Τιμή- ρεκόρ για πίνακα του Σίλε!

24.06.2003
Ενας πίνακας που παρουσιάζει ένα τοπίο του αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Εγκον Σίλε, τον οποίο είχαν αρπάξει οι Ναζί από Eβραίους που τον είχαν στην κατοχή τους, πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 12,6 εκατομμυρίων λιρών, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο.
Ενας πίνακας που παρουσιάζει ένα τοπίο του αυστριακού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Εγκον Σίλε, τον οποίο είχαν αρπάξει οι Ναζί από Eβραίους που τον είχαν στην κατοχή τους, πουλήθηκε στην τιμή ρεκόρ των 12,6 εκατομμυρίων λιρών, κατά τη διάρκεια δημοπρασίας στον οίκο Sotheby's στο Λονδίνο. Για τον πίνακα πλειοδότησε ανώνυμος αγοραστής δια τηλεφώνου και η τιμή αυτή θεωρείται τιμή ρεκόρ για ''αποκατεστημένο'' έργο τέχνης.
Με την πώληση αυτή επιβεβαιώνεται πως τα ποιοτικά έργα, τα οποία επανεντάσσονται στην ελεύθερη αγορά είναι περιζήτητα'', δήλωσε η Μέλανι Κλορ, αντιπρόεδρος του οίκου Σόθμπις.
Οι Sotheby's ανέμεναν ότι ο συγκεκριμένος πίνακας με τον τίτλο ''Τοπίο του Κριμάουερ'' του Σίλε- ο οποίος είναι διάσημος για τα υπό γωνία ζωγραφισμένα γυμνά του καθώς και για τις παραμορφωμένες αυτοπροσωπογραφίες του- θα πωλείτο μεταξύ 5 με 7 εκατομμυρίων λιρών.

Το έργο που έχει φιλοτεχνήσει ο Σίλε το 1916 και παρουσιάζει ένα τοπίο από τη γενέτειρα της μητέρας του, ανήκε στον Βιεννέζο μεγαλοβιομήχανο υφασμάτων Βίλι Χέλμαν και το κατέσχεσαν οι Ναζί το 1938 μαζί με την υπόλοιπη περιουσία του. Το 1942 ο πίνακας βγήκε σε πλειστηριασμό και το 1953 τον αγόρασε η Νέα Γκαλερί στο Λίντς της Αυστρίας, από όπου εκλάπη πριν ένα χρόνο και πριν λίγο καιρό επεστράφη στους κληρονόμους του Χέλμαν.
Να σημειωθεί ότι το τοπίο αυτό θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του Σίλε.