Γιατί να πεις «ναι» στις πατάτες με φλούδα

29.08.2024
Γιατί να πεις «ναι» στις πατάτες με φλούδα
ΠΗΓΗ:PEXELS
Όλα τα οφέλη.

Σίγουρα έχεις ακούσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να πετάς τη φλούδα της πατάτας, αλλά πόσο καλά ξέρεις τους λόγους που την καθιστούν τόσο σημαντική για την υγεία σου; Μπορεί να φαίνεται σαν ένα αδιάφορο κομμάτι της πατάτας, αλλά στην πραγματικότητα, η φλούδα της είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ωφελήσουν το σώμα σου με τρόπους που ίσως δεν έχεις φανταστεί. Ας δούμε λοιπόν τους λόγους για να την κρατήσεις στο πιάτο σου την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις.

1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Η φλούδα της πατάτας είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου. Επιπλέον, περιέχει ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η Β6, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού και την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, κρατώντας τη φλούδα της πατάτας, ενισχύεις την άμυνα του οργανισμού σου απέναντι σε ασθένειες και λοιμώξεις.

2. Υποστήριξη της οστικής υγείας

Αν θέλεις να διατηρήσεις γερά κόκκαλα, η φλούδα της πατάτας είναι ένας σύμμαχος που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Περιέχει μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το κάλιο, το ασβέστιο και ο φώσφορος, τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Μάλιστα, το κάλιο βοηθά στη μείωση της απώλειας ασβεστίου από τα οστά, πράγμα που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

3. Ανακούφιση από αλλεργίες

Η φλούδα της πατάτας περιέχει φλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από αλλεργίες και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις. Η κουερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την απελευθέρωση ισταμίνης, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη στην αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος και της αλλεργικής ρινίτιδας.

4. Μείωση της χοληστερίνης

Εάν ψάχνεις έναν φυσικό τρόπο να κρατήσεις τη χοληστερίνη σου υπό έλεγχο, η φλούδα της πατάτας μπορεί να βοηθήσει. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερίνης στο έντερο, και περιέχει αντιοξειδωτικά όπως οι πολυφαινόλες που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

5. Ενδυνάμωση των μαλλιών και πρόληψη της τριχόπτωσης

Η φλούδα της πατάτας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του χρώματος και της δύναμης των μαλλιών σου. Ο χυμός της φλούδας, με τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, βοηθά στην ενίσχυση της μελανίνης, την ουσία που δίνει χρώμα στα μαλλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσική θεραπεία κατά της τριχόπτωσης. Δοκίμασε να τον εφαρμόσεις στο τριχωτό της κεφαλής σου για να δεις τη διαφορά.

Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψεις πατάτες, σκέψου δύο φορές πριν πετάξεις τη φλούδα. Είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σου από πολλές πλευρές.

Τελευταία τροποποίηση στις 29.08.2024 - 00:57