Βάλτε για ύπνο την αϋπνία

14.09.2007
Οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία στην αϋπνία. Υπάρχουν τρεις λόγοι γι αυτό όμως. Ας δούμε ποιοι είναι και πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο βασανιστικό και άσκοπο ξενύχτι. Μια ξάγρυπνη νύχτα μπορεί να τύχει σε όλους κάθε τόσο. Ενα βαρύ γεύμα, μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα, μια αναπάντεχη στενοχώρια είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες

Οι γυναίκες έχουν τα πρωτεία στην αϋπνία. Υπάρχουν τρεις λόγοι γι αυτό όμως. Ας δούμε ποιοι είναι και πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο βασανιστικό και άσκοπο ξενύχτι.

Μια ξάγρυπνη νύχτα μπορεί να τύχει σε όλους κάθε τόσο. Ενα βαρύ γεύμα, μια ιδιαίτερα κουραστική μέρα, μια αναπάντεχη στενοχώρια είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες. Οταν συμβαίνει σποραδικά δεν αποτελεί πρόβλημα, όταν όμως παρατείνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να επιβαρύνει ακόμα και την υγεία μας, για να μη μιλήσουμε για το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με το τζετ λαγκ και οι συνέπειες περιλαμβάνουν απουσία από τη δουλειά, μειωμένη αποδοτικότητα, αύξηση των ατυχημάτων. Οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από αϋπνία, επειδή βρίσκονται συχνότερα αντιμέτωπες με τις αιτίες που την προκαλούν. Ποιες είναι αυτές όμως; Και τι μπορούμε να κάνουμε;

Τα ανήσυχα πόδια
Το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται συχνότερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε άλλες στιγμές. Μόλις ξαπλώσουμε, αρχίζει μια αίσθηση δυσφορίας στα πόδια, που ανακουφίζεται μόνον αν τα κινήσουμε ή τα τρίψουμε. Μερικές φορές είναι τόσο έντονο που αναγκαζόμαστε να σηκωθούμε και να περπατήσουμε λίγο, μόλις όμως ξαπλώσουμε ξανά αρχίζει και δεν μας αφήνει να κοιμηθούμε. Ξέρουμε ότι οφείλεται σε κάποια διαταραχή του νευρικού συστήματος, χωρίς όμως να γνωρίζουμε τα αίτια που το προκαλούν. Τα άτομα που εμφανίζουν αυτή την ανησυχία συνεχίζουν να κουνάνε τα πόδια τους σπασμωδικά ακόμα και στον ύπνο τους, με αποτέλεσμα να ξυπνάνε συνεχώς. Η λύση: Δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια ειδική διατροφή. Φροντίστε το βραδινό σας γεύμα να περιλαμβάνει τροφές όπως γάλα, μπανάνες ή όσπρια, τα οποία περιέχουν ουσίες που ευνοούν τον ύπνο. Το μαρούλι επίσης περιέχει ουσίες που καταπραϋνουν το νευρικό σύστημα, ενώ το γιαούρτι, πλούσιο σε ασβέστιο, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.

Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Συμβαίνει πάντα μερικές μέρες πριν από την περίοδο: ξαφνικά αισθάνεστε μια διάχυτη νευρικότητα, δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, ξυπνάτε τη νύχτα και βλέπετε παράξενα όνειρα. Αυτός ο τύπος αϋπνίας οφείλεται στις ορμόνες, και συγκεκριμένα στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, που ρυθμίζουν τον γυναικείο κύκλο για 28 ημέρες. Συνήθως τα οιστρογόνα είναι αυξημένα από την έκτη ως τη δέκατη τέταρτη μέρα του κύκλου, ενώ η προγεστερόνη παίρνει το προβάδισμα από τη στιγμή της ωορρηξίας και μέχρι τον επόμενο κύκλο. Σε μερικές γυναίκες όμως μεταβάλλεται αυτή η ισορροπία και τα οιστρογόνα παραμένουν αυξημένα μέχρι το τέλος του κύκλου, προκαλώντας μια υπερδιέγερση του οργανισμού, που εκδηλώνεται και σαν αϋπνία. Η λύση: Δοκιμάστε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής με ασβέστιο και μαγνήσιο, που ανακουφίζει τη νευρικότητα και έχει ηρεμιστική δράση. Θα χρειαστεί να το πάρετε για περίπου τρεις μήνες μία φορά την ημέρα με το μεσημεριανό γεύμα. Μια άλλη καλή λύση είναι να ετοιμάσετε ένα αφέψημα με άνθη πορτοκαλιάς, μέντα, χαμομήλι και βερμπένα. Αφήστε τα βότανα σε βραστό νερό για πέντε λεπτά, σουρώστε και πιείτε με αργές γουλιές 15 λεπτά πριν ξαπλώσετε. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Τα έντονα συναισθήματα
Μια νέα ερωτική ιστορία, μια ξαφνική καλή είδηση, ή αντίθετα ένα πρόβλημα στη δουλειά μπορούν να προκαλέσουν ένα άλλο είδος αϋπνίας, που εύκολα μετατρέπεται σε χρόνιο πρόβλημα. Οι ψυχολόγοι την αποκαλούν ψυχοφυσιολογική αϋπνία και αν το πρόβλημα λυθεί σε τρεις ή τέσσερις μέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν όμως παραταθεί, τότε ο εγκέφαλος αρχίζει να δημιουργεί αρνητικούς συνειρμούς, γιατί το άγχος ότι δεν θα μπορέσουμε να κοιμηθούμε μετατρέπεται στο πραγματικό αίτιο της αϋπνίας. Μερικές φορές μάλιστα αυτό επεκτείνετε στο εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να θεωρούμε υπεύθυνους για την αϋπνία μας το κρεβάτι, τους ήχους, ακόμα και τις οσμές της κρεβατοκάμαρας. Σε αυτή την περίπτωση αρκεί να αλλάξετε κρεβατοκάμαρα για να λυθεί το πρόβλημα. Η λύση: Δοκιμάστε να ακολουθήσετε ένα τελετουργικό του ύπνου για να επηρεάσετε θετικά τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Για παράδειγμα, μπορείτε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα, να βουρτσίσετε τα μαλλιά σας, να διαβάσετε μερικές σελίδες ενός βιβλίου, ή να ακούσετε χαλαρωτική μουσική. Το σημαντικό είναι να ακολουθείτε κάθε βράδυ την ίδια ρουτίνα.