Γιατί δεν πρέπει να παίρνεις μαζί το κινητό σου στην τουαλέτα

15.11.2024
Γιατί δεν πρέπει να παίρνεις μαζί το κινητό σου στην τουαλέτα
πηγη: freepick
Η συνήθεια να χρησιμοποιούμε το κινητό μας στην τουαλέτα ίσως κρύβει κινδύνους για την υγεία μας, καθώς η παρατεταμένη παραμονή μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος και τους μύες του πυελικού εδάφους

Τα κινητά μας έχουν γίνει σχεδόν προέκταση του χεριού μας, τόσο που ακόμα και στην τουαλέτα δύσκολα τα αφήνουμε πίσω. Πολλοί τα χρησιμοποιούν για να χαζέψουν στα social media ή να απαντήσουν σε μηνύματα, μετατρέποντας τα λίγα λεπτά στην τουαλέτα σε 15 ή και περισσότερα. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα;

Το ανοιχτό κάθισμα της τουαλέτας μπορεί να ασκήσει πίεση στο κάτω μέρος του σώματος, ενώ η βαρύτητα τραβάει το αίμα προς τα κάτω, κάτι που καθιστά πιο δύσκολη την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Ο Δρ Lai Xue, χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας, εξηγεί ότι η αυξημένη πίεση προκαλεί τη διόγκωση των φλεβών γύρω από τον πρωκτό, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων.

Επιπλέον, η παρατεταμένη καθιστική στάση στην τουαλέτα έχει αρνητικές συνέπειες και για τους μύες του πυελικού εδάφους. Σύμφωνα με έρευνες, οι μύες αυτοί είναι υπεύθυνοι για την κανονική λειτουργία του εντέρου, καθώς συνεργάζονται με το υπόλοιπο σώμα για να εξασφαλίσουν την ομαλή αποβολή των κοπράνων. Όταν οι μύες αυτοί καταποντίζονται με παρατεταμένη πίεση, μπορεί να εξασθενήσουν, κάτι που επηρεάζει την ικανότητά τους να ελέγχουν την κένωση.

Πόσος χρόνος είναι "υγιής";

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο χρόνος που περνάμε στην τουαλέτα πρέπει να περιορίζεται στα 5-10 λεπτά. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία, η παραμονή πέρα από αυτό το διάστημα δημιουργεί πιθανούς κινδύνους για τη διατάραξη της κυκλοφορίας του αίματος και την υπερβολική πίεση στους μύες του πυελικού εδάφους.

Ο Δρ Xue προειδοποιεί ότι παρατεταμένη παραμονή στην τουαλέτα, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται από την καθιστική στάση, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων ή άλλων σχετικών παθήσεων.

Πώς να μειώσεις τον χρόνο στην τουαλέτα

Για να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε στην τουαλέτα, οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγουμε τη χρήση κινητών τηλεφώνων, περιοδικών και βιβλίων κατά την παραμονή στην τουαλέτα. Αν δεν μπορούμε να ανακουφιστούμε, είναι προτιμότερο να σταματάμε μετά από 10 λεπτά, να σηκωνόμαστε και να περπατάμε λίγο, καθώς η κίνηση μπορεί να διεγείρει τους μυς του εντέρου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ενυδατωνόμαστε επαρκώς και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως η βρώμη και τα φασόλια, για να διευκολύνουμε την κανονική κίνηση του εντέρου και να αποφεύγουμε την καταπόνηση. Η κατανάλωση 2,7 έως 3,7 λίτρων νερού ημερησίως και 14 γραμμαρίων φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες τροφής βοηθά τα κόπρανα γίνουν πιο μαλακά, διευκολύνοντας την αποβολή τους.

Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου

Η παρατεταμένη δυσκολία ή δυσφορία κατά την κένωση μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η νόσος του Crohn. Επιπλέον, η επιδείνωση της δυσκοιλιότητας ή η ανάγκη να καθόμαστε στην τουαλέτα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Όταν ένας όγκος στο εσωτερικό του παχέος εντέρου αυξάνεται, μπορεί να εμποδίσει τη ροή των κοπράνων, προκαλώντας δυσκοιλιότητα και αιμορραγία.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί στα άτομα κάτω των 55 ετών από τη δεκαετία του 1990. Το 2024, αναμένονται 106.590 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 46.220 νέες περιπτώσεις καρκίνου του ορθού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επομένως, αν παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα ή αν διαρκεί η παραμονή στην τουαλέτα για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.

Τελευταία τροποποίηση στις 15.11.2024 - 17:25