Νέο Ερείπιο - Δρώντας στον Χαμένο Χώρο

10.02.2014
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει από 20 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2014 την εικαστική εγκατάσταση του Χάρη Κοντοσφύρη, Νέο Ερείπιο - Δρώντας στον Χαμένο Χώρο.

Με τη συμμετοχή των γλυπτών Μανόλη Ρωμαντζή, Χρήστου Τσώτσου και των εικαστικών Νικόλα Καρναμπατίδη - ηχητική εγκατάσταση, Αργύρη Ρήμου - αρχιτεκτονικά πρότυπα, Γιώργου Πανταζή - Ζωγραφική σύμπραξη. Φωτογραφικό σχόλιο πρόσκλησης Σοφίας Αντωνακάκη.


Το «Νέο Ερείπιο» είναι μια εικαστική εγκατάσταση που προτείνει τους εναπομείναντες χώρους ως μια αισιόδοξη ανασύνταξη του παραμελημένου ανθρώπινου χώρου. Τετρακόσια πουλιά –εύλαλα- γεμίζουν τον χώρο, ενθαρρύνουν τη συνάθροιση και αποτελούν κάλεσμα για περισσότερη συνεργασία. Ήχοι από ακουστικές αναμνήσεις και εικόνες, παρεισφρέουν σε όλο τον χώρο και βοηθούν τον θεατή να απολαύσει επάλληλες διαδρομές του παρελθόντος.

Εκεί που οι εικόνες-αναμνήσεις τελειώνουν, αρχίζει η αίσθηση ότι το ερείπιο είναι η τελευταία αντίσταση στην ικανότητα της ύλης να ανακυκλώνει τα πάντα σε οργανικότητες. Στη ζωγραφική σύμπραξη του Χάρη Κοντοσφύρη με τους υπόλοιπους εικαστικούς, αναδύονται και πλημμυρίζουν το χώρο: πουλιά, ελεύθερα σκυλιά, ο ποιητής Νίκος Καρούζος, ένα νησί αυτοεξόριστων που ανασκευάζουν εγκαταλειμμένα αρχιτεκτονικά πρότυπα σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής, οι κυρίες των ερειπίων στην καταστραμμένη πολεμική Γερμανία, το ερειπωμένο περιστύλιο της εισόδου. Όλα αυτά αποτελούν το σύνολο μιας εικαστικής εμπειρίας: Γεμάτος μόχθο κι όμως ποιητικά, ο άνθρωπος κατοικεί τούτη τη γη (στίχος του Hölderlin).


Info:

Νέο Ερείπιο - Δρώντας στον Χαμένο Χώρο
Διάρκεια έκθεσης: 20 Φεβρουαρίου έως 15 Μαρτίου 2014
Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20
Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέ. & Παρ. 11.00 -15.00 και 17.00–20.00, Τετ. και Σάβ. 11.00-15.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

----------------------------------------------------------


Ο Χάρης Κοντοσφύρης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη της Λέσβου το 1965. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Χατζίκου στην Αθήνα (1984-1987), ενώ το 1993 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Tο 2007 έγινε διδάσκων στον Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2010 είναι επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα). Η τελευταία του ατομική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη ήταν το 2009 με τίτλο «Ηλεκτρικό Σπίτι». Στις ομαδικές εκθέσεις στις οποίες έχει συμμετάσχει συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:
2008, Δεσμοί ύλης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Σαγκάης. Παρουσιάστηκε επίσης το 2009 στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη (επιμελήτρια: Ίρις Κρητικού). 2005, Athens-Beijing, 2η Διεθνής Μπιενάλε του Πεκίνου, Πεκίνο.2004, Athens-Beijing (επίσημη εκπροσώπηση της Ελλάδας), 26η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο, Βραζιλία (Εθνική Επίτροπος: Ειρήνη Σαββανή).