Τσικ Κορία- Γκάρι Μπάρτον σε μια ανεπανάληπτη "συνομιλία"

12.03.2012
Συνομήλικοι σχεδόν και προερχόμενοι από την ίδια μουσική παράδοση, την τζαζ, την εξέλιξη της οποίας υπηρέτησαν με ζήλο στη δεκαετία του '70, ο Τσικ Κορία και ο Γκάρι Μπάρτον μπορούν σήμερα να υπερηφανεύονται για μία από τις μακροβιότερες και ανθεκτικότερες συνεργασίες στον χώρο.

Συνομήλικοι σχεδόν και προερχόμενοι από την ίδια μουσική παράδοση, την τζαζ, την εξέλιξη της οποίας υπηρέτησαν με ζήλο στη δεκαετία του '70, ο Τσικ Κορία και ο Γκάρι Μπάρτον μπορούν σήμερα να υπερηφανεύονται για μία από τις μακροβιότερες και ανθεκτικότερες συνεργασίες στον χώρο.

Από τους σημαντικότερους πιανίστες της γενιάς του ’60 κι ένας από τους παραγωγικότερους συνθέτες των ημερών μας ο πρώτος (μέλος της «τριανδρίας» Κορία-Τζάρετ-Χάνκοκ που προχώρησε την τζαζ και την τεχνική του πιάνου στους δρόμους που άνοιξαν οι Μπιλ Εβανς και Μακόι Τάινερ), αυτοδίδακτος βιμπραφωνίστας και κορυφαία μορφή της τζαζ παιδείας ο δεύτερος (από τους πρωτοπόρους στο συγκεκριμένο όργανο και μοναδικός που κατόρθωσε να σπάσει την παράδοση που ήθελε το βιμπράφωνο ένα όργανο που έχει θέση μόνο στη συμφωνική ορχήστρα), συναντήθηκαν το 1972 κι από τότε συνεργάζονται σε σταθερή βάση ανανεώνοντας το ρεπερτόριό τους, προσθέτοντας στην κοινή δισκογραφία τους νέες ηχογραφήσεις και πραγματοποιώντας συναυλίες ως ντουέτο, όποτε αυτό είναι δυνατό.

Αυτή ακριβώς τη μοναδική ευκαιρία να τους απολαύσουν από κοντά θα έχουν οι ακροατές του Μεγάρου, την Πέμπτη 15 Μαρτίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πλαίσιο μιας - και ανεπανάληπτης -βραδιάς τζαζ που αναμένεται να καταπλήξει και τους πιο απαιτητικούς αφού το πρόγραμμά της περιλαμβάνει κομμάτια από το πλούσιο ρεπερτόριο της κοινής πορείας τους εδώ και τέσσερις δεκαετίες καθώς και νεότερα, προερχόμενα από το νέο τους άλμπουμ, «Hot House» (όπου διασκευάζουν τραγούδια-σταθμούς της τζαζ, από Μονκ, Γκιλέσπι και Βάιλ έως Γκετζ και Λένον-Μακάρτνι).

«Αν μιλήσουμε με όρους λεκτικούς, μια σόλο εμφάνιση ισοδυναμεί με μονόλογο και η συνεργασία με μια μπάντα με συζήτηση σε πάνελ. Όμως ένα ντουέτο με τον Τσικ Κορία είναι μια δυνατή συνομιλία με τον καλύτερό σου φίλο. Ξέρεις τί θα πει πριν καν το ξεστομίσει, οπότε μπορείς να προχωρήσεις ένα βήμα παραπέρα. Η συζήτηση παίρνει φωτιά κι εσύ αισθάνεσαι ελεύθερος να βιώσεις κάθε σκέψη ή συναίσθημα». Τα λόγια ανήκουν στον Γκάρι Μπάρτον κι είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίον ο ιδιοφυής βιμπραφωνίστας αντιλαμβάνεται τη μακρόχρονη και βαθιά επαγγελματική και προσωπική του σχέση με τον κορυφαίο Αμερικανό πιανίστα. Μία από τις μακροβιότερες και ανθεκτικότερες συνεργασίες στον χώρο της τζαζ η οποία ωστόσο ξεκίνησε από ένα τυχαίο γεγονός το 1972: το Φεστιβάλ Τζαζ του Μονάχου εκείνης της χρονιάς ήταν αφιερωμένο στην τέχνη του σόλο και κάλεσε, πέντε σολίστ ισάριθμων οργάνων να μυήσουν το κοινό σε μια πρωτοποριακή για την εποχή αντίληψη για τη μουσική παράσταση. Όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης αναζήτησε κάποια στιγμή ένα εντυπωσιακό φινάλε για το Φεστιβάλ, ο Τσικ Κορία και ο Γκάρι Μπάρτον έφτιαξαν ένα αυθόρμητο ντουέτο πάνω στο «La Fiesta», γνωστή επιτυχία του πρώτου.

Γνωρίζοντας αμέσως τεράστια επιτυχία, από τότε ως σήμερα οι δύο μουσικοί, ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες δραστηριότητές τους, συνεργάζονται σε σταθερή βάση ανανεώνοντας το ρεπερτόριό τους, πραγματοποιώντας εμφανίσεις και προσθέτοντας στην κοινή δισκογραφία τους νέες ηχογραφήσεις. Από το 1972 οπότε συνεργάστηκαν στην ηχογράφηση του περίφημου «Crystal Silence» - πολυαγαπημένου και κλασικού άλμπουμ για τους εραστές της τζαζ - που άνοιξε νέους δρόμους στα ντουέτα και τη τζαζ δωματίου έως την φετινή κυκλοφορία του «Hot House», οι Τσικ Κορία και Γκάρι Μπάρτον έχουν ουκ ολίγες φορές αποτυπώσει σε δίσκο τους ευφυείς, παιχνιδιάρικους και συναισθηματικά ώριμους μουσικούς «διαλόγους» τους (βλ. τα βραβευμένα με Γκράμι άλμπουμς «Duet» του 1979 και «In Concert» του 1980, το «Native Sense» του 1997, το «The New Crystal Silence» του 2008).

Η συναυλία τους στο Μέγαρο αντλεί υλικό απ’ αυτό ακριβώς το πλούσιο ρεπερτόριο της κοινής σταδιοδρομίας τους (ενδεικτικά αναφέρουμε τα κομμάτια «Overture», «Waltz» και «Brazilia» από την «Lyric Suite» του Τσικ Κορία το 1982 ή το «Native Sense» και το «No mystery»), διανθισμένο με κομμάτια προερχόμενα από το νέο τους άλμπουμ. Μια σειρά από μοναδικές «διασκευές» πάνω σε κλασικά ακούσματα της τζαζ, σε έργα συνθετών με τους οποίους συνεργάστηκαν στο παρελθόν ή άσκησαν πάνω τους μεγάλη επιρροή: από τον Κουρτ Βάιλ («My Ship»), τον Ντίζι Γκιλέσπι («Hot House») και τον Αντόνιο Κάρλος Ζομπίμ («Chega De Saudade») έως τον Τελόνιους Μονκ («Round Midnight» και «Light Blue»), τον Σταν Γκετζ και τα «σκαθάρια» Λένον-ΜακΚάρτνι («Eleanor Rigby»).

ΙΝFO:
: Chick Corea - Gary Burton, Δύο ‘θρύλοι’ της τζαζ σε μια ανεπανάληπτη ‘συνομιλία’

Πότε: Πέμπτη 15 Μαρτίου, 20:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης


Οι τιμές των εισιτηρίων για τη συναυλία είναι 14,00 - 25,00 – 35,00 και 50,00 € (Διακεκριμένη Ζώνη).
Ειδικές τιμές: €7,50(Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) – 9,50 (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr