Εγκαινία για την Ελληνική Συμμετοχή στη Βενετία!

17.06.2003
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Ιουνίου 2003, στο giardini di Biennale της Βενετίας, τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου. Τη χώρα μας εκπροσωπούν η Αθανασία Κυριακάκου και ο Δημήτρης Ρότσιος, με την εγκατάσταση "Intron" που εστιάζει στο γενικό θέμα της φετινής Μπιενάλε "Όνειρα και Συγκρούσεις".
Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Ιουνίου 2003, στο giardini di Biennale της Βενετίας, τα εγκαίνια του Ελληνικού Περιπτέρου, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, της διευθύντριας του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας κ. Χρύσας Μαλτέζου, του Έλληνα πρόξενου στη Βενετία κ. Γιώργου Στυλιανόπουλου, της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης κ. Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, εκπροσώπου του Μητροπολίτη Βενετίας κ. Γεννάδιου, καθώς και πολλών καλλιτεχνών και επισκεπτών της διεθνούς εικαστικής έκθεσης.

Η Εθνική Επίτροπος κ. Μαρίνα Φωκίδη παρουσίασε τη φετινή συμμετοχή της χώρας μας, την οποία εκπροσωπούν η Αθανασία Κυριακάκου και ο Δημήτρης Ρότσιος, με την εγκατάσταση "Intron" που εστιάζει στο γενικό θέμα της φετινής Μπιενάλε "Όνειρα και Συγκρούσεις". Μέσα σ' αυτή τη μοναδική κατασκευή (που αναφέρεται σε μια ψηφιακή τοπογραφία) οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σύνολο μαγνητοσκοπημένων, εκμυστηρεύσεων, πραγματικών ονείρων απο ανθρώπους διαφορετικής γεωγραφικής προέλευσης. Κάτω απο αυτό το πρίσμα, το Ελληνικό περίπτερο ευελπιστεί να αποτελέσει ένα χώρο τον οποίο θα οικειοποιηθούν οι θεατές και θα μπορέσουν να τον χρησιμοποιήσουν για ξεκούραση, περισυλλογή, απόδραση.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους δήλωσε: "Η Biennale Βενετίας είναι πάντα το πιο σημαντικό εικαστικό γεγονός σε διεθνές επίπεδο. Η Ελλάδα πρέπει να δείχνει εδώ το σύγχρονο πρόσωπό της, τη σύγχρονη τέχνη της, η οποία καμιά φορά επισκιάζεται από το βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Ελληνικό Περίπτερο είναι από τα παλαιότερα στο χώρο της Biennale. Έχουμε μια διαρκή παρουσία. Φέτος, χάρη στην Επίτροπο την κ. Φωκίδου και το εξαιρετικό έργο της Αθανασίας Κυριακάκου και του Δημήτρη Ρότσιου, έχουμε μία συμμετοχή στο κεντρικό ρεύμα της έκθεσης, που έχει ως θέμα "Όνειρα και Συγκρούσεις". Και θα έλεγα ότι είναι και ο ορισμός του πολιτισμού, γιατί ο πολιτισμός είναι Όνειρα και Συγκρούσεις εντέλει. Πιστεύω ότι κάνουμε μία πολύ ωραία εντύπωση για το επίπεδο της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, καθώς επενδύουμε πάρα πολλά σε νέα μουσεία, νέες συλλογές, νέες εκθέσεις, νέες δραστηριότητες και αυτό πρέπει να φαίνεται προς τα έξω και φαίνεται."

Το Ελληνικό Περίπτερο προσέλκυσε πλήθος επισκεπτών, μεταξύ των οποίων, τον Υπουργό Πολιτισμού της Ιταλίας κ. Guliano Urbani, τον Υπουργό Πολιτισμού της Πορτογαλίας κ. Pedro Roseta την Επίτροπο της Ε.Ε. για τον Πολιτισμό την Εκπαίδευση και τον Αθλητισμό κ. Vivianne Rending, το δήμαρχο της Βενετίας κ. Paolo Kosta, καθώς επίσης, τον πρόεδρο και το διευθυντή της Biennale Βενετίας.

Κάντε κλικ εδώ για το επίσημο site της Μπιενάλε.
Κάντε κλικ εδώ για το επίσημο site της Ελληνικής Συμμετοχής