SEX

Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το σεξ για να γλιτώσεις την ουρολοίμωξη

07.10.2024
Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το σεξ για να γλιτώσεις την ουρολοίμωξη
Η ούρηση μετά το σεξ είναι πολύ σημαντική γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης

Η ουρία μετά την σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι το πιο σημαντικό βήμα για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την υγεία σας και να μειώσετε την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε μια επώδυνη λοίμωξη.

Γιατί είναι σημαντική η ούρηση μετά το σεξ

Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια εισέρχονται στο ουροποιητικό σύστημα μέσω της ουρήθρας και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη. Δεδομένου ότι η ουρήθρα βρίσκεται κοντά στο κόλπο, η ούρηση αμέσως μετά το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση τυχόν βακτηρίων που μπορεί να έχουν μεταφερθεί εκεί κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Ποιοι ωφελούνται περισσότερο;

Αν έχετε ιστορικό ουρολοιμώξεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ουρείτε μετά το σεξ. Η μικρή απόσταση από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη διευκολύνει την είσοδο των βακτηρίων, και η ούρηση μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά.

Τι γίνεται αν δεν έχετε διεισδυτικό σεξ;

Ακόμα και αν δεν συμμετέχετε σε διεισδυτικό σεξ, μπορείτε να έχετε επαφή με το αιδοίο σας. Ωστόσο, αν ο σύντροφός σας επιλέξει να κάνει στοματικό σεξ, μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς τα βακτήρια μπορεί να μεταφερθούν στην ουρήθρα.

Πόσο γρήγορα πρέπει να υυρήσετε;

Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να πάτε στην τουαλέτα μέσα σε 30 λεπτά μετά το σεξ. Όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχετε στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν να περιμένετε λίγα λεπτά πριν σηκωθείτε, ώστε να διευκολύνετε την πιθανότητα γονιμοποίησης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ούρηση μετά το σεξ θα επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες σας να μείνετε έγκυος. Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να περιμένετε για περίπου πέντε λεπτά και μετά να πάτε στην τουαλέτα.

Σχετικά με τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις

Ενώ η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, δεν προσφέρει προστασία από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ). Τα βακτήρια που σχετίζονται με τις ΣΜΝ μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω μικροσκοπικών τραυματισμών στις βλεννώδεις μεμβράνες. Ο μόνος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο είναι η χρήση προφυλακτικού και η τακτική εξέταση για ΣΜΝ.

Τι συμβαίνει αν δεν ουρήσετε μετά το σεξ;

Αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ωστόσο, αν κρατάτε τα ούρα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Εάν αντιμετωπίζετε τακτικά προβλήματα με ουρολοιμώξεις, είναι καλό να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Εκείνος μπορεί να σας προτείνει φάρμακα ή αντιβιοτικά για την πρόληψη.

Η ούρηση μετά το σεξ είναι μια απλή και αποτελεσματική στρατηγική για να διατηρήσετε την υγεία σας. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας και να επισημαίνετε τυχόν προβλήματα στον γιατρό σας!

Τελευταία τροποποίηση στις 07.10.2024 - 00:27