Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου στη Δράμα

11.06.2008
Μεγάλη μουσική γκάμα καλύπτουν οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Μουσικής του Κόσμου, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουνίου, στη Δράμα.
Μεγάλη μουσική γκάμα καλύπτουν οι εκδηλώσεις της Γιορτής της Μουσικής του Κόσμου, που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, από τις 18 μέχρι τις 22 Ιουνίου, στη Δράμα.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή μουσική γιορτή, η οποία αγκαλιάζει διάφορα είδη μουσικής από το τάνγκο και το φλαμένκο μέχρι την τζαζ και την έθνικ μουσική, από το βυζαντινό μέλος μέχρι τους σύγχρονους αυτοσχεδιαστικούς πειραματισμούς και από το έντεχνο, λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι μέχρι τη ροκ, τη ρέγκε και τη ραπ.

«Τα δύο προηγούμενα χρόνια το ξεχωριστό αυτό φεστιβάλ πέτυχε τον στόχο του. Καθημερινά, πάνω από 1.000 άτομα άκουσαν πολλή και καλή μουσική (μερικά είδη μάλιστα για πρώτη φορά) και το σημαντικότερο, οι νέοι μουσικοί της Δράμας ήρθαν σε επαφή με σπουδαίους μουσικούς από την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική», υπογράμμισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Νίκος Τουλιάτος και συμπλήρωσε: «Το φετινό πρόγραμμα έχει πολλές μουσικές εκπλήξεις και πρωτοποριακές παραγωγές και πιστεύουμε ότι θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς».

Το κοινό, λοιπόν, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει διακεκριμένους μουσικούς, όπως είναι ο σαξοφωνίστας Τσίκο Φρίμαν, ο πιανίστας Jasmin Atabekyan και ο κιθαρίστας Vaak Gasparian, το ολλανδικό σύνολο «Μe La Amargates Τu», αλλά και τη Λένα Αλκαίου, την ομάδα κρουστών «Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό και αξίζει πράγματι ένα μεγάλο μπράβο στον Δήμο Δράμας, που τολμά να κάνει ένα φεστιβάλ ανοιχτό σε όλους.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18/6 - Αίθριο του Δημοτικού Ωδείου
α) η Ιστορία της κιθάρας, του βιολιού και του φλάουτου από το ρομαντισμό μέχρι σήμερα με τους Αλέξανδρο Παρισίδη, Zlatka Zlateva και Veselin Belomazov.
β) Συναυλία με το κουαρτέτο Tangos A Quattro σε έργα Ά. Πιατσόλα.

19/6 - Πάρκο Αγίας Βαρβάρας
α) Το διεθνούς φήμης ολλανδικό σύνολο Me La Amargates Tu με αυθεντικά όργανα της αναγέννησης και της εποχής μπαρόκ ερμηνεύει σεφαραδίτικα τραγούδια.
β) Η Λένα Αλκαίου σε μια επιλογή από τα καλύτερα λαϊκά τραγούδια με συνοδεία κουαρτέτου εγχόρδων (ενορχήστρωση-διεύθυνση Θανάσης Νικόπουλος).

20/6 - Δημοτικό Ωδείο
α) Ρεσιτάλ πιάνου και κιθάρας με τους διεθνούς φήμης σολίστες Jasmin Atabekyan και Vaak Gasparian.
β) Συναυλία του Άλκη Ζοπόγλου και των Κοντραμπάντο (πάρκο Αγίας Βαρβάρας).

21/6 - Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
α) Από το πρωί οι φιλαρμονικές του δήμου, τοπικά συγκροτήματα και χορωδίες και οι Seli Kanou θα περιδιαβαίνουν την πόλη.
β) Αφρικανική μουσική και χοροί με τους Seli Kanou (πάρκο Αγίας Βαρβάρας).
γ) Συναυλία των Cubanitos.

22/6 - Πάρκο Αγίας Βαρβάρας
α) Η ομάδα κρουστών του Νίκου Τουλιάτου Ηχόδραση θα παρουσιάσει μια πρωτότυπη παράσταση με τη συμμετοχή του διάσημου σαξοφωνίστα Τσίκο Φρίμαν και των αδελφών Γρηγόρη και Πέτρου Παπαεμμανουήλ.
β) Τελετή λήξης με τη σύμπραξη όλων των συγκροτημάτων. Μαζί τους ο Ιταλός Simone Mongelli (tambourello), o Κουβανός Enrique Bu Pasqual (congas, timbales), o Αφρικανός Seraphin Zekoua (djembe), o Νίκος Τουλιάτος, η Ηχόδραση και η νεοσύστατη ομάδα κρουστών Praxis του μουσικού οργανισμού του δήμου.