Ξεκινά το Οικουμενικό Μυθιστόρημα!

15.04.2003
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη σχεδιάζει το πρώτο "Οικουμενικό μυθιστόρημα" στην ιστορία της διεθνούς λογοτεχνικής παραγωγής, κάτω από τον τίτλο "Global Novel".
Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη σχεδιάζει το πρώτο "Οικουμενικό μυθιστόρημα" στην ιστορία της διεθνούς λογοτεχνικής παραγωγής, κάτω από τον τίτλο "Global Novel". Πρόκειται για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία -βασισμένη σε μία ιδέα του Γιώργου Σκούρτη- που φέρνει κοντά 14 συγγραφείς από διαφορετικές χώρες του κόσμου. Εντεκα ξένοι συγγραφείς και τρεις Ελληνες θα συνεργαστούν για να γράψουν από κοινού ένα μυθιστόρημα, και μάλιστα σ' αυτά τα χρόνια της έντονης παγκοσμιοποιήσης, κρατώντας, ο καθένας, τα "χρώματα" της χώρας του και το ύφος της προσωπικής του γραφής.

Σ' αυτό το μυθιστόρημα που θυμίζει σκυταλοδρομία, θα λάβουν μέρος οι συγγραφείς: Νίκολο Αμανίτι (Ιταλία), Αλέξανδρος Ασωνίτης (Ελλας), Αμπραάμ Γεοσούα (Ισραήλ), Άρτουρ Γιαπέν (Ολλανδία), Γκαμαλ Γκιτάνι (Αίγυπτος), Λένα Διβάνη (Ελλάδα). Παβέλ Κοχούτ (Τσεχία), Αντόνιο Σκαρμέτα (Χιλή), Γιώργος Σκούρτης (Ελλάδα), Ινγκο Σούλτσε (Γερμανία), Φεριντέ Τσιτσέκογλου (Τουρκία), Μισέλ Φεϊμπερ (Αγγλία), Αρης Φιορέτος (Σουηδία), Γιασμίνα Χάντρα (Αλγερία).
Η πρώτη μεταξύ τους συνάντηση πρόκειται να λάβει χώρα κατά την εβδομάδα 13/4-18/4. Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής οι συγγραφείς θα συζητήσουν το χρονοδιάγραμμα του μυθιστορήματος και θα καταλήξουν στο γενικό θέμα. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
Στην συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Απριλίου ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε την ελπίδα αυτή η προσπάθεια να αποτυπώσει την οικουμενικότητα του πολιτισμού και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "μία σκυταλοδρομία γραφής έχει έντονο το στοιχείο του παιγνίου και η σχέση τέχνης- παιγνίου είναι κάτι το ακατάλυτο. Το Οικουμενικό αυτό μυθιστόρημα είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που στηρίζει η Πολιτιστική Ολυμπιάδα και το γεγονός αυτό μπορεί να έχει και πολιτική διάσταση." Ο Θανάσης Καστανιώτης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "το Οικουμενικό Μυθιστόρημα είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας απέναντι στην παγκοσμιοποίηση..."

Οι συγγραφείς, ο ένας μετά τον άλλο, θα παίρνουν τη σκυτάλη για να δώσουν στο μυθιστόρημα τη δική τους τροπή. Κάθε συνέχεια θα μεταφράζεται σ΄όλες τις γλώσσες του οικουμενικού μυθιστορήματος, το οποίο και θα ολοκληρωθεί σε τρεις γύρους. Το Οικουμενικό Μυθιστόρημα θα δημοσιεύεται καθημερινά στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ενώ τα Χριστούγεννα του 2003 θα κυκλοφορήσει σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Καθ΄όλη τη διάρκεια της συγγραφής θα λειτουργεί δικτυακή πύλη που θα εξυπηρετεί την επικοινωνία των συγγραφέων και αργότερα την ενημέρωση των αναγνωστών.
Το "Global Novel" ήδη έχει κινήσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων εκδοτών, πράγμα που αποδεικνύει ότι αποτελεί μίας πρώτης τάξεωςευκαιρία για την προβολή όσων κάνει η χώρα μας στον τομέα του βιβλίου, και της λογοτεχνίας ειδικότερα. Η ισότιμη, εξάλλου, παρουσία τριών Ελλήνων συγγράφεων, βοηθά στην προβολή της ελληνικής λογοτεχνίας, που ακομα δυσκολέύεται να επιβληθεί όσο της αξίζει στο εξωτερικό. Το "Global Novel" αποτελεί ένα γεγονός που θα γίνει άμεσα γνωστό, μέσω του Διαδικτύου, σε κάθε γωνία της "παγκοσμιοποιημένης" πλέον πολιτιστικής κοινωνίας.
Τα βιβλία όλων, πλην του Αλέξανδρου Ασωνίτη, κυκλοφορούν από τις Εκδόσεων Καστανιώτη.