Τα μυστικά των Σουηδών για μακρύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή

14.10.2020
Τα μυστικά των Σουηδών για μακρύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή
Πώς καταφέρνει αυτός ο λαός να ζει καλύτερα και για περισσότερο καιρό;

Με προσδόκιμο ζωής περίπου τα 83 χρόνια, οι Σουηδοί βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους λαούς που ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μάλιστα ισχυρίζεται πως είναι πιθανό να φτάσουν τα 65 χωρίς προβλήματα υγείας σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους.

Δες και αυτό: 4 απλά βήματα για να αλλάξεις εύκολα μια κακή συνήθεια

Στο βιβλίο του The Nordic Guide to Living 10 Years Longer: 10 Easy Tips for a Happier, Healthier Life, ο Σουηδός γιατρός Bertil Marklund αναφέρει τις συνήθειες που ακολουθούν οι Σουηδοί και που όλοι μας μπορούμε να συμπεριλάβουμε στις ζωές μας.

Τι κάνουν οι Σουηδοί για να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα;

Κοιμούνται καλά
Είναι γνωστό πως ο ύπνος αναζωογονεί το σώμα μας και από την άλλη, η κόπωση αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας προδιαθέτει για εμφάνιση παχυσαρκίας και άλλων ασθενειών.

Γυμνάζονται
Η σωματική δραστηριότητα γυμνάζει το σώμα και μειώνει σημαντικά το άγχος. Δεν είναι απαραίτητο να περνάς την κάθε μέρα σου στο γυμναστήριο - βρες μια δραστηριότητα που σου ταιριάζει και βάλ'την στην καθημερινότητα σου, ακόμη κι αν είναι το 20λεπτο περπάτημα.

Δεν βιάζονται
Στο πλαίσιο προσπάθειας περιορισμού του στρες, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο σε οτιδήποτε κάνουμε, να αποφεύγουμε τις εν θερμώ αντιδράσεις και τους μικροεκνευρισμούς της καθημερινότητας.

Τρώνε σωστά
Όπως λέει και ο Dr. Marklund, "Όταν τρώμε σωστά, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα". Προσπάθησε να τρως τα πάντα με μέτρο και να προτιμάς υγιεινές τροφές με βιταμίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά.

Αυτό το είδες; 5 διαταραχές της υγείας που ίσως δεν γνώριζες ότι προέρχονται από το άγχος

Φροντίζουν τα δόντια τους
Η στοματική υγιεινή συνδέεται επηρεάζει τη συνολική υγεία μας περισσότερο απ'ότι συνειδητοποιούμε. Πλύνε τακτικά και σχολαστικά τα δόντια σου, μην παραμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρο και πάρε υπόψη σου σημάδια όπως ούλα που αιμορραγούν.

Πίνουν νερό και καφέ
Σίγουρα θα έχεις βαρεθεί να το ακούς, αλλά υπάρχει λόγος που λέγεται συνέχεια - Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Ο Dr. Marklund σημειώνει και την προληπτική δράση του καφέ στην εμφάνιση διαβήτη, εγκεφαλικών επεισοδίων, Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Περνούν χρόνο με ανθρώπους που αγαπούν
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως τα ποσοστά θνησιμότητας είναι μεγαλύτερα σε άτομα που ζουν μόνα τους. Από την άλλη, το να κάνουμε παρέα με ανθρώπους που αγαπάμε αυξάνει την έκκριση ορμονών που φέρνουν ευεξία.

Σκέφτονται θετικά
Η απαισιοδοξία και το στρες μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Κάνε εξάσκηση στην καθημερινή ευγνωμοσύνη και δώσε στον εαυτό σου κίνητρα για να σκέφτεται αισιόδοξα.