Κάποια στιγμή, σχεδόν όλοι έχουμε βιώσει ένα βράδυ που να μη μπορεί με τίποτα να μας πάρει ο ύπνος με αποτέλεσμα να μένουμε άυπνοι. Είτε οφείλεται στο άγχος, σε διεγερτικά ή χωρίς συγκεκριμένο λόγο, η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι όχι μόνο εκνευριστική αλλά και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διάθεση, την ψυχική κατάσταση και την ενέργειά μας. Ακόμα και η απώλεια λίγων ωρών ύπνου μπορεί να μετατρέψει ένα ευδιάθετο άτομο, σε μη παραγωγικό την επόμενη μέρα και με πάρα πολύ νευρικότητα.
Φυσικά, όταν η αϋπνία γίνεται χρόνιο πρόβλημα, είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με έναν γιατρό. Αλλά για να αντιμετωπίσεις ή να προλάβεις, το περιστασιακό ανήσυχο βράδυ, υπάρχουν πολλές φυσικές, εύκολες λύσεις που συχνά υποτιμούνται ή αγνοούνται. Ένα από τα πιο δοκιμασμένα και αληθινά κόλπα; Τα φαρμακευτικά βότανα. Άλλωστε, τα φυτά αποτέλεσαν τη βάση για την ανακάλυψη των σύγχρονων φαρμάκων και χάρη στην συνεργιστική επίδραση των αντιοξειδωτικών και των αντιφλεγμονωδών πολυφαινολών, μπορούν πραγματικά να έχουν αξιοσημείωτη επίδραση στην ευεξία.
Βότανα όπως το χαμομήλι και η βαλεριάνα έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για να προάγουν τη χαλάρωση και τον ξεκούραστο ύπνο. Το χαμομήλι, για παράδειγμα, έχει μια απαλή, καταπραϋντική επίδραση. Η βαλεριάνα συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους. Αυτά τα συστατικά λειτουργούν αρμονικά για να δημιουργήσουν μια την απόλυτη αίσθηση χαλάρωσης.
Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι πολλά από τα βότανα που προκαλούν φυσικά ηρεμία και μειώνουν το άγχος, δημιουργούν καταπραϋντικά και νόστιμα αφεψήματα. Ας δούμε τα καλύτερα βότανα για ύπνο που μπορείς να προσθέσεις στη νυχτερινή σου ρουτίνα.
Το χαμομήλι βοηθάει στον ύπνο;
Δεν είναι τυχαίο που οι γιαγιάδες παντού ορκίζονται σε ένα φλιτζάνι χαμομήλι πριν από τον ύπνο. Το λουλούδι αυτό είναι ένα αρχαίο φάρμακο για την πρόκληση ηρεμίας και ύπνου. Στην πραγματικότητα, το χαμομήλι χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την καταπολέμηση του άγχους.
Ωστόσο, τα οφέλη του χαμομηλιού στον ύπνο δεν είναι απλώς ένας λαϊκός μύθος. Μια πρόσφατη ανασκόπηση διαπίστωσε ότι το χαμομήλι «μπορεί να είναι μια υποσχόμενη φυτική θεραπεία για το άγχος, την κατάθλιψη, την ποιότητα του ύπνου, τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος, τη διάρροια, τον κολικό, τη διαχείριση του πόνου, τη ναυτία, τον εμετό και τον διαβήτη».
Όπως σημειώνει το Harvard Health, «οι ερευνητικές μελέτες υποδεικνύουν αρκετά πιθανά οφέλη του χαμομηλιού, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου θανάτου από καρδιακές παθήσεις, της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και της πιθανής προστασίας κατά ορισμένων καρκίνων. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, το χαμομήλι μπορεί επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες που υποφέρουν από προεμμηνορροϊκό σύνδρομο... και μελέτες δείχνουν ότι μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει την οστική απώλεια που σχετίζεται με την ηλικία».
Σε κάθε περίπτωση, τα άνθη του χαμομηλιού, τα οποία μοιάζουν με μικροσκοπικές μαργαρίτες, περιέχουν φλαβονοειδή, τερπενοειδή και κουμαρίνες, που σίγουρα έχουν ήπιες ηρεμιστικές, αντιφλεγμονώδεις και αντισπασμωδικές ιδιότητες.
Αν και το χαμομήλι διατίθεται σε κάψουλες, οι περισσότεροι το γνωρίζουν ως προπαρασκευασμένο σε φακελάκια τσαγιού ή σε μορφή χύμα τσαγιού. Η γεύση του είναι φυσικά ΄ήπια, λεπτή και ευχάριστη, αλλά αν προτιμάς πιο γλυκό αφέψημα, λίγες σταγόνες λεμονιού και ένα κουταλάκι μέλι το συνοδεύουν άψογα και μπορεί να έχουν επιπλέον οφέλη για την ανακούφιση του στομαχιού.
Τα καλύτερα βότανα για ύπνο και άγχος
Το χαμομήλι μπορεί να είναι το πιο γνωστό βότανο για τη χαλάρωση, αλλά υπάρχουν και άλλα φυτά με θεραπευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, η ρίζα της βαλεριάνας χρησιμοποιείται επίσης σε τσάγια για χαλάρωση, ενώ η λεβάντα είναι αγαπητή για το χαρακτηριστικό της άρωμα και τις καταπραϋντικές της ιδιότητες. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά σε αυτά και άλλα δημοφιλή βότανα που συνδυάζονται συχνά με το χαμομήλι για να μειώσουν το άγχος και να προκαλέσουν ύπνο.
-
Ρίζα βαλεριάνας: Έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθά στη χαλάρωση των μυών και έχει ήπια, ξυλώδη γεύση. Συχνά χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τους πόνους περιόδου και προβλήματα του πεπτικού όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
-
Λεβάντα: Γνωστή για το άρωμά της, η λεβάντα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες. Ακόμη και το απλό άρωμά της μπορεί να μειώσει την αϋπνία και το άγχος.
-
Κράταιγος: Ένα αντιοξειδωτικό μούρο που μπορεί να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στη χώνεψη, ενώ χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
-
Πασιφλόρα: Περιέχει νευροδιαβιβαστές που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και να αντιμετωπίσουν την αϋπνία, ενώ βοηθά και σε πεπτικά προβλήματα.