Σου ήρθε νωρίτερα περίοδος; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε παθολογικό

22.09.2024
Σου ήρθε νωρίτερα περίοδος; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε παθολογικό
Είναι σημαντικό να προσέχεις τα σημάδια που σου δίνει το σώμα σου..

Η πρώιμη έμμηνος ρύση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε πολλές γυναίκες, και συχνά δεν είναι λόγος ανησυχίας. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της περιόδου και τελειώνοντας με την επόμενη. Ένας τυπικός κύκλος διαρκεί από 21 έως 39 ημέρες. Αν η περίοδος έρχεται νωρίτερα από αυτό, μπορεί να είναι φυσιολογικό ή να υποδεικνύει κάτι άλλο.

Πιθανοί λόγοι για μια πρώιμη περίοδο

  1. Εφηβεία
    Κατά την εφηβεία, οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστους κύκλους. Οι πρώτες περιόδοι μπορεί να είναι απρόβλεπτες και η διάρκεια του κύκλου μπορεί να ποικίλλει.

  2. Περιεμμηνόπαυση
    Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση, που ξεκινά συνήθως γύρω στα 40, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους. Η αλλαγή στα επίπεδα ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε πιο σύντομες ή πιο μακριές περιόδους.

  3. Έντονη άσκηση
    Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα μπορεί να διαταράξει τον κύκλο, ειδικά σε αθλήτριες που γυμνάζονται εντατικά. Αν το σώμα δεν έχει αρκετή ενέργεια, μπορεί να επηρεαστεί η παραγωγή ορμονών.

  4. Διακυμάνσεις βάρους
    Σημαντικές αλλαγές στο βάρος, είτε απώλεια, είτε αύξηση, μπορεί να προκαλέσουν ανωμαλίες στον κύκλο. Ο οργανισμός μπορεί να αντιδράσει σε αυτές τις αλλαγές με διαταραχή στην παραγωγή ορμονών.

  5. Στρες
    Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα ορμονικά επίπεδα και να προκαλέσει ακανόνιστους κύκλους. Αν βιώνεις έντονο στρες, είναι πιθανό να παρατηρήσεις αλλαγές στην περίοδό σου.

  6. Αλλαγές ρουτίνας
    Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αλλαγή βάρδιας στη δουλειά ή η μετακίνηση σε άλλη ζώνη ώρας, μπορούν να επηρεάσουν τον κιρκάδιο ρυθμό και να προκαλέσουν ανωμαλίες.

  7. Φαρμακευτική αγωγή
    Η λήψη αντιπηκτικών μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια και τη ροή της περιόδου. Αν παίρνεις τέτοια φάρμακα, είναι καλό να παρακολουθείς τυχόν αλλαγές.

  8. Ορμονική αντισύλληψη
    Τα αντισυλληπτικά χάπια και άλλες μορφές ορμονικής αντισύλληψης μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστες περιόδους, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες χρήσης τους.

  9. Επείγουσα αντισύλληψη
    Η λήψη επείγουσας αντισύλληψης μπορεί να διαταράξει τον κύκλο και να προκαλέσει πρώιμες ή καθυστερημένες περιόδους.

  10. Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα
    Ορισμένα ΣΜΝ μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία ή κηλίδες μεταξύ των περιόδων.

  11. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)
    Αυτό το σύνδρομο προκαλεί ορμονική ανισορροπία και συχνά σχετίζεται με ακανόνιστους κύκλους.

  12. Ενδομητρίωση
    Η ενδομητρίωση μπορεί να προκαλέσει έντονες κράμπες και αιμορραγία εκτός της κανονικής περιόδου.

  13. Διαβήτης
    Μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο, με ακανόνιστες περιόδους ως αποτέλεσμα.

  14. Θυρεοειδής
    Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στη ροή και τη διάρκεια της περιόδου.

Πότε να επισκεφτείς γιατρό

Είναι φυσιολογικό να έχεις πρώιμες περιόδους περιστασιακά. Ωστόσο, αν οι ανωμαλίες είναι συχνές ή συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να εξεταστούν τυχόν υποκείμενα προβλήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.09.2024 - 02:48