Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Μπορεί να οφείλεται σε αυτήν τη διαταραχή

30.01.2021
Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη; Μπορεί να οφείλεται σε αυτήν τη διαταραχή
Εάν δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι και καταριέσαι κάθε μέρα το ξυπνητήρι σου, αλλά δεν μπορείς να πέσεις για ύπνο πριν το ρολόι ξεπεράσει κατά πολύ τα μεσάνυχτα, τότε μπορεί να πάσχεις από σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου (DSPS). Είναι μια διαταραχή του ύπνου που μπορεί να καταστρέψει το ρολόι του σώματός σου.

Εσωτερικό ρολόι

Υπάρχει ένα ρολόι στον τοίχο, αλλά υπάρχει και το εσωτερικό σου ρολόι του σώματός σου. Δυστυχώς, αυτά δεν είναι πάντα ευθυγραμμισμένα. Το εσωτερικό ρολόι σώματος ελέγχει τον κιρκαδικό ρυθμό που είναι υπεύθυνος για τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Το κιρκαδικό ρολόι λειτουργεί σε έναν κύκλο που διαρκεί λίγο περισσότερο από 24 ώρες. Αλλά δεν λειτουργούν όλα τα κιρκάδια ρολόγια στο ίδιο πρόγραμμα.

Εάν ο κιρκαδικός σου ρυθμός δεν ευθυγραμμίζεται με τον συνηθισμένο τρόπο ζωής, π.χ. να ξυπνάς κάθε πρωί για να πας στο γραφείο 9 με 5, τότε μπορεί να νιώθεις ζαβλακωμένη το πρωί και με το μάτι γαρίδα το βράδυ. Για παράδειγμα, ένα άτομο με DSPS μπορεί να κοιμηθεί μόνο μετά τα μεσάνυχτα αντί στις 10-11 το βράδυ, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να σηκωθεί το πρωί για σχολείο ή δουλειά.

Διάβασε και αυτό: 6 λόγοι που μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι συνέχεια κουρασμένη και πώς να τους αντιμετωπίσεις

Ντροπή

Εκτός από το να αισθάνεσαι "ένα με το πάτωμα", πολλά άτομα με αυτή τη διαταραχή έχουν περιγράψει πως ντρέπονται επειδή έχουν DSPS. Σε μια κουλτούρα που εκτιμά τους εργατικούς, οι άνθρωποι που υποφέρουν με DSPS, φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ότι είναι τεμπέληδες.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο κοινό από ότι νομίζουμε. Οι έφηβοι συχνά ακολουθούν αυτόν τον τύπο συμπεριφοράς ύπνου, αλλά αυτό οφείλεται σε βιολογικούς λόγους. Το εφηβικό σώμα αλλάζει γρήγορα και απαιτεί περισσότερο ύπνο. Οι έφηβοι και εκείνοι με DSPS, πρέπει να κοιμούνται για να στηρίξουν την ανάπτυξή τους και τα επίπεδα ενέργειας.

Μια πρόσφατη καναδική μελέτη υπογράμμισε αυτό το σημείο, υποδηλώνοντας ότι η έναρξη του σχολείου μια ώρα αργότερα θα μπορούσε να βελτιώσει πιθανώς τη μάθηση και την ψυχική υγεία.

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι εάν μπορούσαν να ρυθμίσουν τις ώρες του ύπνου τους, θα ήταν πολύ πιο παραγωγικοί. Σε σχετικές έρευνες κάποιοι έχουν δηλώσει ότι θα τους άρεσε να εργάζονται μέχρι τα μεσάνυχτα, αν, για παράδειγμα, μπορούσαν να ξεκινήσουν τη δουλειά τους το μεσημέρι. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί εργοδότες κινούνται πλέον προς περισσότερη ευελιξία στα προγράμματα εργασίας.

Αυτό το διάβασες; Τα λάθη στο μακιγιάζ που σε κάνουν να φαίνεσαι κουρασμένη

Δεν υπάρχει θεραπεία για το DSPS. Ωστόσο, εάν δεν μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμά σου για να καλύψεις τις ανάγκες του ύπνου σου, μπορείς να δοκιμάσεις τεχνικές για να μπορέσεις να κοιμάσαι πιο εύκολα, όπως το να αποφεύγεις το αλκοόλ, το καφέ και τα πικάντικα φαγητά πριν κοιμηθείς ή να ασκείσαι τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα. Όλα αυτά μπορούν να σε βοηθήσουν να επαναφέρεις το εσωτερικό σου ρολόι. Αλλά ακόμα και να μην τα καταφέρεις, μπορείς να επισκεφθείς μια κλινική μελέτης διαταραχών ύπνου.

Ό,τι όμως και να κάνεις να ξέρεις ότι δεν είσαι απλά... τεμπέλα ή χωρίς κίνητρα. Όλα εξαρτώνται από τη χημεία του εγκεφάλου.