Ο ύπνος με τους γονείς μπορεί να κάνει κακό στα παιδιά
Μια μελέτη από το Universidade Federal de Pelotas της Βραζιλίας, επιχείρησε να εξετάσει ποιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει ο ύπνος με τους γονείς στην ψυχική υγεία ενός παιδιού. Για αυτό εξέτασαν 3.583 παιδιά, τα οποία οι ερευνητές χώρισαν σε 4 ομάδες:
- Σε αυτά που δεν κοιμόντουσαν με τους γονείς (44,4%),
- Τα παιδιά μικρής ηλικίας που κοιμόντουσαν περιστασιακά με τους γονείς (36,2%),
- Τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που κοιμόντουσαν περιστασιακά με τους γονείς (12,0%),
- Σε αυτά που επέμεναν να κοιμούνται με τους γονείς (7,4%).
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μερικά παιδιά μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους για κοινωνικο-οικονομικούς λόγους ή για πολιτιστικές πεποιθήσεις, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ύπνος με τους γονείς είναι μια κοινή πρακτική μεταξύ των παιδιών που πήραν μέρος στην έρευνα.
Διάβασε και αυτό: Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεσαι με βάση την ηλικία σου
Ωστόσο, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος με τους γονείς μπορεί να βλάψει την ψυχική υγεία του παιδιού. Μελετώντας τα παιδιά από τη γέννησή τους, όσα επέμεναν να κοιμούνται με τους γονείς τους, βρέθηκαν να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν μια ψυχιατρική διαταραχή και να εσωτερικοποιήσουν τα προβλήματά τους σε σύγκριση με τις άλλες 3 ομάδες παιδιών.
Συγκριτικά στις 4 ομάδες, οι πιθανότητες να αναπτυχθεί μια ψυχιατρική διαταραχή αφορούσε στα παιδιά που μοιράζονταν το κρεβάτι με τους γονείς τους.
Ο ύπνος με τους γονείς μπορεί επίσης να βλάψει τη σωματική υγεία ενός μωρού. Όχι μόνο οι κοιμισμένοι γονείς κινδυνεύουν να «πλακώσουν» από πάνω το μωρό τους, αλλά ακόμα και το στρώμα των γονιών μπορεί και να μην είναι ασφαλές για το ίδιο καθώς χρειάζεται ένα σταθερό στρώμα.
ύπνος με το παιδί μπορεί επίσης να κάνει κακό στους γονείς
Σε άλλη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland και τη Σχολή Νοσηλευτικής, οι ερευνητές εξέτασαν 277 μητέρες χαμηλού εισοδήματος και τα παιδιά τους στη Βαλτιμόρη.
Αυτό το είδες; Νέα έρευνα δείχνει πόσες ώρες ύπνου χάνεις όταν έρχεται ένα νέο μωρό στην οικογένεια
Το συμπέρασμα ήταν ότι οι μητέρες που μοιράζονταν το κρεβάτι με τα παιδιά τους, έχαναν μια ώρα ύπνου και ανέφεραν ότι έπασχαν από κατάθλιψη και άγχος. Οι μητέρες που κοιμόντουσαν χωριστά από τα παιδιά τους δεν έχαναν καθόλου από τον ύπνο τους και δεν αντιμετώπισαν συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον, η μελέτη απέδειξε επίσης ότι αφήνοντας τα παιδιά να κοιμηθούν χωριστά, αυτά μαθαίνουν να αυτοκαθησυχάζονται και να αναπτύσσουν υγιή πρότυπα ύπνου.