6 στοιχεία του χαρακτήρα σου που δείχνουν ότι διαθέτεις υψηλή νοημοσύνη

08.01.2021
6 στοιχεία του χαρακτήρα σου που δείχνουν ότι διαθέτεις υψηλή νοημοσύνη
Οι ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί έχουν βρει πολλούς τρόπους για να εξετάζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη.

Έχεις πιθανώς ακούσει για τα τεστ IQ (δείκτης νοημοσύνης). Αυτές οι αξιολογήσεις έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τη μέτρηση της ικανότητας και της έφεσης. Φυσικά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ένα μόνο τεστ δεν μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα της νοημοσύνης και ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πολλοί τύποι νοημοσύνης που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Αναρωτιέσαι πώς εμφανίζεται η νοημοσύνη για εσένα; Ακολουθεί μια ματιά σε 6 σημάδια διαφόρων στοιχείων που συνθέτουν τη νοημοσύνη.

Διαθέτεις ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση, που συνήθως περιγράφεται ως η ικανότητα να βιώνεις πράγματα από την οπτική γωνία κάποιου άλλου, είναι βασικό συστατικό της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητά σου να κατανοείς τα συναισθήματα και να τα εκφράζεις με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους.

Η αναγνώριση των δικών σου συναισθημάτων είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Ωστόσο, τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν γενικά πολύ καλή επίγνωση του τι σκέφτονται και αισθάνονται και οι άλλοι.

Διάβασε και αυτό: Συναισθηματική νοημοσύνη: 9 σημάδια που μαρτυρούν αν έχεις το απόλυτο "όπλο"

Πάντα θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα

Ίσως οι απλές εξηγήσεις να μην σε ικανοποιούν ποτέ. Απολαμβάνεις την ανάγνωση, την τέχνη και την εξερεύνηση άλλων γλωσσών και πολιτισμών.

Κάνεις προσεκτικές ερωτήσεις που φτάνουν στο επίκεντρο ενός ζητήματος, ξοδεύεις ώρες ψάχνοντας στα βάθη του Διαδικτύου για να εξερευνήσεις ένα νέο ενδιαφέρον ή να αποσυναρμολογήσεις τα πράγματα απλά για να δεις πώς λειτουργούν.

Η περιέργειά σου μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως ενδιαφέρον για τις ζωές και τις εμπειρίες των άλλων. Η περιέργεια, σε όλες τις μορφές της, φαίνεται στενά συνδεδεμένη με τη νοημοσύνη.

Παρατηρείς και θυμάσαι

Συχνά σε επαινούν για τις ικανότητες παρατήρησης σου; Ίσως δεν είσαι ακριβώς και ο Σέρλοκ Χολμς, αλλά το να παρατηρείς τι συμβαίνει γύρω σου, είναι ένας δείκτης νοημοσύνης.

Η μνήμη εργασίας είναι η ικανότητά σου να αποθηκεύεις και να εργάζεσαι με συγκεκριμένες πληροφορίες. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα παρατήρησης και επισήμανσης μπορεί να σχετίζεται με διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης:

  • Παρατηρείς τα μοτίβα; Ίσως οι παρατηρήσεις σου να εμφανίζονται στο δημιουργικό σου έργο. Αυτά είναι στοιχεία χωρικής-οπτικής νοημοσύνης.
  • Έχεις καλή μνήμη για πράγματα που διαβάζεις ή ακούς; Αυτή είναι η λεκτική-γλωσσική νοημοσύνη σου στην εργασία.

Έχεις την ικανότητα να διατηρείς την ειρήνη

Οι ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες είναι, επίσης, σημάδι νοημοσύνης.

Μπορείς να επιλύσεις διαπροσωπικές συγκρούσεις; Ίσως έχεις ένα χάρισμα για να επιλύεις διαφορές μεταξύ δυσαρεστημένων συναδέλφων ή φιλονικιών φίλων. Ακόμα και όταν ήσουν νεότερη, ήταν εύκολο για σένα να καλμάρεις τα αδέλφια σου που μάλωναν ή να ενθαρρύνεις τους απογοητευμένους γονείς σου.

Αυτή η ικανότητα έχει πολλά στοιχεία, τα οποία συνδέονται με τη νοημοσύνη:

  • Διαβάζεις τη γλώσσα του σώματος των άλλων, κάτι το οποίο μπορεί να προσφέρει τις πρώτες ενδείξεις σύγκρουσης.
  • Χρησιμοποιείς αυτά τα σήματα για να κάνεις ερωτήσεις και να ακούσεις με ενσυναίσθηση προκειμένου να έχεις μια πλήρη ιστορία και από τις δύο πλευρές.
  • Ενθαρρύνεις τους εμπλεκόμενους να εξετάσουν άλλες προοπτικές.
  • Βοηθάς στη στρατηγική πιθανών λύσεων στο πρόβλημα.
  • Το να βοηθάς άλλους να τα βρουν μπορεί να μην μεταφράζεται αυτόματα σε ακαδημαϊκή ιδιοφυΐα. Ωστόσο, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι είναι μια χρήσιμη μορφή νοημοσύνης.

Συνηθίζεις να ανησυχείς για τα πράγματα

Η ανησυχία, σε βασικούς όρους, ισοδυναμεί με την προετοιμασία για την πιθανότητα κάποιου δυσάρεστου πράγματος. Οι άνθρωποι που ζουν με άγχος, γενικά ξοδεύουν πολύ χρόνο ανησυχώντας, ακόμη και για πράγματα που αναγνωρίζουν ως απίθανο να συμβούν.

Το πλεονέκτημα όλης αυτής της ανησυχίας; Θα μπορούσε να σημαίνει μεγαλύτερη ευφυΐα.

Είσαι καλή στη διαχείριση των συναισθημάτων σου

Όλοι ασχολούνται με επώδυνα ή ανεπιθύμητα συναισθήματα από καιρό σε καιρό. Αυτό είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεσαι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να πει πολλά για τη συναισθηματική σου νοημοσύνη.

Σε γενικές γραμμές, αν διαθέτεις υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορείς:

  • Να αναγνωρίσεις σύνθετα συναισθήματα
  • Να κατανοήσεις πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τις επιλογές και τη συμπεριφορά
  • Να ανταποκριθείς παραγωγικά σε αυτά τα συναισθήματα
  • Να ασκήσεις αυτοέλεγχο για να εκφράσεις συναισθήματα σε κατάλληλες στιγμές
  • Να εκφράσεις συναισθήματα με ασφαλείς και υγιείς τρόπους