Στις 19 Μαΐου, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη διοργανώνει βιωματικό σεμινάριο με τίτλο «ΑΝ ΟΧΙ ΕΣΥ, ΠΟΙΟΣ; Πώς μπορείς να παρέμβεις όταν γίνεσαι μάρτυρας ρατσιστικών επιθέσεων» στο θέατρο VAULT THEATRE PLUS.
Οι ρατσιστικές επιθέσεις συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη, ενώ τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα έχουν ενταθεί σημαντικά: άνθρωποι υφίστανται προσβολές και πέφτουν θύματα επιθέσεων λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της διαφορετικής καταγωγής ή του θρησκεύματός, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της εμφάνισης ή ταυτότητας φύλου ή απλώς επειδή έχουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από τους περισσότερους και τις περισσότερες από εμάς.
Το να υπερασπίζεσαι κάποιον ή κάποια που βρίσκεται σε ανάγκη, ενώ οι άλλοι σωπαίνουν δεν είναι εύκολο. Πολλοί άνθρωποι όταν βλέπουν μια ρατσιστική επίθεση, γρήγορα απομακρύνονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Συχνά φοβούνται ή δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Ωστόσο η άγνοια ενισχύει στην πραγματικότητα το κλίμα της βίας.
Μπορούμε να βοηθήσουμε! Μπορούμε να ξεπεράσουμε τους φόβους μας και να παρεμβαίνουμε όταν άλλοι και άλλες κινδυνεύουν. Το σεμινάριο αυτό σκοπεύει στην εκπαίδευση – εξάσκηση στη θαρραλέα παρέμβαση των πολιτών σε περιπτώσεις ρατσιστικών συμβάντων:
- Τι είναι το θάρρος των ενεργών πολιτών (το λεγόμενο και civil courage);
- Πως να αντιδράσουμε όταν γινόμαστε μάρτυρες σε ένα ρατσιστικό συμβάν;
- Πως μπορούμε να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά το θύμα ρατσιστικής επίθεσης;
- Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αντιμετωπίζουμε ένα ρατσιστικό επεισόδιο;
Η εκστρατεία "Αν όχι εσύ ποιος" είναι μια πρωτοβουλία της Ζωντανής Βιβλιοθήκης και στηρίζεται στην απόδοση, επεξεργασία και προσαρμογή στα ελληνικά του οδηγού "WHO, IF NOT YOU?" (http://www.unitedagainstracism.org/pages/info30.htm) που καταρτίστηκε από αντιρατσιστικές οργανώσεις στη Γερμανία.
Η απόδοση και επεξεργασία του υλικού αυτού έγινε συλλογικά από τα μέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης - Human Library Greece και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της ομάδας στην πλήρη μορφή του (οδηγός παρέμβασης) αλλά και στην απλουστευμένη-κωδικοποιημένη μορφή του (10 συμβουλές παρέμβασης).
Λίγα λόγια για τη Ζωντανή Βιβλιοθήκη - Human Library Gr
Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη ξεκίνησε to 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως ένα μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καταπολέμηση των κοινωνικών διακρίσεων. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες: πρόσφυγες, γκέι άνδρες, μετανάστριες, ανθρώπους με αναπηρία, αντιρρησίες συνείδησης, οροθετικούς.
Στις 14 και πλέον - ανοιχτές πάντα για το κοινό και δωρεάν «Ζωντανές Αναγνώσεις» που έχουμε διοργανώσει εκατοντάδες αναγνώστες και αναγνώστριες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα "ζωντανά βιβλία", να ακούσουν τις ιστορίες τους αλλά και να τους κάνουν ερωτήσεις, για να συνειδητοποιήσουν τα στερεότυπα που έχουν τεκνοθετήσει για κάποιες ομάδες συνανθρώπων μας και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.
Με μότο το «Αφηγούμαι Σημαίνει Αντιστέκομαι» (Narrar es Resistir του συγγραφέα Luis Sepúlveda) η Ζωντανή Βιβλιοθήκη συνεχίζει τις παράλληλες δράσεις της με τη διοργάνωση του βιωματικού εργαστηρίου "Αν όχι εσύ ποιος" την Κυριακή 19 Μαΐου και ώρα 16:00 σε αίθουσα του θεάτρου VAULT THEATRE PLUS (Μελενίκου 26, Βοτανικός).
Χρήσιμες πληροφορίες
- Ο χώρος είναι προσβάσιμος για Άτομα με Αναπηρία και θα υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα.
- Αν η γλώσσα σας είναι η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, δηλώστε συμμετοχή με sms στο 6971923620 ώστε να προβλέψουμε δυνατότητα διερμηνείας.
- Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] με την ένδειξη "Αν όχι εσύ ποιος". Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
- Το σεμινάριο πραγματοποιείται δωρεάν, όπως και όλες οι δράσεις της Ζωντανής Βιβλιοθήκης.
- Το σεμινάριο είναι βιωματικό. Για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και παπούτσια.
Info
Βιωματικό Σεμινάριο της Ζωντανής Βιβλιοθήκης με θέμα: «Αν όχι εσύ, ποιος; Πώς μπορείς να παρέμβεις όταν γίνεσαι μάρτυρας ρατσιστικών επιθέσεων»
ΠΟΥ: Vault Theatre Plus, Μελενίκου 26, Βοτανικός, Αθήνα
ΠΟΤΕ: Κυριακή 19 Μαΐου,
Διάρκεια σεμιναρίου: 16:00 – 20.00