Δύο τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με έναν φυσιοπαθητικό

01.01.2025
Δύο τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με έναν φυσιοπαθητικό
Πηγή:freepick
Τι πρέπει να προσέξεις

Η χρόνια, συστηματική φλεγμονή αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που μπορεί να επιδεινωθεί ή να βελτιωθεί ανάλογα με τη διατροφή, σύμφωνα με το John Hopkins Medicine. Ο φυσιοπαθητικός Yohan Mannone, ειδικός στη μικροδιατροφή, εξηγεί πώς ορισμένες τροφές μπορούν να ενισχύσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Μέσα από το βιβλίο του Η Αντιφλεγμονώδης Διατροφή μου, περιγράφει τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή του που τον βοήθησαν να ξεπεράσει μια χρόνια ασθένεια. Ανάμεσα στις τροφές που προτείνει να αποφεύγονται, δύο είναι οι πιο επιβλαβείς: η γλουτένη και τα κακής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα.

1. Γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το σπέλτα και το καμούτ, καθώς και σε όλα τα παράγωγά τους: ζυμαρικά, ψωμί, μπισκότα, κέικ, σιμιγδάλι και αρτοσκευάσματα. Είναι ένα μείγμα δύο φυτικών πρωτεϊνών, της προλαμίνης και της γλουτενίνης, που συνδυάζονται με άμυλο για να αποτελέσουν την πρωτεϊνική αποθήκη του σπόρου.

Το πρόβλημα με τη γλουτένη προκύπτει κυρίως από τη σύγχρονη καλλιέργεια σιταριού. Το σημερινό σιτάρι έχει υποστεί γενετική τροποποίηση, διαθέτοντας 42 ζεύγη χρωμοσωμάτων αντί για τα αρχικά 14. Αυτή η αλλαγή έχει αυξήσει την απόδοση της καλλιέργειας, αλλά έχει καταστήσει τη γλουτένη πιο δύσπεπτη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ατελής πέψη της γλουτένης μπορεί να προκαλέσει δυσβίωση (ανισορροπία της μικροχλωρίδας του εντέρου) και υπερδιαπερατότητα του εντέρου, δημιουργώντας φλεγμονή και προβλήματα υγείας.

Αν και τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τη γλουτένη, η πλήρης εξάλειψή της δεν είναι απαραίτητη για τους υπόλοιπους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να περιοριστεί, ειδικά το σύγχρονο σιτάρι. Προτιμήστε ψωμιά από αρχαίες ποικιλίες σιταριού, όπως το μονόκοκκο σιτάρι (einkorn), και φυσικό προζύμι, το οποίο βοηθά στην προπέψη της γλουτένης και την καθιστά πιο εύπεπτη.

2. Κακής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν λακτόζη, έναν υδατάνθρακα που αποτελείται από γλυκόζη και γαλακτόζη. Η πέψη της λακτόζης γίνεται με τη βοήθεια του ενζύμου λακτάση, το οποίο μειώνεται σε παραγωγή κατά την ενηλικίωση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία στη λακτόζη, με συμπτώματα όπως φούσκωμα, δερματικά προβλήματα, ρινίτιδα, ημικρανίες και πόνο στις αρθρώσεις.

Η καζεΐνη, η κύρια πρωτεΐνη των γαλακτοκομικών, θεωρείται αλλεργιογόνος. Όταν δεν αναγνωρίζεται από τον οργανισμό, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις, εντερική διαπερατότητα και διαταραχές του ανοσοποιητικού. Η καζεΐνη διακρίνεται σε δύο τύπους: τη βήτα-Α1 καζεΐνη, που υπάρχει στο γάλα αγελάδων που έχουν υποστεί γενετική επεξεργασία, και τη βήτα-Α2 καζεΐνη, που βρίσκεται στο γάλα αιγών, προβάτων και μη υβριδισμένων αγελάδων. Η δεύτερη είναι πιο εύπεπτη και λιγότερο επιβλαβής.

Η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες εκτροφής των ζώων. Σήμερα, οι αγελάδες τρέφονται με βιομηχανοποιημένες τροφές πλούσιες σε προφλεγμονώδη ωμέγα-6 λιπαρά, ενώ λαμβάνουν αντιβιοτικά και ορμόνες για να αυξηθεί η παραγωγή τους. Αυτά τα στοιχεία περνούν στο γάλα τους, επηρεάζοντας αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Για να μειώσετε τις επιπτώσεις, επιλέξτε γαλακτοκομικά από ζώα που εκτρέφονται φυσικά, καταναλώστε σκληρά τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη (όπως παρμεζάνα και γραβιέρα) ή προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Η κατανόηση της ποιότητας των τροφών που καταναλώνουμε είναι καθοριστική για τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση της υγείας μας. Επιλέξτε προσεκτικά τα προϊόντα σας και περιορίστε τις τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 31.12.2024 - 12:57