Διαλειμματική νηστεία: Οι κίνδυνοι που δε γνώριζες

09.11.2014
Είναι μια από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές δίιατας που το τελευταίο διάστημα αποκτά δημοφιλία. Τι να πιστέψεις και τι όχι;

Η δίαιτα της διαλλειματικής νηστείας γίνεται ολοένα και πιο γνωστή, ειδικά χάρη στην ιδιαίτερη προτίμηση πολλών celebrities σε αυτήν. Ωστόσο, καλό είναι να μάθεις μερικά γι΄αυτήν πριν τη δοκιμάσεις.

Τι είναι η δίαιτα της διαλλειματικής νηστείας;

Η λογική της είναι απλή: εναλλαγή κανονικής διατροφής και αυστηρής νηστείας για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μέσα στην ημέρα ή κάποιες ημέρες της εβδομάδας. Για παράδειγμα, μια μέθοδος διαλλείματικής δίαιτας ορίζει αποχή από κάθε τροφή για 14 με 16 ώρες την ημέρα και μετά κανονικό φαγητό το επόμενο 10ωρο ή 8ωρο. Άλλη προσέγγιση, ορίζει αποχή από κάθε είδους τροφή για 1 ή 2 φορές την εβδομάδα ημερησίως. Ωστόσο, ακόμη κι αν η δίαιτα έχει αποτελέσματα υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Ας δούμε περισσότερα...

5 αλήθειες για την διαλλειματική νηστεία

1. Όλα είναι θέμα θερμίδων! Τα κιλά σίγουρα θα υποχωρήσουν αλλά όχι δια μαγείας. Η διαλλείπουσα νηστεία στην πραγματικότητα μειώνει τις θερμίδες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, όπως κάνει και κάθε δίαιτα.

2. Αυξάνει τις ορμόνες του στρες. Ένα από τα μειονεκτήματα της δίαιτας αυτής είναι ότι αυξάνει τις ορμόνες του στρες. Ειδικότερα, αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που αφενός οδηγούν σε αύξηση βάρους κι αφετέρου προκαλούν στον οργανισμό της αίσθηση της κούρασης, δύο πράγματα που κανείς δε τα θέλει.

3. Προσοχή στις... υπογλυκαιμίες. Ένας ακόμη λόγος που η διαλλειματική νηστεία δεν αποτελεί μια τόσο καλή ιδέα είναι το πως μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με το σάκχαρο. Η εξαντλητική νηστεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει πτώση των τιμλων σακχάρου στο αίμα. Προσοχή λοιπόν!

4. Υπάρχει απώλεια μυικού ιστού; Άλλο ένα μείον της μεθόδου αυτής είναι η απώλεια μυϊκού ιστού. Όταν νηστεύουμε για μεγάλα διαστήματα παρατηρείται απώλεια μυικής μάζας, στην προσπάθεια του σώματος να παράγει γλυκόζη έτσι ώστε να διατηρηθούν τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος στον οργανισμό. Αυτό φυσικά, διαφέρει από οργανισμό σε οργανισμό κι εξαρτάται από τον μεταβολισμό μας.

5. Και με την αποτοξίνωση τι γίνεται; Σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε να πουμε κάτι αρνητικό. Όντως η διαλλειματική νηστεία αποτοξινώνει αποτελεσματικά τον οργανισμό!