Tα νέα σύνορα της Ε.Ε.: Εσθονία

09.05.2003
ΕΣΘΟΝΙΑ

Εκθεση: "Κινηματογράφος: "Ένα ψέμα" ("Cinema: This is A Lie")

19/05-08/06
Video εγκαταστάσεις, φωτογραφία, ζωγραφική.
Ο Jaan Toomik (γεν.1961) ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Εσθονούς σύγχρονους καλλιτέχνες, έχει εκπροσωπήσει την χώρα του στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις. Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στην Biennale της Βενετίας, στη Santa Fe, στην Valencia και στο Sao Paolo, ενώ εφέτος παίρνει μέρος στην έκθεση επιμελητών Bonamis. Στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζονται τρεις δημιουργίες του: "Untitled" (2001), "Jaan" (2001) και "Liina" (2003). Μέσα από αυτές, ο καλλιτέχνης εξετάζει το σύγχρονο, το αληθινό και το προσωπικό, εκφράζοντας μια διαρκή ανάγκη για εσωτερική αναζήτηση .

Η Liina Siib (γεν.1963) ξεκίνησε την καριέρα της στις γραφικές τέχνες, αλλά σύντομα αναδείχθηκε ως καλλιτέχνης της φωτογραφίας και του video. Από τους πρώτους δημιουργούς στην χώρα της, που χρησιμοποίησε την ηλεκτρονική εικόνα, καταφέρνει να εξετάζει το ρεαλιστικό και το φανταστικό μέσα από ένα παιδικό βλέμμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο των ενηλίκων. Στην Τεχνόπολη παρουσιάζει μια εγκατάσταση video ("What is to Be Done", 2002), μαζί με δύο εκθέσεις, όπου συνδυάζει την φωτογραφία με την ψηφιακή τέχνη: "Shift" (2000) και "Movie Posters" (2001).

Ο August Kunnapu (γεν. 1978), νεώτερος από τους τρεις Εσθονούς δημιουργούς, παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής"Glaromously yours?", μέσα από την οποία απομυθοποιεί την τέχνη ως μουσειακό αντικείμενο, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για την καλλιτεχνική έκφραση και την πραγματικότητα.