Όταν κάποιος σου κάνει ένα κομπλιμέντο, όπως να σε επαινέσει για μια καλή δουλειά ή να αναγνωρίσει ένα μοναδικό ταλέντο που έχεις, υποτίθεται ότι αισθάνεσαι καλά, σωστά; Εξάλλου, η Karen Donaldson, πιστοποιημένη προπονήτρια εμπιστοσύνης και ειδικός στην επικοινωνία και τη γλώσσα του σώματος, λέει ότι όλοι αναζητούμε την αναγνώριση και θέλουμε να γνωρίζουμε ότι μας εκτιμούν. Ωστόσο, το να λαμβάνεις ένα κομπλιμέντο μπορεί να είναι άβολο για πολλούς. Έτσι, ως αποτέλεσμα, «το απορρίπτουμε, το αρνούμαστε, το υποβαθμίζουμε, αλλάζουμε το θέμα εντελώς ή απλά το κλείνουμε», λέει η Donaldson.
Σύμφωνα με την Tess Brigham, ψυχοθεραπεύτρια και πιστοποιημένη life coach, η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο το να λαμβάνεις ένα κομπλιμέντο μπορεί να είναι δύσκολο να το αποδεχτείς και να το πιστέψεις. «Αυτό αναφέρεται ως γνωστική ασυμφωνία, η οποία είναι η ενόχληση που βιώνεται όταν δύο σκέψεις ή ιδέες ή αξίες είναι ασύμβατες μεταξύ τους, δηλ. έχουν δύο διαφορετικές πεποιθήσεις», εξηγεί. «Αν δεν πιστεύεις στον εαυτό σου και δεν πιστεύεις κάτι που λέει κάποιος όταν σε επαινεί, τότε είναι αδύνατο να δεχτείς το κομπλιμέντο ή τον έπαινο επειδή δεν πιστεύεις ότι είναι αλήθεια».
Πώς να καταλάβεις εάν κάποιος σου λέει ψέματα
Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου. Δες πώς να ξεκινήσεις:
Αναγνώρισε την αξία σου
«Η κουλτούρα μας διδάσκει τους νέους, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες, να είναι σεμνοί και ότι είναι κακό να είσαι γεμάτο αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου», λέει η Brigham. «Έτσι, όταν κάποιος σου κάνει κομπλιμέντα, μπορεί να νιώθεις ότι κάνετε ένα λάθος με το να μην επινοείς έναν λόγο για τον οποίο πραγματικά δεν αξίζεις κανένα έπαινο».
Για αυτό, η συμβουλή της Donaldson είναι να αφήσεις τη σεμνότητα και το φόβο και να ξέρεις ότι η αποδοχή ενός κομπλιμέντου δεν σε κάνει να φαίνεσαι αλαζονική. «Δεν χρειάζεται να υποβαθμίσεις τα σπουδαία πράγματα που κάνεις καλά ή το ποια είσαι», λέει. «Είναι εντάξει να είσαι πολύ καλή σε κάτι και να το ξέρεις».
Μην διακόπτεις το κομπλιμέντο
Η Donaldson συμβουλεύει επίσης να μην απορρίπτεις μια ευγενική λέξη σαν να μην είναι κάτι σπουδαίο. Ένα κομπλιμέντο, όσο μικρό κι αν είναι, λέει, είναι μεγάλη υπόθεση, και είναι σημαντικό να το αναγνωρίσεις και να επιτρέψεις στο άτομο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς εσένα χωρίς να το διακόψεις λέγοντας ότι δεν ήταν τίποτα. Αντίθετα, όταν κάποιος σε επαινεί, η Donaldson συνιστά να ακούς ενεργά και να λαμβάνεις τον έπαινο.
Το να είσαι ευγνώμων μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου — Δες πώς μπορείς να το εξασκήσεις
Απλώς πες ευχαριστώ
Μερικές φορές, λέει η Donaldson, το άβολο συναίσθημα που εμφανίζεται όταν λαμβάνεις επαίνους δεν προκαλείται από το ίδιο το σχόλιο αλλά μάλλον από το να μην ξέρεις πώς να απαντήσεις. Η καλύτερη προσέγγιση, λέει, είναι να πεις απλά ένα «ευχαριστώ» ή «το εκτιμώ».
Από εκεί και πέρα, δεν χρειάζεται να πεις μια δικαιολογία ή να αποφύγεις μια φιλοφρόνηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σου. «Αν κάθε φορά που κάποιος σου κάνει κομπλιμέντα, δικαιολογείσαι, αυτή η πεποίθηση γίνεται ισχυρότερη επειδή είναι η τρέχουσα πραγματικότητά σου», λέει η Brigham. Εξασκήσου όχι μόνο στο πώς να λαμβάνεις επαίνους, αλλά και πώς να αμφισβητείς τις αρνητικές πεποιθήσεις για τον εαυτό σου.
Προκάλεσε την αρνητική σου σκέψη
«Η πιο δυνατή φωνή είναι η φωνή μέσα στο κεφάλι σου, που σημαίνει ότι, αν δεν είσαι στοργική και ευγενική με τον εαυτό σου, δεν έχει σημασία τι σου λέει κάποιος άλλος», λέει η Brigham. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για τους οποίους μπορεί να αισθάνεσαι άβολα να λαμβάνεις ένα κομπλιμέντο.
Για να το διορθώσεις αυτό, η Brigham συνιστά να έχεις μεγαλύτερη επίγνωση των αρνητικών πραγμάτων που λες στον εαυτό σου τακτικά και να τα αντικαταστήσεις με λέξεις που θα έλεγες σε κάποιον που αγαπάς και σε ενδιαφέρει.
Δες το ως όφελος και για τα δύο μέρη
Τέλος, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να δεις το κομπλιμέντο από την οπτική γωνία εκείνου που το κάνει. Η Donaldson επισημαίνει ότι η αποδοχή επαίνων και κομπλιμέντων είναι μια ευκαιρία τόσο για εσένα όσο και για το άτομο που κάνει το κομπλιμέντο να νιώσετε καλά. «Όταν κάποιος εκφράζει ή λαμβάνει ευγνωμοσύνη, οι ορμόνες της χαράς - σεροτονίνη και ντοπαμίνη - απελευθερώνονται», εξηγεί. Έτσι, υπονομεύοντας το κομπλιμέντο ή όταν φέρεσαι σαν να μην ήταν τίποτα, στερεί και στους δύο αυτή τη χαρά.