Το πιο γλυκό «φάρμακο» του κόσμου

17.11.2016
Mάθε τα πάντα για το μέλι και δες πόσο πρέπει να τρως για να κρατήσεις μακριά τα μικρόβια με τον πιο φυσικό τρόπο.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ελληνικού μελιού, καθένα από τα οποία θεωρείται μοναδικό γιατί έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες συγκριτικά με τα άλλα. Οι δύο βασικές κατηγορίες τους είναι τα μέλια από το νέκταρ λουλουδιών («μέλι ανθέων») και τα μέλια μελιτώματος από το χυμό δασικών φυτών.

Διατροφικά στοιχεία: Έχει υψηλό περιεχόμενο σε σάκχαρα, κυρίως φρουκτόζη, γλυκόζη και δευτερευόντως μαλτόζη. Διαθέτει μικρές ποσότητες από διάφορα οργανικά οξέα, αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά, φυσικές χρωστικές και αρωματικές ουσίες, συνολικά πάνω από 180 διαφορετικά διατροφικά στοιχεία. Το ανεπεξέργαστο μέλι που δεν έχει υποστεί θέρμανση μπορεί να περιέχει επίσης ζωντανά φιλικά βακτηρίδια του γαλακτικού οξέος.

Αντιμικροβιακά οφέλη: Το μέλι βοηθάει στην καταπολέμηση πολλών μικροβίων και βακτηριδίων, δεν είναι όμως γνωστό στους ειδικούς το πού ακριβώς οφείλονται οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες, ούτε και ποιο είδος μελιού έχει το υψηλότερο συνολικά αντιβακτηριδιακό δυναμικό. Πάντως τα περισσότερα είδη ελληνικού μελιού, όπως πευκόμελο, ελατόμελο, θυμαρίσιο και πορτοκαλιάς, δεν υστερούν σε τίποτα από το νεοζηλανδικό μέλι manuka, το οποίο φημίζεται για τη δράση του έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών.

Κατανάλωση: 1-3 κουταλάκια μέλι ημερησίως αντί άλλων προστιθέμενων σακχάρων. Τρώγεται ως έχει, αντικαθιστά τη ζάχαρη σε χλιαρά ροφήματα και πάσης φύσεως γλυκίσματα, συνδυάζεται αρμονικά με γιαούρτι, ψωμί, αρτοσκευάσματα και ξηρούς καρπούς, χρησιμοποιείται ως υλικό για μαρινάτες κρεάτων και ως συστατικό σε σάλτσες για σαλάτες λαχανικών. Όταν το τρώτε μόνο του κατευθείαν από το βάζο, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ειδικό ξύλινο κουταλάκι ή πλαστικό μιας χρήσης, να το κρατάτε για 1-2 λεπτά στο στόμα σας και να το καταπίνετε σιγά-σιγά.

Γευστική πρόταση: Βάζετε ταχίνι σε παξιμάδι κρίθινο, περιχύνετε με μέλι και γαρνίρετε με καρυδόψιχα.

Άλλη επιλογή: Προπόλη. Η κόκκινου χρώματος φαίνεται ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα σε ιογενείς λοιμώξεις, ενώ η καφέ χρώματος ενάντια σε βακτηρίδια, παράσιτα και μύκητες.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 174
Update: Νοέμβριος 2016