200 έργα Χατζηπατέρα στη Δημοτική Πινακοθήκη

09.05.2008
Δημιουργήματα μιας ασύδοτης φαντασίας και ενός αστείρευτου ενθουσιασμού για εικονοποιία, με διαπολιτιστικά θέματα, δοσμένα με χιούμορ, ανεπαίσθητη ειρωνεία, χωρίς σοβαροφάνεια και δραματοποίηση, με την υπογραφή του Μαρκ Χατζηπατέρα, θα κατακλύσουν την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις 14 Μαϊου έως τις 31 Αυγούστου.
Δημιουργήματα μιας ασύδοτης φαντασίας και ενός αστείρευτου ενθουσιασμού για εικονοποιία, με διαπολιτιστικά θέματα, δοσμένα με χιούμορ, ανεπαίσθητη ειρωνεία, χωρίς σοβαροφάνεια και δραματοποίηση, με την υπογραφή του Μαρκ Χατζηπατέρα, θα κατακλύσουν την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, από τις 14 Μαϊου έως τις 31 Αυγούστου.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα και σ' όλο τον κόσμο, του σημαντικού Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη, που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1953, έζησε και δούλεψε στη Νέα Υόρκη επί μία εικοσαετία και από το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα.

Γύρω στα 200 αντιπροσωπευτικά έργα, από μια παραγωγή 3.000 στη διάρκεια της τριαντάχρονης πορείας του καλλιτέχνη, συνθέτουν την έκθεση με ζωγραφική, γλυπτική, assemblages, μονοτυπίες και έργα χώρου. Ανάμεσά τους μια σειρά νέων έργων. Είναι «Οι κάτοικοι της πόλης», κάτι ανθρωπόμορφα πλάσματα από πολύ εύθραυστο υλικό σαν γυαλί, ύψους όσου αντιστοιχεί σε ένα τετράχρονο παιδί, όπως μας λέει ο ίδιος, σε μια ποικιλία χρωμάτων.

Τα περίοπτα γλυπτά πλημμυρίζουν μια αίθουσα, τοποθετημένα στο πάτωμα. Κατάγονται από ένα άλλο έργο του Χατζηπατέρα, τη μόνιμη εγκατάσταση που κοσμεί από το 2002 τις αποβάθρες του μετρό της 28ης Οδού στο Μανχάταν. Ενα ψηφιδωτό με «Κατοίκους της πόλης» που τώρα μετακινούνται από την επίτοιχη μορφή στον χώρο.

Η έκθεση θα παρουσιάσει και έργα παλαιότερα, που δεν έχουν εκτεθεί ποτέ, όπως assemblages που κατασκεύασε ο καλλιτέχνης από ευτελή αντικείμενα, εξαρτήματα παλιών μηχανών κ.ά., ανάμεσά τους και υλικά από τα ναυπηγεία Σύρου.

Επίσης, για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν και μονοτυπίες του καλλιτέχνη, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της δουλειάς του.

Ο ίδιος βλέπει την έκθεση -και έτσι επιθυμεί να τη δούμε κι εμείς- σαν ένα ταξίδι στο δικό του ταξίδι, στα διαπολιτιστικά θέματά του και στην ποικιλία των υλικών του.

Εκείνο που διακρίνει τη δουλειά του Μαρκ Χατζηαπατέρα, κατά τη διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή, «είναι η ασύδοτη και ανεμπόδιστη φαντασία του, που δεν παραμένει σε μια μορφή έργων με τα οποία έγινε γνωστός. Κι ενώ όλα τα έργα δεν μοιάζουν μεταξύ τους, είναι φανερό ότι προέρχονται από ένα αδιαίρετο διανοητικό όλο».

Δήμητρα Ρουμπούλα

Μετακομίζει σε παλιό εργοστάσιο μεταξιού

Η έκθεση του Μαρκ Χατζηπατέρα είναι από τις τελευταίες της Δημοτικής Πινακοθήκης στην Πειραιώς 51. Στα μέσα του 2009 θα μετακομίσει στο Μεταξουργείο, Μεγάλου Αλεξάνδρου και Μυλέρου, σε ένα νεοκλασικό κτίριο, το οποίο από παλιό εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού (εργοστάσιο Δουρούτη) μεταμορφώνεται σε σύγχρονο μουσείο.

Η έκτασή του είναι 1.000 τ.μ., διπλάσια από αυτήν της υπάρχουσας Πινακοθήκης. «Ο πόθος της ζωής μου, να υπάρχουν οι μόνιμες συλλογές (σ.σ.: 3.500 έργα τέχνης, κυρίως του 20ού αιώνα) παράλληλα με περιοδικές εκθέσεις θα υλοποιηθεί», δηλώνει στο «Εθνος» η Νέλλη Κυριαζή, ψυχή της Δημοτικής Πινακοθήκης εδώ και 31 χρόνια, επιμελήτρια από το 1977 και διευθύντρια από το 2000.

Αγνωστη παραμένει η χρήση του νεοκλασικού της Πειραιώς, καθώς δεν έχει ληφθεί από τη δημοτική Αρχή σχετική απόφαση. Το ιδανικό, πάντως, θα ήταν να παραμείνει στις δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης.