Οι ρουτίνες ύπνου είναι πάντα ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης, αλλά μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι: Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες; Όπως αποδεικνύεται, δεν είναι απλώς στο μυαλό μας, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Οι γυναίκες όντως χρειάζονται να κοιμούνται για λίγα παραπάνω λεπτά, και οι λόγοι είναι πολύ πιο περίπλοκοι από το να είναι απλά κουρασμένες ή τεμπέλες.
Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες;
Υπάρχουν αρκετοί βιολογικοί, ορμονικοί και ακόμη και ψυχολογικοί λόγοι για τη διαφορά στην ποσότητα ύπνου που χρειάζονται οι γυναίκες. Εάν, λοιπόν, νιώθεις ενοχές που μένεις λίγο παραπάνω στο κρεβάτι, μπορείς να το αφήσεις πίσω σου. Ο ύπνος είναι αυτοφροντίδα και υποστηρίζεται από επιστημονική έρευνα.
Πολυδιεργασία
Οι γυναίκες τείνουν να κάνουν πολλές δουλειές ταυτόχρονα και συχνά συνδυάζουν εργασία, σπουδές, οικογένεια, φίλους, τις αγαπημένες τους σειρές στο Netflix και άλλα. Αλλά αυτή η υπερδύναμη έχει το κόστος της. Ο γυναικείος εγκέφαλος επεξεργάζεται περισσότερες πληροφορίες ταυτόχρονα και χρησιμοποιεί περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε σύγκριση με τον ανδρικό εγκέφαλο. Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Loughborough, αυτή η "επιπλέον χρήση" του εγκεφάλου σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Και καθώς ο ύπνος δεν είναι μόνο ξεκούραση, αλλά είναι ο χρόνος που ο εγκέφαλος "αναδιοργανώνει" τις νευρωνικές συνδέσεις, και στις γυναίκες, αυτό απαιτεί περισσότερες ώρες ύπνου.
Ορμόνες
Από τον έμμηνο κύκλο μέχρι την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, οι γυναικείες ορμόνες επηρεάζουν σημαντικά τον ύπνο. Κατά τη διάρκεια των φάσεων του έμμηνου κύκλου, τα επίπεδα της προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία ή δυσκολία στον ύπνο. Το ίδιο συμβαίνει και κατά την εγκυμοσύνη, όταν το σώμα υφίσταται δραστικές αλλαγές που επηρεάζουν τόσο την ποσότητα, όσο και την ποιότητα του ύπνου. Κατά την εμμηνόπαυση, οι εξάψεις και οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να διαταράξουν τις ώρες ύπνου, κάνοντάς τις να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακτήσουν ενέργεια στο κρεβάτι.
Άγχος
Η πολυδιεργασία μπορεί να έχει το τίμημά της και το άγχος μπορεί να είναι ένας συνεχής σύντροφος στη ζωή πολλών γυναικών. Μεταξύ εργασίας, οικογενειακών και προσωπικών υποχρεώσεων, ο γυναικείος εγκέφαλος συχνά λειτουργεί σε "επιπλέον" κατάσταση, ακόμη και όταν προσπαθεί να χαλαρώσει. Το χρόνιο άγχος μπορεί να μειώσει την ποιότητα του βαθύ ύπνου, εκείνου του σταδίου όταν το σώμα πραγματικά ξεκουράζει τον εαυτό του. Γι' αυτό οι γυναίκες συχνά χρειάζονται περισσότερο ύπνο για να αντισταθμίσουν αυτό το έλλειμμα και να επιτύχουν πλήρη αποκατάσταση.
Θερμοκρασία σώματος
Το γυναικείο σώμα έχει χαμηλότερη βασική θερμοκρασία από το ανδρικό σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι ψύχεται πιο γρήγορα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η ψύξη είναι κρίσιμη για να μπούμε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου. Ωστόσο, οι ορμονικές αλλαγές, ειδικά σχετιζόμενες με τον έμμηνο κύκλο, μπορούν να διαταράξουν αυτή τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, αναγκάζοντας τις γυναίκες να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν σε έναν αναπαυτικό ύπνο.
Μακρύτερες φάσεις ύπνου
Οι γυναίκες τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο στις βαθιές φάσεις του ύπνου και στη φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών), φάσεις που είναι απαραίτητες για την αναγέννηση των ιστών, την εδραίωση της μνήμης και την αναπλήρωση της πνευματικής ενέργειας. Αυτές οι φάσεις απαιτούν περισσότερο από τον εγκέφαλο και, όταν δεν ολοκληρώνονται σωστά, νιώθεις ότι δεν έχεις αρκετή ενέργεια για να ανταποκριθείς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες χρειάζονται αυτές τις επιπλέον ώρες ύπνου σε σχέση με τους άντρες.
Μια προδιάθεση για να φροντίζουν τους άλλους
Αν και ακούγεται πιο ψυχολογικό παρά επιστημονικό, μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν έναν ισχυρότερο "ενστικτό ετοιμότητας" από τους άντρες. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και όταν κοιμούνται, είναι πιο προσεκτικές στους εξωτερικούς ήχους, όπως το κλάμα ενός μωρού ή οποιοσδήποτε ύποπτος θόρυβος στο σπίτι. Αυτή η κατάσταση ετοιμότητας μπορεί να κάνει τον ύπνο λιγότερο βαθύ και πιο εύκολα διαταραγμένο, προκαλώντας την ανάγκη για περισσότερο ύπνο για να αναπληρωθεί αυτή η μειωμένη ποιότητα.
Ο ύπνος είναι αυτοφροντίδα
Σε έναν κόσμο που εκτιμά την παραγωγικότητα πάνω από όλα, πολλές γυναίκες αισθάνονται ένοχες όταν ξεκουράζονται ή δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία τους. Ωστόσο, αυτές οι βιολογικές και ορμονικές διαφορές θα πρέπει να μας θυμίζουν ότι δεν είναι απλώς φυσιολογικό να χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο, είναι αναγκαίο! Ο ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, είναι πράξη αυτοαγάπης και επένδυση στην σωματική, ψυχική και συναισθηματική μας υγεία.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε την επόμενη φορά που κάποιος μας πει ότι κοιμόμαστε «πολύ», είναι ότι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Κάνε προτεραιότητα τον ύπνο σου, γιατί δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να φροντίζεις την υγεία και την ευημερία σου με κάτι τόσο απλό όσο ένας καλός ύπνος.
Ο ύπνος είναι περισσότερο από μια ανάγκη. Είναι ο κινητήρας που κινεί τις ζωές μας. Από την ικανότητά μας να παίρνουμε αποφάσεις μέχρι την ενέργεια να αντιμετωπίσουμε την ημέρα, όλα ξεκινούν από τον ύπνο. Ώρα να προσαρμόσεις τη ρουτίνα σου: κλείσε τις συσκευές σου και αφιέρωσε χρόνο απολαμβάνοντας τον ύπνο που χρειάζεται το σώμα σου. Το να κοιμηθείς περισσότερο δεν είναι απλώς ευχάριστο, είναι μια ανάγκη υποστηριζόμενη από την επιστήμη.