Αν του Αγίου Βαλεντίνου σκοπεύετε να μείνετε μέσα και αποφασίσεις ότι θα μπεις στην κουζίνα σκεφτήκαμε ότι ίσως δεν θέλεις να περάσεις όλη τη μέρα εκεί! Ο στόχος σε ένα ρομαντικό δείπνο για δύο είναι να χορτάσετε χωρίς όμως να βαρύνετε για… ευνόητους λόγους.
Μπορείς να έχεις έτοιμη μία σαλάτα από την προηγούμενη μέρα (δες εδώ το tip μας), να αγοράσεις έτοιμο γλυκό και απλώς να μαγειρέψεις το κυρίως. Μαζί με ένα καλό κρασί ή κοκτέιλ είσαι έτοιμη για ό,τι προκύψει!
Το οriginal κοτόπουλο Marry Me
Ναι υπάρχει τέτοια συνταγή που μπορεί να κάνει το ταίρι σου να παραμιλά και είναι τόσο εύκολη! Μη φοβηθείς το σκόρδο, δεν μυρίζει μαγειρεμένο. Είναι μια συνταγή που προτείνεται να την κάνει άντρας σε γυναίκα αλλά θα την απολαύσουν και οι δύο.
- 3 κουτ.σούπας ελαιόλαδο χωριστά
- 4 στήθη κοτόπουλου φιλέτο (χωρίς κόκαλα και πέτσα)
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κουτ.σούπας θυμάρι φρέσκο
- 1 κουτ.σούπας μπούκοβο
- ¾ φλιτζ. ζωμό κοτόπουλου με λιγότερο αλάτι
- μισό φλιτζ. ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα
- μισό φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- ¼ φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα
- φρέσκα φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190. Σε πυρίμαχο τηγάνι ζεσταίνεις τη μία κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
Αλατοπιπέρωσε γενναία τα φιλέτα του κοτόπουλου, ψήσε τα περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά να ροδίσουν και βγάλ’ τα σε ένα πιάτο στην άκρη.
Στο ίδιο τηγάνι, ρίξε το υπόλοιπο λάδι και όταν ζεσταθεί πρόσθεσε το σκόρδο, το θυμάρι και το μπούκοβο. Σώταρε για περίπου 1 λεπτό.
Ρίξε τον ζωμό, τη λιαστή ντομάτα, την κρέμα και την παρμεζάνα.
Αλατοπιπέρωσε και άφησε να βράσει.
Μόλις πάρει βράση βάλε μέσα το κοτόπουλο με ό,τι ζουμί έχει βγάλει στο πιάτο.
Βάλε το τηγάνι στον φούρνο και ψήσε μέχρι το κοτόπουλο αν το τρυπήσεις με ένα μαχαίρι να μη βγάζει υγρά, περίπου 10 με 12 λεπτά.
Βάλε το κοτόπουλο σε πιατέλα και χύσε της σως από πάνω. Σέρβιρε με φύλλα βασιλικού ή θυμάρι.
Μπορείς να συνοδεύσεις με πουρέ πατάτας ή λαχανικά περασμένα από τηγάνι με βούτυρο.
Quiche Lorraine
Κλασικό και ελαφρύ πιάτο, ιδανική να την πάρετε μαζί σας αν αποφασίσετε να κάνετε πικ νικ, συνδυάζεται ιδανικά με κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια. Συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα.
- Μία δόση ζύμη για τάρτα
- 5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
- 4 μεγάλα αυγά
- 2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
- μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουτ.σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή κρεμμυδάκι φρέσκο
- 2 φλιτζ. γραβιέρα τριμμένη
Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς και βάλε τη σχάρα στην κάτω θέση.
Σε μία ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε τη ζύμη που έχεις ξεπαγώσει σε κύκλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.
Βάλε τη ζύμη σε ταρτιέρα, ιδανικά πυρίμαχη, κόψε όση ζύμη περισσεύει γύρω γύρω και με τα δάχτυλα πίεσε να κολλήσει η ζύμη στην ταρτιέρα, κυρίως στα πλαϊνά.
Βάλε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Στρώσε πάνω από τη ζύμη λαδόκολλα και από πάνω αλουμινόχαρτο και βάλε βαρίδια για ζύμη ή ξερά φασόλια σε όλη τη βάση της τάρτας.
Ψήσε για 25 λεπτά. Βγάλε από τον φούρνο, αφαίρεσε τα βαρίδια και ψήσε λίγο ακόμα να ροδίσει η ζύμη, 12 με 15 λεπτά. Άσε την ζύμη στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Εν τω μεταξύ, σώταρε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Βγάλτο στην άκρη σε χαρτί κουζίνας.
Χτύπα τα αυγά σε μπολ, πρόσθεσε την κρέμα και το μοσχοκάρυδο και ανακάτεψε.
Αλατοπιπέρωσε και ρίξε το μπέικον και το σχοινόπρασο.
Πασπάλισε το ένα φλιτζάνι γραβιέρας στον πάτο της τάρτας.
Ρίξε το μίγμα των αυγών και μετά το υπόλοιπο τυρί.
Ψήσε μέχρι να πήξει η γέμιση, περίπου 30 με 35 λεπτά. Άφησε να κρυώσει 5 λεπτά πριν σερβίρεις.
Κλασική παέγια
Τόσο νόστιμο και τόσο γεμάτο πιάτο δεν ξανάγινε. Συνδυάζει και βουνό και θάλασσα! Ιδανικά «παντρεύεται» με κρύα σανγκρία με κομμάτια μήλου.
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500 γραμμ. τσορίθο ή άλλο χοιρινό λουκάνικο καπνιστό
- 500 γραμμ. μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο κομμένο σε μπουκιές
- Αλάτι
- 2 ώριμες τομάτες τριμμένες χωρίς το φλούδι και τα σπόρια
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 κ. σούπας καπνιστή πάπρικα γλυκιά
- 2 κ. γλυκού κρόκος Κοζάνης
- 6 φλιτζάνια ζωμός κότας με λιγότερο αλάτι
- 400 γραμμ.ρύζι για παέγια ή Καρολίνα
- Μισό κιλό γαρίδες αποφλοιωμένες ή μόνο με την ουρά
- Φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή wok ζέστανε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Σώταρε το λουκάνικο για ένα λεπτό και βγάλτο σε πιάτο.
Ρίξε στο ίδιο τηγάνι το κοτόπουλο και σώταρέ το γυρίζοντάς το από όλες τις πλευρές να ροδίσει, περίπου 5 λεπτά. Αλάτισε.
Σπρώξε το κοτόπουλο στη μία πλευρά του τηγανιού. Στην άλλη βάλε τις τομάτες και το σκόρδο και σώταρε να καραμελώσουν, περίπου 5 λεπτά. Ρίξε την πάπρικα και τον κρόκο και μαγείρεψε για 1 λεπτό.
Ρίξε τον ζωμό, το λουκάνικο με το ζουμί του, αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε.
Μόλις πάρει μία βράση ρίξε το ρύζι και ανακάτεψε ώστε το ρύζι να καλυφθεί από τα υγρά.
Σε αυτό σημείο δεν πρέπει να ανακατέψεις άλλο. Δυναμώνεις τη φωτιά για 5 λεπτά και μετά την κατεβάζεις στο μέτριο για άλλα 5 λεπτά και στο τέλος στο σιγανό για 15 λεπτά.
Αλάτισε τις γαρίδες και βάλτες πάνω από το ρύζι.
Σιγόβρασε την παέλια για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι το ρύζι να γίνει αλ ντέντε.
Άφησε πέντε λεπτά στην άκρη πριν σερβίρεις. Βάλε φέτες λεμονιού στο πιάτο.
Λινγκουίνι με θαλασσινά
Χρειάζεσαι ολόκληρα τα όστρακα καθαρισμένα και πλυμμένα καλά εξωτερικά. Ιδανικά χρειάζεσαι αχιβάδες αλλά μπορείς να βάλεις μύδια ή στρείδια ή γυαλιστερές, όλα με το κέλυφος για να είναι εντυπωσιακό το πιάτο. Τα θαλασσινά έχουν τη φήμη των αφροδισιακών. Ακόμα κι αν δεν την είχαν είναι εντυπωσιακά στο σερβίρισμα και εφόσον διαλέξεις καλής ποιότητας είναι ένα ελαφρύ πιάτο που ταιριάζει τέλεια με σαμπάνια ή λευκό κρασί.
- 340 γραμμ. λινγκουίνι (κάτι λιγότερο από ένα πακέτο)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κ.σούπας ανάλατο βούτυρο
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
- μια πρέζα μπούκοβο
- 1 κιλό όστρακα
- μισό φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- χυμός ενός λεμονιού
- Φέτες λεμόνι για το σερβίρισμα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίξε τα ζυμαρικά να βράσουν μέχρι να γίνουν αλ ντέντε. Κράτησε ¾ φλιτζανιού από το νερό και σούρωσέ τα.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά λιώσε το βούτυρο. Πρόσθεσε το σκόρδο, τον μαϊντανό και το μπούκοβο και σώταρε για περίπου ένα λεπτό.
Ρίξε τα όστρακα και το κρασί.
Καπάκωσε την κατσαρόλα και μαγείρεψε τα όστρακα μέχρι να ανοίξουν, 7 με 10 λεπτά. Όσα δεν ανοίξουν τα πετάς.
Πρόσθεσε το λεμόνι, τα ζυμαρικά και ένα μέρος από το νερό από τα μακαρόνια, ανακατεύοντας απαλά για 2 λεπτά. Αν χρειαστεί ρίξε κι άλλο από το νερό ώστε τα ζυμαρικά να έχουν μια υγρασία.
Αλατοπιπέρωσε.
Χώρισε σε μερίδες και σέρβιρε με φέτες λεμόνι και αν θες με λίγο έξτρα μαϊντανό.
Γλυκά
Επιλέξαμε δύο εύκολα και ένα λίγο πιο μπελαλίδικο, την τούρτα Αγίου Βαλεντίνου που έχει τρεις παρασκευές, χειροποίητο ροζ παντεσπάνι, κρέμα και βουτυρόκρεμα για να διακοσμήσεις την τούρτα με ροζέτες.
Φράουλες Ρομανόφ
Αρχικά να σου θυμίσουμε το υπέρτατο που σου είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγο καιρό: φράουλες Ρομανόφ. Και εντυπωσιακό όνομα και πανεύκολο!
Θέλει 10 λεπτά και έχει λίγα υλικά. Δες εδώ πώς φτιάχνεται
Lava Love Cake μόνο με 5 υλικά
Η Γωγώ Δελογιάννη έκανε ένα ακαταμάχητο lava love cake που θα κάνει τον καλό σου να παραμιλάει. Το μυστικό είναι να αφήσεις τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν αρκετά.
- 470 γραμ. σοκολάτα 66%
- 440 γραμ. βούτυρο
- 750 γραμ. αυγά (περίπου 13 αυγά των 50 γρ.)
- 470 γραμ. ζάχαρη
- 200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Τούρτα του Αγίου Βαλεντίνου
Θυμηθήκαμε αυτή τη συνταγή που είχε κάνει η Κατερίνα Λένη. Είναι λίγο μπελαλίδικη γιατί κα΄νεις το δικό σου παντεσπάνι αλλά είναι πολύ εντυπωσιακή γιατί είναι μέσα έξω ροζ!
Για το παντεσπάνι
230 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
280 γρ. ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml κεφίρ ή ξινόγαλα
15 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
3 βανίλιες σε σκόνη
Χρώμα ζαχαροπλαστικής, κόκκινο ή φούξια
Για την κρέμα τυριού
500 γρ. τυρί μασκαρπόνε
400 ml. κρέμα γάλακτος
3 βανίλιες σε σκόνη
80 γρ. ζάχαρη άχνη
100 - 150 γρ. μαρμελάδα φράουλας
Για τη βουτυρόκρεμα
500 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 - 200 γρ. ζάχαρη άχνη
5 κ. σούπας γάλα πλήρες
3 βανίλιες σε σκόνη
Χρώμα ζαχαροπλαστικής, κόκκινο ή φούξια