Θερμίδες σας πίνω στο ποτήρι μου & δεν το ξέρω

03.11.2014
Τι καλύτερο από ένα ποτήρι κρασάκι ή έστω μια μπυρίτσα στο τέλος της ημέρας με καλή παρέα και χαλαρή διάθεση; Και συνήθως το ένα φέρνει το άλλο και τα ποτάκια γίνονται 2 ή 3. Μήπως όμως αν γνώριζες τις θερμίδες ή μάλλον καλύτερα αν ήξερες σε τι αντιστοιχούσαν ακύρωνες τη δεύτερη παραγγελία;

Νέα βρετανική έρευνα αποδεικνύει το προφανές: πως δηλαδή οι περισσότεροι απλά δεν έχουμε ιδέα πόσες θερμίδες προσλαμβάνουμε με το αλκοόλ κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παχαίνουμε ασυναίσθητα, ακόμη κι αν κάνουμε δίαιτα!

Σύμφωνα με την έρευνα - που διεξήχθη μεν στην Βρετανία αλλά τα πράγματα δε θα είναι και τόσο διαφορετικά στην Ελλάδα - η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν είχαν επίγνωση των θερμίδων. Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, οι ενήλικες προσλαμβάνουν τουλάχιστον το 10% των θερμίδων που καταναλώνουμε ημερησίως από το αλκοόλ και μόνο.

Μάλίστα, όπως αποκαλύπτει η έρευνα, δεν είναι μόνο η κατανάλωση του ποτού εκείνη την ώρα που προσθέτει θερμίδες αλλά η επόμενη ημέρα και οι λιγούρες μας για υδατάνθρακα που φέρνει η αφυδάτωση του αλκοόλ.

Για να πάρεις μια ιδέα:

* Περίπου 56 θερμίδες έχει ένα μικρό ποτηράκι του κρασιού

* Ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας τύπου lager (το μισόλιτρο) αντιστοιχει με ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας

* 1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί (περίπου 250 ml) αντιστοιχεί σε 4 κροκέτες ψαριού

* 1 μπουκάλι μαύρη μπύρα αντιστοιχεί σε μια ολόκληρη πάστα ή ένα μεγαλούτσικο κομμάτι τούρτας

* 1 κοκτέιλ πίνα κολάντα είναι σαν να τρως ένα γεύμα μπέργκερ με τηγανητές πατάτες και κόκα-κόλα αφού το εν λόγω κοκτέιλ είναι πλούσιο σε θερμίδες (περίπου 644, μπορεί και παραπάνω)

* Ένα ποτήρι βότκα με τόνικ ή χυμό είναι σαν να καταναλώνεις ένα μικρό ντόνατ με σοκολάτα

Κι αν είσαι του μετρήματος...

Ενδικτικά οι θερμίδες μερικών ποτών

Bότκα (1 μικρή δόση) 195 θερμίδες
Oύζο (1 δόση 50γρ.) 165
Oυίσκι (1 δόση 45γρ.)120
Pούμι σκέτο με πάγο 115
Ρούμι με κόκα κόλα: τουλάχιστον 240 θερμίδες
Καλούα (1 δόση 30γρ.) 106 θερμίδες
Kαμπάρι ποτό (1 δόση 45γρ.)105 θερμίδες
Κουαντρώ λικέρ (δόση 30γρ.) 81 θερμίδες
Σαμπάνια 91 ποτηράκι μισογεμάτο) 170 θερμίδες

***Δε βρήκες το ποτό που συνηθίζεις να πίνεις στη λίστα μας; Μπορείς να τσεκάρεις τον θερμιδομετρητή μας. Η αναζήτηση γίνεται αλφαβητικά. Αν για παράδειγμα πίνεις Μαρτίνι, θα μεταβείς στο γράμμα Μ κι εκεί θα δεις πως μια μεζούρα Μαρτίνι κοκτέιλ έχει 215 θερμίδες. Κάνε κλίκ εδώ για να μεταβείς στον θερμιδομετρητή του womenonly.gr.

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα