Τι είναι το water fasting και πόσο ασφαλές είναι για την υγεία;

22.10.2024
Τι είναι το water fasting και πόσο ασφαλές είναι για την υγεία;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Βοηθά το water fasting πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Το water fasting, ή νηστεία με νερό, είναι μια πρακτική κατά την οποία αποφεύγεις την κατανάλωση τροφής και πίνεις αποκλειστικά μόνο νερό. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή μπορεί να ποικίλλουν, από επιθυμία για απώλεια βάρους μέχρι πνευματικούς, θρησκευτικούς ή ακόμη και υγειονομικούς στόχους.

Αν και η νηστεία με νερό προσφέρει ορισμένα οφέλη για την υγεία, μπορεί να κρύβει και κινδύνους. Δεν είναι μια μέθοδος κατάλληλη για όλους, και πριν ξεκινήσεις ένα τέτοιο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να προετοιμαστείς σωστά. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τέτοιες νηστείες πρέπει να γίνονται σε περιόδους που το σώμα σου δεν απαιτεί έντονη ενέργεια. Πάντα να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις οποιαδήποτε νηστεία.

Τι είναι ακριβώς η νηστεία με νερό;

Η νηστεία με νερό είναι ουσιαστικά η πλήρης αποχή από το φαγητό, με την κατανάλωση μόνο νερού για μια καθορισμένη χρονική περίοδο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για τη διάρκεια αυτής της νηστείας, αλλά συνιστάται να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες, εκτός αν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση. Παραδοσιακά, οι άνθρωποι νήστευαν για θρησκευτικούς λόγους, αλλά τα τελευταία χρόνια η πρακτική αυτή έχει κερδίσει δημοτικότητα ως τρόπος βελτίωσης της υγείας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το σώμα σου μπορεί να ενισχύσει την αυτοφαγία, μια φυσική διαδικασία που επιτρέπει στα κύτταρα να ανακυκλώνουν παλιές ή κατεστραμμένες δομές. Αυτή η δράση έχει οφέλη για διάφορες παθήσεις, όπως οι μεταβολικές διαταραχές, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι και ορισμένες μορφές καρκίνου. Προσωπικά, δεν προτείνουμε να ακολουθήσει κάποιος αυτή τη μορφή νηστείας γιατι δεν είναι και οτι καλύτερο για την υγεία.

Βοηθά το water fasting πραγματικά στην απώλεια βάρους;

Η νηστεία με νερό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια κιλών, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της απώλειας προέρχεται από την άπαχη μάζα του σώματός σου, όπως τους μυς, και όχι από το λίπος. Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 67% της απώλειας βάρους κατά τη διάρκεια της νηστείας αφορά την άπαχη μάζα, ενώ μόνο το 33% είναι λίπος.

Αυτό σημαίνει ότι, ενώ η ζυγαριά μπορεί να δείχνει μείωση, το water fasting δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσεις λίπος. Επιπλέον, τα όποια μεταβολικά οφέλη προκύπτουν κατά τη διάρκεια της νηστείας υποχωρούν όταν επιστρέφεις σε κανονική διατροφή. Αν ο στόχος σου είναι να μειώσεις το σωματικό λίπος και όχι τους μυς, τότε ίσως αυτή η μέθοδος δεν είναι η πιο κατάλληλη.

Πώς λειτουργεί το Water Fasting;

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για το πώς να κάνεις νηστεία με νερό, αλλά θα πρέπει να είσαι προσεκτική εάν σκέφτεσαι να το δοκιμάσεις. Ορισμένα άτομα δεν θα πρέπει να το κάνουν καθόλου ή θα πρέπει να το κάνουν μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Παιδιά και εφήβους
  • Ηλικιωμένους άνω των 75 ετών
  • Έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες
  • Άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών και ευπαθείς ομάδες

Ποιοι πρέπει να αποφύγουν το Water Fasting;

Η νηστεία με νερό δεν είναι κατάλληλη για όλους και μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ορισμένα άτομα. Θα πρέπει να την αποφύγεις εάν ανήκεις σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Έχεις χαμηλό βάρος
  • Υποφέρεις από καρδιολογικά προβλήματα
  • Έχεις διαβήτη τύπου 1
  • Έχεις συχνούς πονοκεφάλους που δεν ελέγχονται εύκολα
  • Υποβάλλεσαι σε μετάγγιση αίματος
  • Παίρνεις φαρμακευτική αγωγή που επηρεάζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σου

Το water fasting μπορεί να είναι μια μέθοδος που προσφέρει ορισμένα οφέλη, όπως την ενίσχυση της αυτοφαγίας και την προσωρινή απώλεια κιλών. Ωστόσο, δεν είναι πάντα αποτελεσματική για την απώλεια λίπους, και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλη για όλους και ενέχει κινδύνους, ειδικά για άτομα με συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να ενημερωθείς πλήρως και να ζητήσεις τη συμβουλή ενός γιατρού πριν ξεκινήσεις αυτή τη διαδικασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.10.2024 - 00:00