Εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά

20.08.2024
Εμμηνόπαυση: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσετε φυσικά
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Μπορείς να αντιμετωπίσεις την εμμηνόπαυση με αυτούς τους φυσικούς τρόπους.

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσικό στάδιο στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλά τα συμπτώματά της μπορεί να ποικίλουν. Ενώ κάθε γυναίκα βιώνει διαφορετικά αυτά τα συμπτώματα, υπάρχουν ορισμένα που είναι κοινά. Από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται είναι οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση, τα οποία προκαλούνται από την ανικανότητα του σώματος να ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία του, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων. Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι αυτά τα συμπτώματα είναι από μέτρια έως σοβαρά.

Εκτός από τις εξάψεις, άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν είναι οι αλλαγές στη διάθεση, η ευερεθιστότητα, η κούραση, η αϋπνία, η λέπτυνση και αραίωση των μαλλιών, καθώς και η ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, όπως στον κόλπο και τα μάτια. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, μείωση της λίμπιντο, αύξηση του σωματικού βάρους και άλλα. Μακροπρόθεσμα, η εμμηνόπαυση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών προβλημάτων.

Yπάρχουν φυσικοί τρόποι για να μετριάσετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με ασβέστιο, βιταμίνη D και μαγνήσιο:
Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των οστών σας. Επαρκής κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης.

Βάλτε στη διατροφή σας πολλά φρούτα και λαχανικά:
Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και στην προστασία των οστών. Επίσης, προστατεύει την καρδιά, καθώς ο κίνδυνος καρδιοπάθειας αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση.

Περιορίστε τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα:
Διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η νυχτερινή εφίδρωση.

Πίνετε πολύ νερό:
Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να βοηθήσει με την ξηρότητα και το «φούσκωμα», που συχνά συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Διατηρήστε το βάρος σας:
Μετά την εμμηνόπαυση, είναι συχνό το φαινόμενο της αύξησης του σωματικού βάρους. Η απώλεια περιττού βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις.

Μην παραλείπετε γεύματα:
Η τακτική κατανάλωση γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους και μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Άσκησε και πάλι άσκηση:
Η άσκηση, όπως βάρη και περπάτημα, βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και βελτιώνει τη διάθεση, τον ύπνο και την ενέργεια κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.08.2024 - 14:24