και παράτολμες συνθήκες. Φυσικά έχει τρομερό ενδιαφέρον να το παρατηρεί κανείς όλο αυτό από έξω, αλλά όταν μπαίνει μέσα σ’ αυτήν την «ταινία», για να συνεχίσει να προχωράει, ίσως ειναι αναγκη κάποιες φορες να μπορεί να βλέπει τον Heath Ledger να ξεπηδάει από κάποια γωνία και να λέει in character: "Why so serious?"

e-go: Μελλοντικά σχέδια;
Προς το παρόν, το χτίσιμο μιας θεατρικής παράστασης με τους study abroad φοιτητές του University of Washington.

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]