Καταδιωκόμενοι και σωτήρες ... στη Θεσσαλονίκη

13.06.2003
Σημαντικές πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων αποκαλύπτει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες" που εγκαινιάζεται στις 16 Ιουνίου (8.30μμ) στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.
Σημαντικές πτυχές της ιστορίας του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων αποκαλύπτει η έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων: Καταδιωκόμενοι και Σωτήρες" που εγκαινιάζεται στις 16 Ιουνίου (8.30μμ) στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου. Με την έκθεση αυτή, που θα λειτουργήσει έως τις 29 Ιουνίου, αποδίδεται ο οφειλόμενος φόρος τιμής προς όλους του Έλληνες Χριστιανούς, ιδιώτες και φορείς που διέσωσαν τους καταδιωκόμενους Εβραίους παρέχοντάς τους άσυλο ή φυγαδεύοντάς τους σε ασφαλή καταφύγια.

Την τελετή των εγκαινίων της έκθεσης θα τιμήσει με την παρουσία του ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης συγγραφέας Ελί Βιζέλ, τον οποίο η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης θα ανακηρύξει επίτιμο μέλος της .
Μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα δοθεί στο Βασιλικό Θέατρο συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης , η οποία θα είναι αφιερωμένη στην 60η επέτειο του Ολοκαυτώματος των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μάλερ και Μέντελσον. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης ενώ σολίστ θα είναι ο βαρύτονος Άκης Λαλούσης. Συμμετέχει η χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Κωστή Παπάζογλου.