Κύτταρα ζωής

10.12.2007
Η εμβρυολόγος Ελένη Κοντογιάννη, μας εξηγεί πώς τα βλαστικά κύτταρα του ομφάλιου λώρου μπορούν να σώσουν τη ζωή του παιδιού αλλά και των άμεσων συγγενών του.

Μέχρι πρόσφατα σε περιπτώσεις αιματολογικού καρκίνου, οι γιατροί δεν είχαν άλλη επιλογή από την αναζήτηση συμβατού δότη για τη μεταμόσχευση μυελού των οστών. Για το 30%-50% των ασθενών που χρειάζονται μεταμόσχευση δεν βρίσκεται ο κατάλληλος δότης ή ακόμη κι αν βρεθεί, το ενδεχόμενο απόρριψης του μοσχεύματος είναι μεγάλο, ενώ συχνά χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Σήμερα η λήψη βλαστικών κυττάρων από τον ομφάλιο λώρο μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά σύμφωνα με τη δόκτορα Ελένη Κοντογιάννη. «Εξαιτίας της μοναδικής ιδιότητάς τους να εξελίσσονται σε διάφορα είδη κυττάρων είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Καθώς μάλιστα η συμβατότητα τους είναι 100% για το ίδιο το παιδί και στατιστικά υψηλή για άμεσα συγγενικά πρόσωπα, η πιθανότητα να μη γίνει αποδεκτό το μόσχευμα από τον οργανισμό είναι ελάχιστη. Επίσης, επειδή τα κύτταρα διατίθενται άμεσα μόλις ζητηθούν, δεν υπάρχει χάσιμο ωφέλιμου χρόνου. Και βεβαίως το κόστος αυτής της διαδικασίας είναι αρκετά χαμηλότερο από την αναζήτηση συμβατού δότη. Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, είναι ότι επειδή τα κύτταρα αυτά προέρχονται από το νεογέννητο που δεν έχει εκτεθεί σε τοξικές ουσίες (π.χ. τσιγάρο, ακτινοβολία, αλκοόλ κ.ά.) θεωρούνται ό,τι πιο υγιές μπορούμε να πάρουμε από έναν οργανισμό αλλά και να δώσουμε όταν χρειαστεί». Δυστυχώς αυτή την ευκαιρία την έχουμε μόνο μία φορά στη ζωή μας.

«Είναι χρήσιμο να κατανοήσει κανείς ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά, την ώρα της γέννησης του παιδιού, διότι μετά τα κύτταρα αυτά χάνουν τις ιδιότητές τους. Ετσι είναι μοναδική ευκαιρία εκείνη τη στιγμή, όσα απ’ αυτά τα κύτταρα είναι «ζωντανά» και έχουν όλη τους τη δυναμική, να απομονωθούν και να αποθηκευτούν.

Τα βλαστικά κύτταρα διατηρούνται αρχικά για 20 χρόνια. Στη συνέχεια, το παιδί, όντας ενήλικο, θα αποφασίσει για την τύχη τους». Το δείγμα έχει 100% ιστοσυμβατότητα για το ίδιο το παιδί και αυξημένη ιστοσυμβατότητα με τα συγγενικά του μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμο στην οικογένεια του παιδιού σας όταν γίνει ανάκληση του δείγματος. Αυτήν τη στιγμή ήδη στη Γερμανία και την Αμερική εφαρμόζεται σε αρχικό στάδιο η χρήση βλαστικών κυττάρων σε καρδιακές και αγγειακές παθήσεις, καθώς είναι δυνατόν να «αναγεννήσουν» τους ιστούς της καρδιάς. Εχει ήδη διαπιστωθεί ότι σε περιπτώσεις εμφραγμάτων του μυοκαρδίου μπορεί με έγχυση βλαστικών κυττάρων να αναπλαστεί το μυοκάρδιο.

Νews
Η χρήση των κυττάρων για τη θεραπεία του νεανικού διαβήτη καθώς και η μετατροπή τους σε σπέρμα ή ωάριο για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.