Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου

19.10.2024
Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου
Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά στη θεραπεία. Οι τακτικές εξετάσεις είναι το κλειδί για την ανακάλυψη του καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όταν οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές.

Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές οι σημαντικές εξετάσεις και πότε είναι καλό να τις ξεκινήσεις.

Αυτοεξέταση μαστών

Η αυτοεξέταση των μαστών είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνεις κάθε μήνα. Είναι ένας απλός τρόπος να παρατηρήσεις τυχόν αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος ή την υφή του στήθους σου. Αν παρατηρήσεις κάτι ασυνήθιστο, όπως σκληρά εξογκώματα ή έκκριση από τις θηλές, επικοινώνησε αμέσως με τον γιατρό σου.

Κλινική εξέταση μαστών

Είναι καλό να προγραμματίζεις μία κλινική εξέταση μαστών τουλάχιστον μία φορά το χρόνο από έναν εξειδικευμένο γιατρό. Αυτή η επαγγελματική αξιολόγηση μπορεί να εντοπίσει αλλαγές που μπορεί να έχεις παραλείψει.

Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι ο «χρυσός κανόνας» για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεκινάς τις μαστογραφίες σου από την ηλικία των 40, εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, οπότε μπορεί να χρειαστεί να αρχίσεις νωρίτερα. Μια τακτική μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια μπορεί να εντοπίσει όγκους πριν γίνουν αισθητοί.

Υπέρηχος μαστών και μαγνητική τομογραφία (MRI)

Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να προταθούν σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή σε περιπτώσεις όπου η μαστογραφία δεν δίνει σαφή αποτελέσματα. Η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιείται συνήθως για γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Γενετικός έλεγχος

Ο γενετικός έλεγχος για τα γονίδια BRCA1 και BRCA2 μπορεί να δείξει αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αν έχεις οικογενειακό ιστορικό, συζήτησε με τον γιατρό σου αν είναι σκόπιμο να κάνεις αυτήν την εξέταση.

Συνοψίζοντας, η πρόληψη είναι το παν. Κάνε τις εξετάσεις σου και πρόσεχε το σώμα σου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές!

Τελευταία τροποποίηση στις 19.10.2024 - 07:36