Πολύς κόσμος ξυπνά πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας και αλλάζει πλευρό. Αυτά τα ξυπνήματα συνήθως συμπίπτουν με τις μεταβάσεις από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο και είναι τόσο σύντομα που τις περισσότερες φορές δεν τα θυμόμαστε το πρωί.
«Ο μέσος ενήλικας ξυπνά επτά έως δεκαπέντε φορές κάθε βράδυ, και αυτό είναι φυσιολογικό», λέει ο Michael Perlis, διευθυντής του Προγράμματος Συμπεριφορικής Ιατρικής Ύπνου στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Αλλά το ξύπνημα στις 3 το πρωί είναι κάτι που μπορεί να μας βγάλει από έναν βαθύ ύπνο και μπορεί να μας δυσκολέψει να κοιμηθούμε ξανά.
3 συμβουλές για να ξυπνάς πιο εύκολα το πρωί
Ιστορική η εξήγηση
Ο λόγος για αυτό το ξύπνημα στις 3 το πρωί μπορεί να έχει τις ρίζες του πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν οι άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική χώριζαν τον ύπνο τους σε δύο τμήματα: πρώτον ύπνο και δεύτερο ύπνο. Όταν ήρθε το τεχνητό φως, οι άνθρωποι μπορούσαν να εργάζονται πολύ αργότερα μέχρι το βράδυ. Αυτό σήμαινε ότι οι ώρες ύπνου πήγαιναν όλο και πιο αργά, διαταράσσοντας τους κιρκάδιους ρυθμούς και ξαναρυθμίζοντας την αίσθηση του χρόνου.
Όσο πέρναγαν τα χρόνια και οι αιώνες, ο ύπνος έγινε κάτι που χρειαζόταν κάποιος για να αποδώσει την άλλη μέρα στη δουλειά του και σιγά σιγά συγκεντρώθηκε σε ένα ενιαίο διάστημα ύπνου, αντί στα δύο που είχε συνηθίσει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Ο λόγος που μπορεί κάποιος να ξυπνάει στις 3 το πρωί είναι ότι αυτή είναι η ώρα που μεταβαίνει από τον βαθύ ύπνο σε έναν πιο ελαφρύ ύπνο. Εάν πέσεις για ύπνο στις 11 το βράδυ, στις 3 το πρωί, δεν έχεις βαθύ ύπνο και μεταβαίνεις σε μεγαλύτερες περιόδους πιο ελαφρύ ύπνου, γνωστές ως REM. Ο εγκέφαλός σου είναι πιο ενεργός στο στάδιο REM, επομένως είναι πιο πιθανό να ξυπνήσεις.
Στον κόσμο του wellbeing, το ξύπνημα στις 3 το πρωί έχει μεγάλη σημασία. Ο Wayne Dwyer, ο οποίος ήταν ένας διάσημος Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας του οποίου το πρώτο βιβλίο πούλησε 100 εκατομμύρια αντίτυπα, προέτρεπε τον κόσμο να αποδεχθεί αρμονικά τη στιγμή που ξυπνά στις 3 το πρωί. «Βάλτε τα πόδια σας στο πάτωμα, σηκωθείτε από το κρεβάτι, νιώστε το πρωινό αεράκι και ακούστε τις εσωτερικές σας σκέψεις», είχε πει.
Εάν δυσκολεύεσαι με το ξύπνημα στις 3 το πρωί, θα πρέπει να κατανοήσεις ότι είναι απολύτως φυσιολογικό, οπότε προσπάθησε να χαλαρώσεις και περίμενε να έρθει ξανά ο ύπνος. Αν όχι, δεν χρειάζεται να είσαι ξαπλωμένη νιώθοντας άγχος. Σήκω, διάβασε ή άκουσε μουσική και δοκίμασε ξανά να κοιμηθείς μόλις αισθανθείς υπνηλία.
Πώς να πετύχεις υγιή ύπνο
Η πρακτική που είναι γνωστή ως «καλή υγιεινή ύπνου» μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σου να έχεις έναν καλό ύπνο. Οι πρακτικές υγιεινής ύπνου περιλαμβάνουν:
- Αποφυγή πικάντικων ή μεγάλων γευμάτων πριν τον ύπνο.
- Όχι στο κάρυ ή σε κάποιο παγωτό καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία και καούρα που μπορεί να σε ξυπνήσουν.
- Αποφυγή διεγερτικών όπως η καφεΐνη και η νικοτίνη το απόγευμα και το βράδυ.
- Αποφυγή αλκοόλ. Παρόλο που ένα ποτήρι κρασί μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς γρήγορα, ενδέχεται να διαταράξει τον ύπνο σου στο δεύτερο μέρος της νύχτας, καθώς το σώμα σου αρχίζει να επεξεργάζεται το αλκοόλ.
- Άσκηση. Μόλις 10 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα μπορούν να βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα του ύπνου σου. Ωστόσο, βάλε στόχο να πας στο γυμναστήριο νωρίτερα μέσα στην ημέρα, καθώς η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ενέργεια μετά την προπόνηση