Η 26η γιορτή του βιβλίου!

09.05.2003
Ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Μαίου η 26η γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, μία γιορτή αφιερωμένη στην ειρήνη. Τιμώμενη χώρα επρόκειτο να είναι η Βρετανία, όμως ο ΣΕΒ Αθηνών αποφάσισε να ακυρωσεί τη συμμετοχή της, συντασσόμενος με τον τρόπο αυτό στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κλίμα.
Ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Μαίου η 26η γιορτή του Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως, μία γιορτή αφιερωμένη στην ειρήνη. Τιμώμενη χώρα επρόκειτο να είναι η Βρετανία, όμως ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών αποφάσισε να ακυρωθεί η συμμετοχή της, συντασσόμενος με τον τρόπο αυτό στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κλίμα. Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει στην 26η Γιορτή Βιβλίου που διοργανώνει ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίων (ΣΕΚΒ), από 9 έως 25 Μαΐου 2003 στο Πεδίο του Άρεως, με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις

Το Μάιο του 2002, το Ε.ΚΕ.ΒΙ. εγκαινίασε το ΒΙΒΛΙΟcafe. Πρόκειται για έναν πρότυπο πολυχώρο, όπου οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους αγαπημένους τους συγγραφείς, να δουν θεματικές εκθέσεις βιβλίου, λογοτεχνικών περιοδικών, φωτογραφίας κ.ά., να συνδεθούν με το internet και να επισκεφτούν όλους τους δικτυακούς τόπους που αφορούν στο βιβλίο καθώς και να ενημερωθούν για τις δράσεις και τα προγράμματα του Ε.ΚΕ.ΒΙ. μέσα από ειδικές εκδόσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και νέες τεχνολογίες. Στη φετινή γιορτή βιβλίου, το ΒΙΒΛΙΟcafe φιλοξενεί ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι συμμετέχοντες φορείς και οι εκδότες.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. συμμετέχει με παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, θεματικές εκθέσεις κ.ά., που υπογραμμίζουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της έκθεσης:
Εκθεση Βιβλίου: "Βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση" Στον εκθεσιακό χώρο του ΒΙΒΛΙΟcafe, παρουσιάζεται η έκθεση: "Βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση" που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα της ελληνικής βιβλιογραφίας και περιλαμβάνει τις εξής θεματικές ενότητες:

* Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα
* Ευρωπαϊκό Δίκαιο - Ευρωπαϊκή Νομοθεσία
* Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
* Οικονομική και Νομισματική Πολιτική - Ευρώπη
* Πολιτική - Ευρώπη
* Εκπαίδευση - Ευρώπη
* Κοινωνική Πολιτική - Ευρώπη


Η έκθεση βασίστηκε σε βιβλιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε το Ε.ΚΕ.ΒΙ., με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκεντρώνοντας περίπου 1.180 τίτλους (έκδοσης από το 1981 και μετά) που αναφέρονται στις διαφορετικές πτυχές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Το εύρος των πρωτότυπων εργασιών και των μεταφράσεων αποδεικνύει το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πλήρης κατάλογος της βιβλιογραφίας υπάρχει στον δικτυακό τόπο του Ε.ΚΕ.ΒΙ., στη διεύθυνση: www.ekebi.gr

Αφιέρωμα: "Ο ποιητής Βασίλης Στεριάδης"
Στο χώρο εκδηλώσεων του ΒΙΒΛΙΟcafe, την Κυριακή 11 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μια τιμητική βραδιά για τον πρόσφατα χαμένο ποιητή Βασίλη Στεριάδη (1947-2003).
Για τον ποιητή και το έργο του μιλούν ο κριτικός Αλέξης Ζήρας και οι ποιητές: Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, Κωστής Γκιμοσούλης, Τάσος Δενέγρης, Γιάννης Κοντός, Μιχαήλ Μήτρας και Νατάσσα Χατζιδάκι. Ποιήματά του απαγγέλλει η ηθοποιός Λήδα Τασοπούλου.

Συζήτηση: "Βιβλίο και Ευρωπαϊκή Ένωση: Προβλήματα και προοπτικές".
Την Πέμπτη 15 Μαΐου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη για το βιβλίο που διοργάνωσε το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.ΚΕ.ΒΙ. στην Αθήνα στις 10 και 11 Απριλίου, θα συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό κόσμο του βιβλίου και οι προτεραιότητες της πολιτικής βιβλίου της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης.
Στη συζήτηση συμμετέχουν οι: Χρήστος Γ. Λάζος, δ/ντής Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, Κατρίν Βελλισάρη, δ/ντρια ΕΚΕΜΕΛ, Αναστάσης Βιστωνίτης, συγγραφέας-αντ/δρος ΟΣΔΕΛ, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος Ε.ΚΕ.ΒΙ., Δημήτρης Σπυρόπουλος, νομικός σύμβουλος Σ.Ε.Β.Α. / Π.Ο.Ε.Β.

Συζήτηση: "Ο ρόλος των ΜΜΕ σε καιρούς πολέμου"
Την Δευτέρα 19 Μαΐου, τέσσερις δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης, ο Νικόλας Βουλέλης, ο Γιάννης Ε. Διακογιάννης και ο Παναγιώτης Παναγιώτου, συζητούν για τον καίριο αλλά και αμφιλεγόμενο ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στη διεξαγωγή των πολέμων. Τη συζήτηση συντονίζει ο διευθυντής του περιοδικού "Νέα Εστία", Σταύρος Ζουμπουλάκης.

Παρουσιάσεις βιβλίων
Έξι πρόσφατα εκδοθέντα βιβλία παρουσιάζονται στο χώρο εκδηλώσεων του ΒΙΒΛΙΟcafe: Η Σώτη Τριανταφύλλου παρουσιάζει το νέο της βιβλίο "Άλμπατρος", η δημοσιογράφος Λώρη Κέζα παρουσιάζει το βιβλίο "Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη" της Αμάντας Μιχαλοπούλου, ο Βασίλης Γκουρογιάννης παρουσιάζει το βιβλίο του "Η βέβηλη πτήση", η παιδαγωγός-κριτικός λογοτεχνίας για παιδιά Μαρίζα Ντεκάστρο παρουσιάζει το βιβλίο "Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες" της Άλκης Ζέη, ο συγγραφέας Κώστας Κατσουλάρης και η δημοσιογράφος Έλενα Χουζούρη παρουσιάζουν το βιβλίο "Ανεξιχνίαστη ψυχή" του Θανάση Χειμωνά (αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Ιωάννα Παππά) και ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ παρουσιάζει το βιβλίο "Υπερσυντέλικος" του Χρήστου Χωμενίδη.

Αναλυτικά δείτε τις εκδηλώσεις εδώ

Κινηματογραφικό αφιέρωμα
"Κινηματογράφος ανατολικά του Τίγρη και του Ευφράτη"
Από 15 έως 21 Μαΐου, το σινεμά "Αλίκη" που βρίσκεται στο χώρο του Πεδίου του Άρεως, φιλοξενεί κινηματογραφικό αφιέρωμα με θέμα: "Κινηματογράφος ανατολικά του Τίγρη και του Ευφράτη" που περιλαμβάνει εφτά ταινίες του λεγόμενου "Νέου Ιρανικού Κινηματογράφου" και ένα βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ από την "άλλη όχθη", την Αμερική. Οι ταινίες που προβάλλονται είναι οι εξής:

Πέμπτη 15 Μαϊου: Μεθυσμένα άλογα του Μπαμάν Γκομπαντί
Παρασκευή 16 Μαϊου: Η μέρα που έγινα γυναίκα της Μαρζιγιέ Μεσκινί
Σάββατο 17 Μαϊου: Ακήρυχτος πόλεμος του Μάικλ Μουρ
Κυριακή 18 Μαϊου: Κανταχάρ του Μοσέν Μαχμπαλμπάφ
Δευτέρα 19 Μαϊου: Τα παιδιά του παραδείσου του Μαζίντ Μαζίντι
Τρίτη 20 Μαϊου: Ο κύκλος του Τζαφάρ Παναχί
Τετάρτη 21 Μαϊου: Βροχή του Μαζίντ Μαζιντί
Πέμπτη 22 Μαϊου: Η γεύση του κερασιού του Αμπάς Κιαροστάμι.

Οι ταινίες προβάλλονται 22.00- 24.00