Διαβάστε ποια συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία διαθέτουν ανοσοπροστατευτικές ιδιότητες στο άρθρο μας "Τι να τρώω για να μην αρρωστήσω"; Και ενημερωθείτε πώς η κάπως πιο αυξημένη, αλλά όχι υπερβολική, πρόσληψη ορισμένων διατροφικών στοιχείων μέσω συγκεκριμένων τροφίμων μπορεί να ενισχύσει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς.
ΤΡΟΦΙΜΑ-ΑΣΠΙΔΕΣ
1. Ακτινίδιο
Ενισχύει την πέψη και την εντερική λειτουργία
Περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από το πορτοκάλι. Είναι, επίσης, πλούσιο σε ένζυμα που προωθούν την πέψη των πρωτεϊνών αλλά και σε φυτικές ίνες και πρεβιοτικά.
Κατανάλωση: 1-2 ακτινίδια ημερησίως, προτιμότερο βιολογικής γεωργίας. Τρώγεται μόνο του, μαζί με γιαούρτι ή μέσα σε φρουτοσαλάτες. Χρησιμοποιήστε το επίσης σε μαρινάτες κρεάτων ή έπειτα από γεύματα με κρέας για καλύτερη χώνευση.
2. Αμύγδαλα
Υγιεινό και θρεπτικό σνακ
Ιδιαίτερα καλή πηγή πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών, μαγνησίου, βιταμίνης Ε και φλαβονοειδών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση.
Κατανάλωση: 1 χούφτα αμύγδαλα αντί άλλου σνακ, προτιμότερο άψητα και ανάλατα. Μπορείτε ακόμα να τα προσθέσετε σε φρουτοσαλάτες, σαλάτες λαχανικών, γιαούρτι, νιφάδες βρόμης κ.α. ή να φτιάξετε «βούτυρο» αμυγδάλου.
3. Βατόμουρα
Ο μεγάλος αντιοξειδωτικός σύμμαχος
Όλα τα είδη μούρων διαθέτουν υψηλή αντιοξειδωτική ισχύ (ORAC), είναι πηγές της βιταμίνης C, συμβάλλουν στην ανοσοπροστασία και στην αποφυγή των λοιμώξεων.
Κατανάλωση: Τρώγονται νωπά ως έχουν ή σε μορφή χυμού. Επίσης, κατεψυγμένα ή αποξηραμένα. Αναμείξτε τα με νιφάδες δημητριακών, π.χ. μούσλι, για ένα απολαυστικό πρωινό, με γιαούρτι ή με καρύδια και σταφίδες για ένα εύγευστο σνακ, προσθέστε τα σε φρουτοσαλάτες και σαλάτες λαχανικών.
4. Γιαούρτι
Εμπλουτίζει με προβιοτικά την πεπτική οδό
Αυξάνει την προστασία έναντι αρκετών ιών, π.χ. του κοινού κρυολογήματος. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βαρύτητα συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος και ο βήχας.
Κατανάλωση: Προτιμάτε παραδοσιακό γιαούρτι μειωμένων λιπαρών, καλύτερα πρόβειο ή γίδινο ή βουβαλίσιο ή αγελαδινό βιολογικής παραγωγής. Προσθέστε λίγο μέλι (φυσικό αντισηπτικό) ή/και συνδυάστε το με καρύδια (πηγή ω-3 λιπαρών) ή κάποιο φρούτο, π.χ. μπανάνα (πηγή πρεβιοτικών).
5. Καρότο
Προστάτης των πνευμόνων
Περιέχει πολλά φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά, κυρίως καροτένια και καροτονοειδή, τα οποία προστατεύουν τα τοιχώματα της αναπνευστικής οδού.
Κατανάλωση: Απολαύστε το καθημερινά, είτε ωμό (ως έχει, μέσα σε σαλάτες ή ως τμήμα χυμού) είτε ελαφρώς βρασμένο στον ατμό. Προσθέστε το επίσης σε σάντουιτς, μαγειρευτά φαγητά, σούπες και σάλτσες, βράστε το μαζί με πράσο, μαϊντανό και σέλινο.
6. Κοτόσουπα
Η γιαγιά είχε δίκιο τελικά
Έχει τόσο προληπτική όσο και θεραπευτική δράση. Είναι εύπεπτη, συνεισφέρει στην ενυδάτωση του οργανισμού, προκαλεί αντισηψία, διαλύει τη βλέννα, περιορίζει τις εκκρίσεις των βλεννογόνων, καταπραΰνει τα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης.
Κατανάλωση: Προληπτικά 1-2 φλιτζάνια ζεστή κοτόσουπα τα κρύα βράδια του χειμώνα ή πιο συχνά με τα πρώτα συμπτώματα. Φροντίστε η σούπα να περιέχει αρκετά λαχανικά, π.χ. καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, αλλά ελάχιστο αλάτι.
7. Κρεμμύδι
Στην πρώτη γραμμή της ανοσοδιατροφής
Ισχυρό αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, μικροβιοκτόνο κατά των ιών και καθαριστικό των πνευμόνων, βοηθά σε αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.
Κατανάλωση: Προτιμάτε τα κόκκινα και πιο καυτερά κρεμμύδια. Τρώτε τουλάχιστον ½ κρεμμύδι καθημερινά, ωμό μέσα σε σαλάτες ή μαγειρεμένο στον ατμό ή μέσα σε μαγειρεμένα φαγητά και σούπες – η κρεμμυδόσουπα σταματά την καταρροή! Αν δεν αντέχετε την έντονη μυρωδιά του, αντικαταστήστε το με πράσο.
8. Κριθάρι
Πλούσιο σε πρεβιοτικά
Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών, πρεβιοτικών με ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες όπως οι β-γλυκάνες, καθώς και βιταμινών Β.
Κατανάλωση: Οι σπόροι του κριθαριού μαγειρεύονται όπως το καστανό ρύζι. Το κριθάλευρο χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, σε σούπες ως πηκτικό μέσο και σε βραστά φαγητά. Οι νιφάδες κριθαριού τρώγονται όπως οι νιφάδες βρόμης, π.χ. πρώτα τις χυλώνετε και μετά προσθέτετε αποξηραμένα φρούτα, κομματάκια μήλου, καρύδια, κανέλα και μέλι.
9. Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανεκτίμητης διατροφικής αξίας
Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το λεμφικό σύστημα, αυξάνουν τη δραστικότητα των λευκοκυττάρων, βοηθούν στην αδρανοποίηση τοξικών ουσιών και στην αποβολή ιών από τον οργανισμό.
Κατανάλωση: Τρώτε καθημερινά ½-1 φλιτζάνι λαχανάκια Βρυξελλών ή, εναλλακτικά, άλλα σταυρανθή λαχανικά, π.χ. κουνουπίδι, κραμβολάχανο, μπρόκολο. Μπορείτε να τα βράσετε στον ατμό, να τα ψήσετε στο φούρνο, να τα βάλετε σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας ή να τα προσθέσετε ωμά σε σαλάτες.
10. Μανιτάρια
Οι πολύτιμοι μύκητες
Διαθέτουν αναλγητικές, αποχρεμπτικές και αντιβηχικές ιδιότητες και επίσης παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Κατανάλωση: Επιλέγετε μανιτάρια συσκευασμένα, καλύτερα φρέσκα παρά αποξηραμένα, όπως Agaricus, Brown, Plevrotus, Portobello. Μπορείτε να τα ψήσετε ή/και να τα προσθέσετε σε σούπες, μαγειρευτά φαγητά, πίτες, σάλτσες, σαλάτες κ.α.
11. Μήλο κόκκινο
Το σούπερ φρούτο
Είναι καλή πηγή πηκτίνης, μηλικού οξέος και φλαβονοειδών, με αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική και αποτοξινωτική δράση.
Κατανάλωση: Απολαύστε το μήλο ωμό ως έχει ή ως χυμό. Συνδυάστε το με γιαούρτι ή καρύδια, βάλτε το σε σαλάτες λαχανικών ή συνοδεύστε με αυτό το τσάι σας. Προτιμήστε βιολογικής γεωργίας, ώστε να καταναλώσετε και τη φλούδα του.
12. Πιπεριά κόκκινη
Με κάθε ευκαιρία
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ανεβάζει τη σωματική θερμοκρασία, απελευθερώνει ενδορφίνες, δρα ως ήπιο παυσίπονο.
Κατανάλωση: Ωμή σε σαλάτες λαχανικών, ως συνοδευτικό λευκών τυριών, ψητή στη σχάρα, αναμεμειγμένη με πολτοποιημένα ρεβίθια και ταχίνι, μέσα σε μαγειρευτά φαγητά.
13. Πορτοκάλι
Καθημερινή διατροφική συνήθεια
Μειώνει την οξείδωση και τις φλεγμονές, έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες, αυξάνει τη δράση των αντισωμάτων, ανακουφίζει από την καταρροή.
Κατανάλωση: Τουλάχιστον 1 πορτοκάλι καθημερινά. Απολαύστε το αυτούσιο, προσθέστε το σε σαλάτες πράσινων λαχανικών, κάντε φρουτοσαλάτες με άλλα όξινα φρούτα, συνδυάστε το με λαχανικά ή γκρέιπφρουτ σε χυμό.
14. Ρόδι
Καλοτυχία και καλή υγεία
Περιέχει πλήθος πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, όπως βιταμίνη C, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, πουνικαλαγκίνες, που ενεργοποιούν και βελτιώνουν την ανοσολογική ανταπόκριση.
Κατανάλωση: Γίνεται χυμός (βοηθά στον πονόλαιμο), βινεγκρέτ και σιρόπι για χρήση ως σάλτσα, άλειμμα και μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή τρώγεται μέσα σε σαλάτες, γιαούρτι, ρύζι, φακές.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 154
Update: Νοέμβριος 2016