Κόκκινη σαν αστακός; Πώς θα φροντίσεις το ηλιακό έγκαυμα

21.06.2007
Συχνά και μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το δέρμα σου κοκκινίζει, πονάει και ταυτόχρονα εμφανίζει φαγούρα και αυξημένη θερμότητα. Αυτά είναι τα κλασικά συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος, το οποίο θέλει άμεση αντιμετώπιση και φροντίδα.

Συχνά και μετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το δέρμα σου κοκκινίζει, πονάει και ταυτόχρονα εμφανίζει φαγούρα και αυξημένη θερμότητα. Αυτά είναι τα κλασικά συμπτώματα ενός ηλιακού εγκαύματος, το οποίο θέλει άμεση αντιμετώπιση και φροντίδα.

Το κόκκινο, ερεθισμένο δέρμα που χαρακτηρίζει το ηλιακό έγκαυμα οφείλεται στην υπεραιμία των τριχοειδών που αιματώνουν το δέρμα και είναι συνήθως πρώτου βαθμού. Ωστόσο, όπως τονίζουν και οι ειδικοί, το έγκαυμα πρώτου βαθμού μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε δεύτερου ή ακόμα και σε τρίτου, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Τι πρέπει να κάνεις:

1. Για το έγκαυμα 1ου βαθμού

* Δρόσισε την πονεμένη περιοχή με κρύο νερό ή τοποθέτησε δροσερά επιθέματα.

* Στέγνωσε την ερεθισμένη περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα.

* Εφάρμοσε κάποιο ειδικό προϊόν στο ερεθισμένο σημείο (3 με 4 φορές την ημέρα) ένα ειδικό προϊόν (σε μορφή υδρογέλης) που βοηθάει στην επούλωση και προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια, ενώ παράλληλα καταπραϋνει τον πόνο.

* Ενυδάτωσε επαρκώς και τον οργανισμό σου πίνοντας πολύ νερό (9-10 ποτήρια την ημέρα).

* Προτίμησε ρούχα βαμβακερά και όχι συνθετικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

* Ενυδάτωσε την αφυδατωμένη επιδερμίδα με ειδικά προιόντα που προσφέρουν βαθιά ενυδάτωση και ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος (π.χ. gel σε μορφή spray).

2. Για τα εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού

Αν ο ερεθισμός είναι έντονος, δεν υποχωρεί και επιπλέον το δέρμα παρουσιάζει και φουσκάλες, οι πρώτες βοήθειες πρέπει να είναι:

* Δροσερά επιθέματα και ντους με νερό που δεν θα έχει μεγάλη πίεση.

* Στέγνωμα της ερεθισμένης περιοχής με αποστειρωμένη γάζα.

* Εφαρμογή (3-4 φορές την ημέρα) ενός ειδικού προϊόντος (σε μορφή υδρογέλης) που επιταχύνει την επούλωση και προστατεύει από μικρόβια και βακτηρίδια, ενώ παράλληλα καταπραϋνει άμεσα από τον πόνο.

* Σε περίπτωση σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός, ο οποίος μπορεί να συστήσει μια κορτιζονούχα κρέμα, που έχει άμεσα ανακουφιστικά αποτελέσματα, ή κορτικοστεροειδή από το στόμα για 4-5 μέρες.

Για να αποφύγεις όλα τα παραπάνω, πρέπει:

  • να διαθέτεις τη σωστή αντιηλιακή προστασία
  • νη μην ξεπερνάς το χρόνο που επιτρέπεται να παραμένεις στον ήλιο βάσει και του τύπου επιδερμίδας που διαθέτεις
  • να είσαι απόλυτα προστατευμένη έστω και αν κάθεσαι σε κάποιο σημείο υπο σκιά
  • να φύγεις αμέσως μόλις αισθανθείς το δέρμα σου να καίγεται.