Ο Ντε Κίρικο «μιλά» για τις μούσες του και την Ελλάδα

10.07.2012
«Οδοιπορικό» στη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη, μέσα από την ταινία-ντοκιμαντέρ «Το Μυστήριο του Απέραντου» με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

Ο Βόλος, που υπήρξε η γενέθλια πόλη του Τζόρτζιο ντε Κίρικο, συναντά και τιμά τον μεγάλο ζωγράφο με μια εκδήλωση που θα γίνει σήμερα το βράδυ, στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ του Φράνκο Σιμονίνι, με τίτλο «Το Μυστήριο του Απέραντου». Η εκδήλωση-προβολή θα γίνει στον πεζόδρομο της οδού Μεταμορφώσεως έξω από το Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο», ανήμερα των γενεθλίων του Ντε Κίρικο, στις 9.30 το βράδυ.

Πρόκειται για μια σύνθεση της ιδιαίτερης προσωπικότητάς του και ένα κινηματογραφικό «οδοιπορικό» της ζωής και της τέχνης του μεγάλου καλλιτέχνη, που για πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της λιτής εκδήλωσης που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Βόλου και η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών. Ζωγράφος, συγγραφέας και γλύπτης ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, έγινε γνωστός ως ένας από τους καλλιτέχνες που διαμόρφωσαν το ιδίωμα της «Μεταφυσικής Ζωγραφικής» και επηρέασαν τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ού αιώνα.

«Παράδοξες» αλήθειες Πρωταγωνιστής της ταινίας αυτής είναι ο ίδιος ο Ντε Κίρικο, ο οποίος μιλά για τον εαυτό του, τα συναισθήματά του και την αφετηρία της σκέψης του που όρισε την τέχνη του. Αναφέρεται στα κινήματα της μοντέρνας τέχνης, τις φάσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, τις κλασικιστικές επιρροές του, τις «παράδοξες» αλήθειες του, τα πλαίσια της διανοητικής του περισυλλογής, τα φιλοσοφικά και τα καλλιτεχνικά ρεύματα που τον επηρέασαν, το φως και το όνειρο, το πραγματικό και το φαντασιακό και ό,τι στο διάβα της έως τότε 84χρονης διαδρομής του συγκίνησε την ευαίσθητη ψυχή του.

Συνοψίζει και αναλύει παράλληλα όσα από τα έργα του έγιναν σταθμός στην ιστορία της τέχνης, όπως «το τραγούδι της αγάπης», τις «ανήσυχες μούσες», τα «ανδρείκελα», τους «αρχαιολόγους», «τα μυστηριώδη λουτρά», τις «πιάτσες ντ' Ιτάλια», τις «αυτοπροσωπογραφίες» του, κ.ά. Στο καλλιτεχνικό αυτό ψηφιδωτό?αφιέρωμα στον Ντε Κίρικο, η Ελλάδα κατέχει περίοπτη θέση στην αφήγηση του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, αφού ο ίδιος επισημαίνει τις αρετές του τόπου μας, τη μαγεία της κλασικής αρχαιότητας, τους ελληνικούς μύθους που τον οδήγησαν σε μια μεγάλη σειρά από σημαντικά έργα του, μεταξύ των οποίων και τα «Αλογα στις ακτές του Αιγαίου», η «Αναχώρηση των Αργοναυτών», ο «Ετοιμοθάνατος Κένταυρος», η «Μάχη των Κενταύρων και των Λαπηθών» κ.ά.

Σημαντική θέση στην ταινία αυτή κατέχει ο Βόλος, η γενέθλια πόλη του Ντε Κίρικο, για την οποία ο ίδιος μιλά με θαυμασμό, εξάροντας την ιδιαίτερη ομορφιά της: «Σίγουρα έμεινα έκπληκτος από την ομορφιά της πόλης του Βόλου, που είναι η πόλη από την οποία απέπλευσαν οι Αργοναύτες σύμφωνα με τον μύθο. Ηταν μια ωραία πόλη, κατάλευκη δίπλα στη θάλασσα ενώ πίσω της υπάρχει το βουνό Πήλιο με τα χωριά του, που μοιάζουν με άσπρες κηλίδες. Και είναι πολύ ωραίο, ένα πράγμα που δεν έχω δει αλλού, έχω δει σε πολλά άλλα μέρη, χωριά πάνω σε βουνά, μα όπως είναι τοποθετημένα εκεί, μόνο στον Βόλο τα είδα!».

Στο πλαίσιο της προβολής αυτής της ταινίας, εκτός από τους χαιρετισμούς των διοργανωτών της εκδήλωσης στον Βόλο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Giorgio e Isa de Chirico», Πάολο Πιτσόζα.