O σπουδαίος βρετανός συγγραφέας, σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company, Chris Cooper επιστρέφει για το καθιερωμένο του ραντεβού με το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου τον Ιανουάριο του 2013 (από 11 έως 20 Ιανουαρίου 2013) για να διδάξει με θέμα «Η δική μας Ιστορία…».
Κάτω από αυτή τη θεματική ομπρέλα θα πραγματοποιηθούν: master class, διδασκαλία στα οκτάμηνα θεατρικά εργαστήρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και ανοιχτή παρουσίαση μέρους αυτών των εργαστηρίων στο θέατρο Πόρτα (14 Ιανουαρίου 2013).
Εννέα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε φέτος το Εργαστήρι του Θεάτρου Πόρτα - Ξένια Καλογεροπούλου, το οποίο διευθύνει η εκπαιδευτικός θεάτρου, Πέγκυ Στεφανίδου-Τσιτσιρίκου. Και είναι πάντα εδώ για να αφουγκράζεται τις στιγμές και να προσφέρει σε όλους τους μεγάλους και τα παιδιά προγράμματα που τα αφορούν με σεβασμό και ενδιαφέρον προς τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα πιστεύω τους.
«Η δική μας Ιστορία…»
Οι ιστορίες δημιουργήθηκαν για να δίνουν νόημα στην εμπειρία – μας περιγράφουν επειδή «εμείς» είμαστε η ιστορία μας.
Οι ιστορίες μας είναι μέρος μιας μεγαλύτερης ιστορίας – αυτή είναι ο πολιτισμός μας, το μέσο από το οποίο κάθε κοινωνία αντιλαμβάνεται καλύτερα τον εαυτό της. Αν δεν είναι η λογική που μας κάνει ανθρώπους, τότε είναι η φαντασία.
Ένα παιδί που δεν του είπαν και δεν είπε ποτέ του ιστορίες είναι ένα άδειο καβούκι
– Edward Bond
Αλλά τι συμβαίνει στον πολιτισμό μας όταν δεν είμαστε πλέον κύριοι της ιστορίας μας; Όταν η ιδεολογία παίρνει την ιστορία μας και τη χρησιμοποιεί εναντίον μας; Όταν οι μύθοι και οι θρύλοι μετατρέπονται σε όπλα; Όταν γεγονότα της καθημερινής ζωής διαστρεβλώνονται; Πώς όλα αυτά εκτονώνονται και ξεσπούν γύρω μας και μέσα μας κάθε μέρα;
Οι διδασκαλίες του Chris Cooper θα είναι μια πρακτική διερεύνηση της χρήσης της ιστορίας στο σύγχρονο εκπαιδευτικό Δράμα και θέατρο, ιδιαίτερα μέσω του έργου του σπουδαίου βρετανού δραματουργού Edward Bond, ως εργαλείο για να αντιληφθούμε τον εαυτό μας ως κοινωνικό, ιστορικό και ανθρώπινο ον.
Το master class απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ηθοποιούς, θεατρολόγους και όσους χρησιμοποιούν τη θεατρική έκφραση στη δουλειά τους με ομάδες παιδιών και εφήβων. Αφορά όσους είχαν παρακολουθήσει στο παρελθόν σεμινάρια με εισηγητή τον Chris Cooper αλλά και όσους επιθυμούν να τον παρακολουθήσουν για πρώτη φορά.
H διδασκαλία γίνεται στα αγγλικά. Οι συμμετέχοντες στο master class θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Chris Cooper να εφαρμόζει στις ομάδες παιδιών και εφήβων του Εργαστηρίου μας. Δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης του Master Class σε όλους τους συμμετέχοντες.
Διάρκεια σεμιναρίου: 20 ώρες
Έναρξη εγγραφών: Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012
Tη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013, στις 18.00 στο Θέατρο ΠΟΡΤΑ θα γίνει ανοιχτή παρουσίαση, ελεύθερη στο κοινό, όπου ο Chris Cooper θα παρουσιάσει με τις ομάδες των παιδιών τη δουλειά τους. Με αυτή την αφορμή θα μπορέσει να μοιραστεί επί πλέον με το κοινό τις βασικές αρχές του Δράματος και Θεάτρου στην Εκπαίδευση (TIE), όπως αυτές διαμορφώνονται στις μέρες μας διεθνώς. Στην παρουσίαση θα υπάρχει δυνατότητα μετάφρασης στα Ελληνικά. Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ελεύθερη αλλά είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στη γραμματεία του Εργαστηρίου, στο τηλ. 210 32 49 829.
Για τoν Chris Cooper
Ο Chris Cooper είναι Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Καλλιτεχνικός διευθυντής της Big Brum Theatre in Education Company (www.bigbrum.org.uk).
Η ομάδα Θεάτρου στην Εκπαίδευση Big Brum με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον Chris Cooper ιδρύθηκε το 1982. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο χώρο του θεάτρου στην εκπαίδευση και του θεάτρου για νέους. Επιδοτούμενη από το Arts Council της Αγγλίας παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και θεάτρου για νέους και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς επίσης και με φοιτητές πανεπιστημίου.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου -Theatre in Education
«Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα» του Chris Cooper βασισμένο στο κλασσικό παραμύθι του Χ.Κ Άντερσεν.
Απευθύνεται σε μαθητές Δ’-Στ’ Δημοτικού
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε τη σχολική χρονιά 2011-12 σε σχολεία και φορείς ειδικών κοινωνικών προϋποθέσεων της Αττικής καθώς και σε σχολεία της περιφέρειας χωρίς οικονομική επιβάρυνση έπειτα από συγκεκριμένη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού.
Από τη νέα σχολική χρονιά 2012-13 άρχισε το ταξίδι του και στα υπόλοιπα σχολεία και είναι πλέον διαθέσιμο για οποιαδήποτε σχολική μονάδα επιθυμεί να το φιλοξενήσει. Το πρόγραμμα ερμηνεύουν Έλληνες εκπαιδευτικοί θεάτρου, μόνιμοι συνεργάτες του Εργαστηρίου μας.
Σύνοψη
Πριν από πολλά χρόνια ζούσε ένας Αυτοκράτορας που είχε τέτοια αδυναμία στα καινούρια ρούχα που όλα του τα λεφτά τα ξόδευε για το ντύσιμό του…
Είναι εποχή κρίσης και το βασίλειο δεν αντέχει άλλο τα έξοδα του μονάρχη για την εμφάνισή του και την εμμονή του να είναι ντυμένος με «την τελευταία λέξη της μόδας.» Αλλά ο Αυτοκράτορας δεν μπορεί να αντισταθεί σ’ αυτό το υπερβολικό πάθος του για τα καινούρια ρούχα. Όταν δυο απατεώνες τον πείθουν ότι μπορούν να φτιάξουν ένα ύφασμα που θα είναι αόρατο για τους ανόητους, για τους ανάξιους και για όσους δεν είναι πιστοί στον Αυτοκράτορα, εκείνος πέφτει στην παγίδα χωρίς δεύτερη σκέψη και ακολουθεί μια σειρά από γεγονότα καταστροφικά για τους πάντες.
Για το πρόγραμμα
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου, στο οποίο συνδυάζεται το θέατρο και η συμμετοχή των παιδιών με σκοπό να τους προσφέρει μία δυνατή εμπειρία διερευνώντας μαζί τους το θέμα της απληστίας, τη διάκριση ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες, αλλά και το τι σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη και να μπορείς να λες αυτό που πραγματικά βλέπεις.
Αυτό το κλασσικό και αγαπημένο παραμύθι είναι μια πολύ σημερινή ιστορία.
Συγγραφέας – Σκηνοθέτης: Chris Cooper
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ceri Townsend
Ερμηνεύουν οι εκπαιδευτικοί θεάτρου:
Δάφνη Δαυίδ, Αφροδίτη Σορώτου, Φλώρα Σπύρου
Παραγωγή: Εργαστήρι θεάτρου Πόρτα-Ξένια Καλογεροπούλου
Μέγιστος αριθμός παιδιών ανά πρόγραμμα: 30
Το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο χώρο του σχολείου
Πληροφορίες και κρατήσεις:
Φλώρα Σπύρου: 210 32 49 829 & 6985 012 861